„Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” – hangzik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet legújabb kampányának szlogenje, mely elsősorban arra igyekszik rávilágítani, hogy van hova fordulni krízis esetén.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával idén újra a kapcsolati erőszak ellen kampányol. A szervezet ismét azt hangsúlyozza, hogy ami a családon belül történik, arról lehet, sőt kell is beszélni. A már jól ismert „a szeretet nem árt” jelmondat ezúttal is azt szeretné megértetni az emberekkel, hogy egy kapcsolatban semmi sem teszi elfogadhatóvá az erőszakot.

A kampány elsődleges célja a megelőzés és a szemléletformálás, ehhez kapcsolódik az akció fő mondanivalója is: van hova fordulni segítségért. Ezt többek között a budapesti Móricz Zsigmond körtéren felállított interaktív plakáttal szeretnék elültetni a köztudatban. A figyelemfelkeltő, interaktív köztéri poszter nem véletlenül egy forgalmas villamosmegállóban kapott helyet: február 17-től az alábbi kérdéssel próbálja meg elgondolkodtatni a járókelőket: „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?”

A kampányindító sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan. A korábbi évek tapasztalata szerencsére azt mutatja, hogy az érintettek közül egyre többen mernek segítséget kérni. Ehhez az ellátórendszer fejlődése is hozzájárult: az elmúlt tíz évben többszörösére nőtt a krízisközpontok, a titkos menedékházak, a félutas házak és a kríziskezelő ambulanciák száma.

Habár a kapcsolati erőszak áldozatai egyre több felületen kérhetnek segítséget, a legfontosabb mégis a prevenció és a korai felismerés, bántalmazás esetén pedig a célzott segítségnyújtás. Ez utóbbihoz a szeretetnemart.hu weboldalon érhetők el információk, valamint szolgáltatások: azonnali telefonos-, online anonim-, és személyes tanácsadást is igénybe vehet az, akinek szüksége van rá.

Rácsok Balázs témaszakértő, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója szerint a médiában egyre gyakrabban felbukkanó megdöbbentő esetek is azt üzenik: tenni kell, és elérhető szolgáltatásokat kell biztosítani az áldozatok számára. A szakértő azt is kulcsfontosságúnak tartja, hogy az ellátórendszer működjön rugalmasan, például a legváratlanabb időpontokban is elérhető legyen, és készen álljon a segítségnyújtásra. Legalább ennyire fontos, hogy ezek az intézmények megadják az anonimitás lehetőségét a bántalmazottaknak. A névtelenség, a biztonságos közeg, továbbá a bizalmas hozzáállás a segítő szakemberek részéről az alappillérei annak, hogy az érintettek képesek legyenek megnyílni, és konkrét lépéseket tenni a védelmük érdekében. A megfelelő időben megadott támogatás különösen azokban az esetekben létfontosságú, amikor a szóban forgó személy életveszélyben van.

A szeretet nem árt! – Ne tartsd magadban, ha bántanak! Nyiss felénk, hogy segíthessünk! – üzeni a kampány, melynek szervezői a fentieken túl szeretnék, hogy az áldozatokban, a hozzátartozókban, de még a közvetlen környezetükben élőkben is tudatosuljon, hogy semmilyen módon sem elfogadható a bántalmazás, ha viszont ez megtörténik, joguk és lehetőségük is van segítséget kérni.

 

Képek: Ökumenikus Segélyszervezet