Zamárdi a Balaton déli partjának gyöngyszeme, ehhez nem fér kétség. Ezt persze nem mi, de nem is a nagyszüleink fedezték fel, hanem már jóval korábban ősi népek hosszú sora, amikor még nem volt se három kilométer hosszú szabadstrand, se ingyenes parkolás, de lángos és kertmozi sem. Volt viszont megannyi más izgalmas dolog, ami most a földben várja, hogy feltárják.

Talán épp ennek a páratlanul szép tájnak – sokak szerint az ország legszebbjének – éltető szívdobogása vonzotta ide a régi korok vándorló népeit: keltákat, etruszkokat, lombardokat, gepidákat, avarokat, rómaiakat, honfoglaló magyarokat. Több ezer éve is nagy volt errefelé a jövés-menés, de már ősidők óta élt itt ember. Erről tanúskodnak a szántóföldön ma is található kőbaltadarabok, csontnyílhegyek, ősi cserépdarabkák. Nem messze a város leghíresebb nevezetességétől, a Zamárdi névadójaként is tisztelt Szamárkőtől.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .