Trauma, tabu, tudatosság, felszabadultság – Közeli F. Várkonyi Zsuzsával

Magyarország az Akik maradtak című filmet nevezte idén az Oscar-díjért folyó versenybe. Tóth Barnabás bensőséges, meleg hangulatú drámájának szereplői holokauszttúlélők, akik egymást megtalálva, egymásba kapaszkodva gyógyítanak és gyógyulnak. A film alapjául szolgáló regényt F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus írta. Hulej Emese interjúja.

– Úgy tudom, aktívan részt vett a film elkészítésében. Milyen volt a közös munka?

– Az előkészítésében vettem részt. Az elején sokat vitatkoztunk Tóth Barnabással, de termékeny vita volt. Barna elfogadta, ha valamire azt mondtam, muszáj beletenni, másra pedig azt, hogy nem, mert félreviszi a mondanivalót. Azzal nem volt gondom, hogy egy másfél órás filmbe nem fér bele minden a háromszáz oldalas könyvből, hogy kimaradnak szereplők, szálak, traumák. De a légköre olyan lett, mint a könyvé. Amikor még folytak a vitáink, a vigasztalásomra – vagy tájékoztatásomra? – Barna átküldött egy cikket arról, hogy nem volt még a világon regényíró, aki elégedett lett volna a könyvéből készült filmmel. Nemrég mondtam neki, hogy akkor én vagyok az első.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .