Filmek, amikben imádtuk az amerikai színészóriást, Al Pacinót

Al Pacinót senkinek sem kell bemutatni: Michael Corleone megformálásával örökre a szívünkbe zárta magát. A legújabb hírek szerint a művész hamarosan Lear király bőrébe bújik, a forgatásokat jövőre kezdik meg az Egyesült Királyságban. Mi már alig várjuk a mozit, de addig is összegyűjtöttük Pacino öt emlékezetes alakítását.

A Keresztapa (1972)

Al Pacino nevét hallva elsőre A Keresztapa jut az eszünkbe, amelyben a színész a Corleone család legfiatalabb tagját alakította. A gengsztermozik legnagyobbja a történettel és a színészi játékokkal minden idők legismertebb maffiafilmjévé vált, akárcsak a sorozat több része. Azért szeretjük, mert bár szemtanúi lehetünk számtalan kegyetlen gyilkos módszernek, de megtapasztalhatjuk a família rendkívüli összetartó erejét is.

A sebhelyesarcú (1983)

Az amerikai akcióthrillerben a Kubából az Egyesült Államokba emigrált Tony Montana, vagyis a sebhelyesarcú történetét ismerhetjük meg. Tony egy nagyszerű bűnöző, akinek még a bevándorlási hivatalt is sikerül megtévesztenie és ezzel letelepedési engedélyt szereznie. Nem éppen az a fajta ember, aki tisztességes életet szeretne élni, el is szegődik Miami legnagyobb drogbárójához, és munkájának köszönhetően rövidesen a figura egyik bizalmasa lesz. A sebhelyesarcú ennél azonban nagyobb hatalomra vágyik… Újra és újra szívesen végignézzük a képkockákat és nem csak Pacino miatt.

Krumplirózsa (1991)

Korábban a romantikus oldalát is megmutatta Al Pacino, méghozzá Michelle Pfeiffer oldalán. A Krumplirózsában Johnny, a korábban 18 hónapig börtönben ülő férfi életébe nyerhetünk betekintést: a főzés és irodalom iránti szenvedély áll nála a középpontban. Szabadulása után egy vendéglátóhelyen szakácsként kezd dolgozni, ahol hamar felkelti az érdeklődését Frankie, a pincérnő. A nő viszont meglehetősen távolságtartó, sok fájdalmas csalódáson van már túl. Végül mégis sikerül egymásba habarodniuk.

Egy asszony illata (1992)

Az 1992-es amerikai filmdrámában is elvarázsol minket a színész. Frank a nyugállományú alezredes New Yorkba utazik, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és luxusszállókat. A vak férfit útjára a fiatal Charlie kíséri el, aki mit sem sejt arról, hogy egy életre szóló leckét kap majd a hálaadási kiruccanás során. Nagyszerű film, amit nem csak Pacino játéka tesz emlékezetessé.

Az ördög ügyvédje (1997)

Keanu Reaves és Charlize Theron oldalán egy velejéig gonosz fickó bőrébe bújva láthattuk a színészt. Amiért szívesen újranézzük ezt a filmet, az az, hogy az elejétől a végéig képes meglepetést okozni, és mélyen elgondolkodtat. A sokak szerint műfajteremtő alkotás Kevin Lomax (Keanu Reaves), a sikeres védőügyvéd életébe avat be minket, akinek egy nap egy New York-i jogi cég állást ajánl. Kevin elfogadja a munkát, új főnöke, John Milton (Al Pacino) életmódja és a körülötte nyüzsgő élet azonban kibillenti egyensúlyából. Sztárügyvédként hamar ráérez a siker ízére és a győzelem megszállottjává válik. Felesége baljós meglátásai ellenére sem változtat életmódján, amiért később nagy árat kell fizetnie.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb