Akár tetszik, akár nem, a globális felmelegedés üteme egyre nagyobb, ami kihat a bolygó élővilágára, így ránk, emberekre is – hiába szeretjük azt hinni, hogy mindenekfelett állunk. Pontosan ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan éljük a hétköznapjainkat, még akkor sem, ha egyedül nem válthatjuk meg az egész világot. Sors Rita könyvválogatása azoknak, akik szívesen tennének egy fenntarthatóbb jövőért és nyitottak az újra.

Egy érdekes életről szóló

Neveztek már naivnak, idealistának és simán lebugyutáztak, mert hiszek abban, hogy az ember egymaga is változtathat icipicit a világon, például azzal, hogy a kukába dobja a szemetet, nem a földre, vagy a hipermarket helyett a helyi piacot választja, ha ételt kell vadásznia. Noha tisztában vagyok vele, hogy a hétköznapi tetteim az őrült tempójú klímaváltozással szemben keveset érnek, tavaly mégis lelkesen szereztem be Bea Johnson Zero Waste Otthon című könyvét. Az ausztrál blogger munkája zseniális kis kézikönyv azoknak, akik a háztartásukat tennék picit zöldebbé. Nemcsak a konkrét tanácsok miatt (például hogyan készítsünk folyékony szappant házilag, vagy mire figyeljünk, ha kevesebb hulladékot szeretnénk termelni a heti bevásárlás során), hanem Bea személyes sztorijaiért is érdemes elolvasni. Az ő szemüvegén keresztül tudatosult bennem többek között az, hogy a környezettudatos élet nem egyenlő azzal, hogy egyre több és több zöld újdonságot vásárolunk (sőt, éppen ellenkezőleg!) és azzal sem, hogy minden műanyagot kiiktatunk az életünkből.

Tericum Kiadó Kft., 2018

Egy a hétköznapokra

Beáéhoz némileg hasonló, ám hazai viszonylatban sokkal izgalmasabb a Hétköznapi kalauz, ami egy remek kézikönyv személyes sztori nélkül. Igaz, 2010-es kiadványról van szó, de létezik egy nagyszerű online kiegészítése a Föld Napja Alapítvány weboldalán, ahol – akárcsak a könyvben – rengeteg hasznos információt megtaláltok például az E-számokról, a fenntartható építőanyagokról, sok-sok pozitív ökopéldákról, energiafelhasználási lehetőségekről, a DDT-ről, a helyben termesztett zöldségek fontosságáról, a minőségi éhezés fogalmáról, az üveg újrahasznosításról. Emellett még az INCI-ről (kozmetikai termékek kémiai összetevőinek hivatalos nevezéktana), a klímabarát településekről, a fenntarthatóbb közlekedési lehetőségekről, az olajkitermelés veszélyeiről, a környezetbarát háztartásról, arról, hogy mi az az eutrofizáció, a permakultúra vagy a talajsavasodás. Ez persze még közel sem minden, a könyv és a weboldal böngészése együtt az igazi szerintem.

Föld Napja Alapítvány, 2010

Egy, ami tele van jó példával

Azzal, hogy ezt a könyvet ajánlom, picit hazabeszélek, hiszen jelenleg én is az iskolapadot koptatom és a Kisközösségi Program Humánökológia tanfolyamának résztvevője vagyok, a kötet pedig a program keretein belül valósult meg és olyan pozitív példákat részletez, amelyek az arra fogékonyakat cselekvésre sarkallhatják. A könyv a közösségek erejére hívja fel a figyelmet és bemutatja azt, hogyan lehet megvédeni a környezetet, csökkenteni az ökológiai lábnyomot abban az esetben, ha jó pár, de nem tömegnyi ember összefog egy-egy ügyért. Ha nem mond nektek semmit az a szó, hogy retextil, nem tudjátok, mi a helyi pénz fogalma, netán mit takar az a kifejezés, hogy co-housing, viszont felkeltette az érdeklődéseteket, akkor ezt a könyvet nektek találták ki. Konkrét kezdeményezések, már-már kézzel fogható példák, amik tényleg nagyon – akármilyen klisésen is hangzik – inspirálóak.

Andron Könyv Kft. és Kisközösségi Program, 2017

Szöveg: Sors Rita

Borítófotók, nyitókép: a kiadók oldalairól, Getty Images