A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 1981 óta november 25-én tartják. Az esemény célja a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása, ezért ezen a napon szerte a világon szerveznek figyelemfelkeltő kampányokat. A téma kapcsán most olyan szervezetek ajánlunk a figyelmetekbe, ahol bárki segítséget kérhet, ha szüksége van rá.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

 „Egy kapcsolatban semmi sem teszi elfogadhatóvá az erőszakot” – szól az Ökumenikus Segélyszervezet tavaly novemberben létrehozott A szeretet nem árt elnevezésű kampányának szlogenje. A mondat jól mutatja, hogy a bántalmazás – akár fizikai, akár lelki – egyetlen emberi viszonyban sem (lehetne) megengedett. Ha azonban megtörtént a baj, az áldozatok kétféleképpen kérhetnek segítséget:

  • Személyes tanácsadás

Országszerte 7 krízisambulancia (Mosonmagyaróvár, Devecser, Kaposvár, Budapest, Szolnok, Miskolc, Orosháza) érhető el a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjei és áldozatai megsegítésére. Az önként igénybe vehető szolgáltatás elsődleges célja a krízishelyzetek megelőzése, a már kialakult krízis kezelése, a probléma felismerése és kimondása, valamint az újrakezdés megtámogatása. A regionális krízisambulanciákon a szociális szakemberen kívül pszichológus és jogász nyújt személyes segítséget.

A szolgáltatásról bővebben ezen az oldalon olvashattok.

  • Online tanácsadás

A meddigmehet.hu egy kiváló felület a beszélgetésre, a kérdezésre, az információszerzésre, és természetesen a segítségkérésre is. A szintén az Ökumenikus szervezethez tartozó szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki a bántalmazással valamilyen formában kapcsolatba került, az érintettek az oldalon ráadásul névtelenül, biztonságos módon és titoktartás mellett kommunikálhatnak szociális munkással, pszichológussal, de akár jogi szakemberrel is.

Az anonim tanácsadás menetéről itt tájékozódhattok.

OKIT segélyvonal

Vészhelyzet esetén azonnali segítséget kérhetnek a bántalmazott személyek az OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) segélyvonalán. Ezt a számot nemcsak akkor érdemes tárcsázni, ha akkora a baj, hogy esetleg menekülni kell, de akkor is, ha szeretnénk bejelenteni egy a környezetünkben észlelt bántalmazási esetet. A telefonos szolgálat elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak-, a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak, továbbá a bántalmazott gyermekeknek. A telefonszám a nap minden órájában és az ország egész területéről ingyenesen hívható.

Még több információt találtok a szolgáltatásról az alábbi linken.

NANE Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy fellépjen a nőkkel és gyermekekkel szemben elkövetett erőszakkal szemben. Egyéni segítségnyújtás keretén belül az egyesület munkatársai és önkéntesei segélyvonalon keresztül támogatják a családon belüli-, valamint párkapcsolati erőszak áldozatait. Ezen túl képzéseket, prevenciós foglalkozásokat tartanak, támogató és önsegítő csoportokat működtetnek az áldozatok és túlélők számára, továbbá figyelemfelhívő és társadalmi tudatformáló megmozdulásokat is szerveznek.

  • NANE segélyvonal

A NANE segélyvonala 1994 óta üzemel, szükségességét jól mutatja, hogy évente közel 2000 bántalmazással kapcsolatos hívás érkezik be hozzájuk. Az ingyenesen hívható számon az egyesület önkéntesei nyújtanak segítséget, és foglalkoznak a nők elleni erőszak különféle formáival. Legyen az lelki, szóbeli, fizikai, szexuális vagy éppen gazdasági bántalmazás, a segítők beszélgetéssel igyekeznek információt nyújtani, a problémát feltérképezni, valamint a további lehetőségeket felmérni, megtervezni, és ami még ennél is fontosabb: a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatos tévhiteket eloszlatni.

Az ingyenes és anonim módon igénybe vehető szolgáltatásról a NANE honlapján tájékozódhattok.

  • KERET Koalíció (Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért)

A NANE segélyvonalába olvadt bele a KERET segélyvonala, ami kifejezetten a szexuális erőszak túlélőinek a támogatására jött létre. A telefonszám hétköznapokon hívható.

Még több hasznos információ itt.

Patent Egyesület

A Patriarchátus Ellenzők Társasága egy jogsegély-szolgálat bántalmazott nők, valamint a nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatai számára. A szervezet jogi és pszichológiai segítséget is nyújt a sértetteknek, ugyanakkor javaslatokat, szakmailag segítő anyagokat, ismeretterjesztő kiadványokat készítenek, szakembereket és önkénteseket képeznek, és önsegítő önismereti csoportot vezetnek. Az egyesület a nemi alapú előítéletesség ellen a jogalkotás és a jogalkalmazás területén igyekszik fellépni, de hangsúlyozza a nők közötti szolidaritást és a feminista elveket is. A jogsegély szerdánként és csütörtökönként érhető el telefonon, e-mailen keresztül pedig folyamatosan.

A szervezetről ezen a weboldalon tudhattok meg még többet.

A Nők Világa Alapítvány

A közhasznú alapítvány 2010-ben jött létre azért, hogy fellépjen a lelki bántalmazás ellen, valamint a méltóságteljes élet mellett. Elsődleges céljuk a lelkileg bántalmazottak segítése, a családon belüli erőszak megelőzése és csökkentése, de a társadalmi figyelemfelkeltés és szemléletváltozás elősegítése is. Az alapítvány a pszichológiai segítségnyújtás mellett fontos pillérnek tartja a prevenciót, az ismeretterjesztést, a tájékoztatást. Ellátási formái között szerepel az egyéni tanácsadás és pszichoterápia, a család- és párterápia, de a csoportos fejlesztés és orvosi tanácsadás is.

Az alapítványról további infókat itt találhattok.

 

Fontos tudni, hogy a kifejezetten bántalmazott nők számára létrehozott szervezeteken kívül bárki kérhet segítséget a lakóhelyén található családsegítő szolgálatban, de az Országos Mentőszolgálat (104 vagy 112), az Országos Rendőr-főkapitányság (107 vagy 112), valamint az Általános segélyhívó (112) telefonszámán is.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images