Ez a trend a lakberendezésbe is begyűrűzött – nem véletlenül

Célja, hogy a lehető legjobban érezd magad otthon.

Lassan járj, tovább érsz – de még jobb, ha lassan élsz. A slow living, vagyis a lassú életforma segít, hogy a felgyorsult világban visszalassulhassunk, és hogy nyugodtabban létezhessünk. A slow living, amelynek a gyökerei a nyolcvanas évekig vezethetők vissza, nagy népszerűségnek örvendett az elmúlt években, ám a lakberendezésben még csak most vált kulcsfogalommá: a „slow living home” kifejezésre történő keresések száma 111 százalékkal nőtt 2022 júniusa óta.

De mi is az a slow living?

A slow living alapvetően arra ösztönöz, hogy nyugodtabban közelítsünk mindenhez, nem kell állandóan jönni, menni, kapkodni, pörögni. Ugyanakkor az élet apró örömeire is ráirányítja a figyelmet: örüljünk a napsütésnek, élvezzük ki a csésze kávénkat… Vagyis sok hasonlóságot mutat a mindfulnesszel, a tudatos jelenléttel, amelynek lényege a pillanat megélése, a jelenre fókuszálás, a minőségi idő eltöltése.

Mi köze a slow livingnek a lakberendezéshez?

A slow living a lakberendezésben nem olyan trend, mint mondjuk az angol vidéki romantikát idéző stílus (hashtag cottagecore), amely Pinterestre illő, irigylésre méltó otthont kínál – így nem is lehet konkrét színeket, formákat társítani hozzá. A slow living inkább egy filozófia, amely mentén kialakíthatjuk az élettereinket: ha követjük az alapelveit, akkor olyan otthont teremthetünk magunknak, ahol maximális kényelemben érezhetjük magunkat, ahol tényleg kizárhatjuk a külvilág minden gondját, baját, és ahol a pihenésé, a feltöltődésé a főszerep. Ráadásul mindezt a saját ízlésünknek, igényeinknek és életmódunknak megfelelően, hiszen a slow living azt is hangsúlyozza, hogy ne a külső elvárásoknak akarjunk megfelelni. Ha jól csináljuk, az otthonunk a legkedvesebb helyünk lesz a világon!

Fotó: Getty Images

Tippek a slow living otthon kialakításához

  1. Nincs hatásosabb hangulatjavító a természetes fénynél: nemcsak a kedvünk lesz tőle jobb, de éberebbnek és energikusabbnak is érezzük magunkat tőle. A világosabb, napfényesebb otthon ráadásul tágasabbnak is tűnik. Nappal húzzuk el a függönyöket, és helyezzünk el tükröket az ablakokkal szemben, így a fény beragyoghatja az egész otthonunkat.
  2. Zajban, káoszban, rendetlenségben lehetetlenség ellazulni. Éppen ezért fontos, hogy olyan otthont alakítsunk ki, amelyben könnyű rendet tartani – ehhez egy jó rendszer és kellő mennyiségű tárolóhely szükségeltetik. Ha több a tárolnivaló, mint a tárolóhely, akkor egy alapos szelektálásra van szükség. Minél kevesebb a felesleges holmi, annál kevesebb a felesleges stressz.
  3. A lelassulás egyben azt is jelenti, hogy hosszan szeretnénk kiélvezni dolgokat. Például sokáig szeretnénk gyönyörködni egy étkészletben vagy egy vázában, és még hosszú évek múlva is ugyanabban a kényelmes fotelben szeretnénk üldögélni. A slow living a jó minőségű, fenntartható és környezetbarát lakberendezési tárgyakra szavaz, amelyekkel mi is és a Föld is jól jár.
  4. Csak úgy árad a nyugalom a falakból! Hogy ez az érzés kerítsen minket hatalmába, ha hazaérünk egy stresszes munkanap után, csak néhány lakberendezési trükköt kell bevetnünk. A természetes anyagból készült bútorok, a natúr tónusok és a halvány színűre festett falak mind-mind elősegítik a maximális relaxációt – akárcsak a személyes tárgyak, emlékek, képek, amelyekre egyszerűen jólesik ránézni.
  5. Ha nem tudjuk rögtön az egész otthonunkat átalakítani a slow living szellemében, kezdjük kicsiben! Kreáljunk magunknak egy kis kuckót, például egy olvasósarkot, ahol minden a mi kényelmünket szolgálja, ahol jólesik időt tölteni. Rendezzük be úgy, hogy minden kéznél legyen: kell egy puha pléd, ha fázna a lábunk, egy kisasztal, amelyre rátehetjük a teánkat, és persze egy kellemes fényű lámpa csinos búrával.

Kiemelt kép: Getty Images