Öregszik a társadalom, öregszik Európa: a magyar idősgondozókat tárt karokkal és jó fizetéssel várják külföldön. A helyükre ugyan érkeznek határon túli ápolók, de még mindig kevés a képzett szakember. Pedig ha jobban megbecsülnénk őket, több magyar tudna szakszerű gondozást kapni. Pór Attila riportja.

A dél-pesti családi ház csendes. A gyerekek nincsenek itthon, csak a fotókról mosolyognak a nagymamára, aki nemrég stroke-ot kapott. Amikor a kórházból hazaengedték, a család munka mellett nem tudta vállalni a folyamatos felügyeletet, ezért kerestek egy idősgondozót. Homoki Jolán az ágyhoz lép, és megfogja a beteg kezét. Néhány hete még nem ismerték egymást, a következő hónapokban viszont Jolán segít az etetésben, a gyógyszerezésben és a mosdatásban.
– Otthon, Kárpátalján ápolónőként dolgoztam az ideggyógyászaton. A nyugdíj után hallottam egy budapesti idősgondozó-tanfolyamról, és úgy döntöttem, megpróbálom, mert úgy érzem, erre kaptam az Istentől tehetséget, türelmet, szeretetet – idézi fel később Jolán. – Örülök, hogy hasznos lehetek.

Házi segítségnyújtás

– Sajnos az emberek nem fogják fel, milyen helyzetbe kerülhet a család, ha megszólal a telefon, hogy az idős szülőt például combcsontnyaktörés érte. Hogy micsoda gépezetet kellene az egy perce még mit sem sejtő, elfoglalt, gyerekeikről gondoskodónak működésbe hoznia – fogalmaz Szabó Judit Ágnes szociológus, idősügyi szakértő. – Tavaly az egyedül élő, hetvenhárom éves ismerősömnek szívműtétje volt. Amikor kiengedték a kórházból, hiába igazolta a körzeti orvos, hogy önálló életvitelében korlátozott, ezért neki jár a házi segítségnyújtás, az önkormányzat által fizetett szolgáltatónál várólista volt. Nem tudtak senkit adni, aki bevásárolna és kiváltaná a gyógyszereket, csak ebédet vittek volna neki. Szerencsére végül ránéztek a szomszédok.
Hasonlóan sötéten látja a helyzetet egy Baranya megyei lakóotthon vezetője, aki az édesapját úgy gondozza három éve, hogy amikor dolgozik, egy nyugdíjas ismerősének fizet, hogy helyettesítse.

Azt mondja, hiába írja elő a szociális törvény, hogy a házi segítségnyújtás mindenkit megillet, aki igazolást kap a háziorvostól, nincs elég szakember, ráadásul az ő munkaidejük délutánig tart, esténként és hétvégén a családok magukra vannak utalva. Komoly problémának érzi, hogy ezek az önkormányzati alkalmazottak minimálbért kapnak, ő például közel negyvenéves munkaviszonnyal intézményvezetőként bruttó kétszázhatvanezret keres.

– Csak azok maradnak itthon, akiknek kicsi a gyerekük, vagy maguk is ápolnak valakit – mondja. – A többiek, ha tehették, már elmentek Nyugatra.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Modernkori rabszolgaság, ha minden pillanatban szükség lehet az idősgondozóra?
Hogyan segíthetne az állam az idősgondozásban?
Mire keresnek kifejezetten férfi ápolókat?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .