„Azt tapasztalom, hogy anyacentrikus szemlélet fogságában élünk – Közeli Léder Lászlóval, az Apa Akadémia alapítójával

Az utóbbi időben többször is találkozhattak a nevével a Nők Lapjában, általában szakértőként szólalt meg különböző rovatainkban. Ezért elhatároztuk, hogy Léder Lászlót közelebb hozzuk olvasóinkhoz. „Emberbeszélgető” – így hívja a pszichológust a kislánya, és minden alkalommal elkíséri édesapját az általa alapított Apa Akadémiára. Itt ébresztgeti Léder László a férfiak utóbbi száz évben elszunnyadt apai ösztöneit, csendes apaforradalomra buzdítva őket. Nem kell aggódnunk, teljességgel anyabarátok! Koronczay Lilla interjúja.

– Azt mondják, ön mindig elkíséri a feleségét (Puja Andrea operaénekesnő – a szerk.) a meghallgatásokra, és közben vigyáz az egyéves kislányukra. Igazán lovagias!

– Rengeteg előkészületet kíván, hogy ezt megtehessem, de a családom számomra mindig az első. Eleve úgy alakítottuk a körülményeinket, hogy az édesanyjuk se legyen folyamatosan bezárva a négy fal közé a két kislánnyal – van egy nagyobb is, a kilencéves Dorka –, és mindketten betölthessük az első gondozó szerepét. Dorka születése után ez valamivel nagyobb fejtörést okozott, mert akkoriban a feleségemet még külföldi szerződés kötötte, és én kilenc hónap alatt tizenegy országban tologattam a kislányom babakocsiját. Lefejt tejjel etettem, és esténként a karomban aludt el. Életem legszebb időszaka volt! A feleségem nem ijedt meg attól, hogy hozzám is ugyanolyan szorosan fog kötődni a lányunk, sőt, ez még jót is tett a párkapcsolatunknak. Általában azt tapasztalom, hogy anyacentrikus szemlélet fogságában élünk, mintha ennek nem is lehetne alternatívája. Pedig nem igaz! Egy gyermek egyszerre kötődhet az anyához, az apához, a testvéreihez és a nagyszüleihez. Altatásnál sokszor még előny is, ha én ringatom a babát, mert nincs tejillatom, amitől a szopásreflex beindul, így a kislányom hamarabb elszunnyad.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .