5 díjnyertes film a 72. Cannes-i Filmfesztiválról, amit szerintünk látni kell

Szombaton ért véget az idei Cannes-i Filmfesztivál, a világ egyik legrangosabb filmes megmérettetése, melynek fő témája a társadalmi igazságtalanság volt. Ennek apropóján a zsűri által a legjobbnak ítélt alkotások közül öt olyat mutatunk be, ami szerintünk a kihagyhatatlan kategóriába tartozik.

Bong Joon-ho: Élősködők

Az Arany Pálma-díjat 2019-ben Bong Joon-ho filmje zsebelte be a zsűri döntése alapján. A dél-koreai vígjáték és egyben dráma középpontjában egy nyomorgó család áll, akik nem éppen arról híresek, hogy keményen dolgoznának: általában a könnyebb utat választják, és mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen “bepiszkolniuk” a kezüket. Kitervelik hát, hogy egy jómódú család közelébe férkőznek, a számításaik viszont nem úgy alakulnak, ahogy azt képzelték. Hazánkban ősztől látható majd a mozikban a fekete komédia, ami nem véletlenül nyerte el a legrangosabb díjat.

Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség

A legjobb színésznek járó elismerést Almodóvar legújabb filmjének főszereplője, Antonio Banderas kapta meg idén Cannes-ban. A döntés nem okozott nagy meglepetést: a rendező alteregóját megjelenítő spanyol híresség abszolút megszínesítette a múltat felidéző alkotás. Főhősünk, az idősödő művész belső nyugalmát igyekszik megtalálni és életének eseményeit, valamint egykori döntéseit számára elfogadható, harmonikus halmazba rendezni. Nosztalgia és szentimentalizmus a javából. A filmet a hazai mozik jelenleg is vetítik.

Céline Sciamma: Egy lángoló hölgy arcképe

Egy kosztümös-szerelmes film Céline Sciamma legújabb műve, amely két nő kapcsolatáról mesél. A rendezőnő nemcsak a zsűri, de a közönség elismerését is elnyerte. A legjobb forgatókönyv díjában részesülő mozi az 1700-as évek második felében játszódik, a történet középpontjában pedig a fiatal festőnő, Marianne és modellje, a házasságra készülő Héloïse áll. A két szereplőben több közös dolog van, mint elsőre gondolnánk. Előbbi nem tud érvényesülni női festőként, utóbbit pedig kényszerből akarják férjhez adni. Vajon felül tudnak kerekedni azokon az elvárásokon, amiket a kor rájuk kényszerít, és teret kaphatnak a közöttük fellángoló érzelmek?

Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles: Bacurau

A zsűri díját megosztva vihette haza a Les Misérables és a Bacurau. Utóbbi egy meglehetősen érdekes, westernszerű alkotás, ami egy képzeletbeli brazil falut mutat be, amit a helyi hatóságok megpróbálnak letörölni a térképről. A lakók azonban nem hagyják magukat és szembeszállnak az elnyomó többséggel, ezzel pedig – úgy tűnik – legyőzhetetlenné válnak.

Mati Diop: Atlantique

Mati Diop filmje a zsűri nagydíját nyerte el. A történet nem éppen könnyű, de nagyon is aktuális témát dolgoz fel. A film kizsákmányolt szenegáli építőmunkásokról szól, akik végső elkeseredettségükben hajóra szállnak és illegálisan próbálnak bevándorolni Spanyolországba. Ebben a kétségbeesett helyzetben ismerhetünk meg két fiatalt, a 17 éves Adát és a munkásokhoz tartozó Souleimant. Lehetséges, hogy kiteljesedik a jegyben járó lány és a jobb jövő érdekében útra kelő fiú közötti szerelem? Fontos mondanivaló, amiről beszélni kell.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb