Család, munka, könyv, tea, kávé, no meg a szivar. Ezeket szereti szenvedéllyel. Mindent eljátszott, nagy formátumú, különös tehetségű, derűs, másképp gondolkodó, anekdotázó művész. Ugye tudják, kire gondolok? Hát persze, Hegedűs D. Gézára, a Vígszínház színművészére, aki filozófiai értelemben (is) szeretne megtanulni szőni, és aki, ha úgy adódik, a vonaton együtt falatozik utastársával. Árvai Magdolna interjúja.

– Hajnalban indultál, jó nap ez a mai?

– Szeretek korán kelni, jó lesz. Ma mindenki arról beszél, mennyi rossz éri, közben nem vesszük észre a sok jót, amit kapunk. Édesapám és édesanyám magyar–történelem szakos tanárok voltak Ibrányban, és arra tanítottak, lássam meg a jót. Ők meglátták, pedig őket is érte rossz. Édesapám jó ember volt. Egyszer bringázott a Tisza-parti töltésen, és látta, ott hever valaki könyvvel a kezében, és birkákat legeltet. Ivános Illés volt, egy erdélyi fiatal, aki a háború után ott ragadt, és a falu befogadta. Apám beíratta középiskolába, leérettségiztette, egyetemre küldte. Illés bácsi lett Gyulán a román gimnázium igazgatója. Ilyen egyszerű jót tenni, meglátni egy emberben a tehetséget.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .