Önéletrajzi vallomások, személyes tragédiák, őszinte érzelmek: Polcz Alaine könyvek, amiket érdemes elolvasni

Utánozhatatlan szerzőnő volt, aki az írás mellett pszichológusként is dolgozott, kutatta a halál és a gyász folyamatait, létrehozta a Magyar Hospice Mozgalmat, majd később alapítványt. Munkássága mindegyik területen úttörőnek számít, műveit, legyen az önéletrajzi alkotás vagy pszichológiai szakkönyv, ma is szívesen forgatjuk. A 12 évvel ezelőtt elhunyt Polcz Alaine-re összeállításunkkal emlékezünk.

Asszony a fronton

Jelenkor Kiadó, 2017

Önéletrajzi vallomás az Asszony a fronton, amely Polcz Alaine életének legnagyobb megpróbáltatásait, a második világháború borzalmait idézi fel. Az írónő fiatalasszonyként átélt megrendítő történetét, meggyalázásának és szenvedéseinek részleteit meséli el, a kötet pedig nem csupán egy könyv, de egy hiteles és elfogulatlan kép is az emberi sorsról és a háború kegyetlen arcáról. „Mikor hajnalodott, otthagytak. Fölkeltem, nagyon nehezen tudtam mozogni. Fájt a fejem, az egész testem. Erősen véreztem. Nem azt éreztem, hogy megerőszakoltak, hanem azt, hogy testileg bántalmaztak.” – szól a részlet a nyolc nyelvre lefordított könyvből, mely 1991-ben az Év könyve lett.

Egész lényeddel

Jelenkor Kiadó, 2019

Az Egész lényeddel Polcz Alaine szeretett férjéhez, Mészőly Miklóshoz fűződő szerelméről, a gondoskodásról, kapcsolatuk több mint ötven évéről, valamint a halálra való felkészülésről és a gyászról szól. Megismerhetjük a férfi élettel teli személyét, majd láthatjuk öregségében, betegséggel küszködve és a külvilágtól teljesen eltávolodva, míg végül eljön a búcsú ideje. Az írónő személyes tragédiáját osztja meg könyvén keresztül, őszintén és leplezetlenül ír az elmúlásról, ezzel segítve az olvasót a halállal és gyásszal való megbirkózásban.

Gyermekkorom

Jelenkor Kiadó, 2018

A Polc Alaine hagyatékából előkerült önéletrajzi írás megannyi elgondolkodtató sorsot vonultat fel: a megélhetésért küzdő édesanyáét, a hébe-hóba felbukkanó apáét, testvérekét és féltestvérekét, közelebbi és távolabbi rokonokét. A két háború közötti történet a felnőtt író és pszichológus szemén keresztül elevenedik meg előttünk, melynek főhősei a Kolozsvár, Vízakna és Bukarest között hánykolódó család tagjai.

Ideje az öregségnek

Jelenkor Kiadó, 2014

Az írónő 2002 és 2006 között rögzített naplójegyzetei megrázó hangulatban mesélnek az öregedésről, a test pusztulásáról és a halálról. Az egyre csak szaporodó fájdalmakat, a hétköznapok nehézségeit, az apró szokások kényszerű változásait ugyanúgy megosztja velünk, mint belső csatáit emlékeivel, a jelennel és Istennel. Közvetlen stílusának köszönhetően azt érezhetjük, mellettünk ül a szerző, aki néhol humorral, néhol fenntartásokkal mesél a saját halálával való szembenézésről.

Befejezhetetlen

Jelenkor Kiadó, 2015

A Befejezhetetlen szintén egy időskori, összegző kötet, amelyben az írónő a szerelem témáját járja körbe. A könyvben két érett és tapasztalt nő beszélget a legcsodásabb érzésről: a nyolcvanon túli betegeskedő Polcz Alaine, valamint barátnője, a hatvanhoz közeledő nagymama, Ablonczy Anna. Egyszerűen csak próbálják megfejteni és megérteni, mi is valójában a szerelem. Honnét ered, meddig tart, miért múlik el, és ha elmúlt, mivé alakul? Különleges diskurzus, melyben az írónő önmagáról, házasságairól, második, szeretett férjéről és kapcsolatuk megpróbáltatásairól is beszél.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Archív

Könyvborítók: a kiadó oldaláról