A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 1981 óta november 25-én tartják. Az emléknap célja többek között, hogy felhívja a figyelmet a nők ellen világszerte elkövetett erőszakos cselekedetekre. Az ENSZ 1999-ben nyilvánította a dátumot nemzetközi napnak, amelyhez mi most figyelemfelkeltő mozikkal csatlakozunk.

Egy ágyban az ellenséggel (1991)

Az 1991-es film fókuszában egy végtelenül tökéletes és szerető házaspár áll – legalábbis a külvilág számára ilyenek. Laura (Julia Roberts) gyönyörű nő, nagyszerű háziasszony, aki jóképű és sikeres férje minden kívánságát teljesíti. A pár élete azonban cseppet sem olyan, mint amilyennek tűnik. A feleség csak a megfelelő pillanatot várja, hogy megszökhessen bántalmazó férjétől, és végre kilépjen abból a pusztító kapcsolatból, amiről senkinek sincs fogalma a környezetében. Sokatmondó film, amelyből kiderül, hogy a legvadabb rémálmainkban felbukkanó víziók olykor a valóságban is megtörténhetnek.

A lányom nélkül soha (1991)

A film, amiben megismerhetjük Bettyt (Sally Field) és szerető családját, 1984-ben játszódik. A nő és férje szeretetben nevelik közös kislányukat, amíg egy nap a férfi ki nem találja, hogy utazzanak el Iránba a családjához. Megesküszik feleségének, hogy semmi baj nem fogja őket érni, és ha úgy döntenének, akkor visszatérhetnek Amerikába. A férj azonban nem mond igazat, ugyanis végleg szeretne hazájában letelepedni, amit – a nő ellenkezésének következményeként – erőszakos módszerekkel igyekszik elérni. A családon belüli viszályok mellett Bettynek meg kell küzdenie egy teljesen más kultúra viszontagságaival is. Anya és lánya egy idegen világ foglyaivá válnak, ahol szinte túszai lesznek az egyre zsarnokibb és agresszív férfinak. Csak egy módon menekülhetnek meg: egy olyan úton, amelyen kevés nő és gyermek ment eddig végig… Megindító történet a szeretet erejéről, és egy anya mindent átható küzdelméről.

Most már elég! (2002)

Ebben a moziban (is) eleinte minden olyan, akár csak a mesében. Főhősünk, Slim (JenniferLopez) megismerkedik egy jóképű férfival, hamarosan sor kerül az esküvőre, majd kislányuk születik. A tökéletes boldogság azonban szertefoszlik, miután a nő megismeri férje eddig rejtett és meglehetősen sötét énjét. Fizikai és lelki bántalmazások sorának teszi ki feleségét, és igyekszik a lehető legjobban sakkban tartani őt. Egyetlen megoldásnak a szökés bizonyul, a nőnek viszont nincsen szerencséje: a férfi folyton a nyomukra bukkan és fenyegeti őket. Anya és lánya sehol sincsenek biztonságban. Slim azonban nem hagyja magát, és szó szerint felveszi a harcot az erőszakos férjjel.

Elrabolva (2008)

Bryan (Liam Neeson) egykor a titkosszolgálat legnagyszerűbb ügynöke volt, újabban azonban sztárokat véd a lelkes rajongóktól. Lánya, a 17 éves Kim édesanyjával és mostohaapjával él, és az a terve, hogy Párizsba utazik legjobb barátnőjével. Az édesapa nehezen, de rábólint a vakációra, ami nem éppen úgy alakul, ahogyan azt a lányok eltervezték. A tinédzserek már a repülőtéren ismeretséget kötnek egy idegen férfival, majd nem sokkal később betörnek hozzájuk. Kim végignézi, ahogy éppen elrabolják a barátnőjét és azonnal felhívja az apját, hogy segítséget kérjen. Még szerencse, hogy megteszi, hiszen rá is hasonló sors vár… Bryan azonnal útnak indul, szakmai múltjának köszönhetően pedig arra is fényt derít, hogy egy prostitúcióval foglalkozó bűnbanda rabolta el a lányokat. Tanulságos film a kamasz naivitásról, az apai szeretet erejéről és a fiatal lányokra leselkedő veszélyekről.

A szoba (2015)

Megrázó és megtörtént eseményeken alapuló mozi A szoba című dráma. Főszereplőnk Jack, az ötéves kisfiú, akinek a szoba jelenti a világot. Ebben a helyiségben született, itt eszik, iszik, játszik és tanul. Ám egy napon édesanyja elmondja neki, hogy a világ ennél sokkal nagyobb, és eljött az ideje, hogy ő is megtapasztalja ezt. Ehhez azonban egy nagyon pontos szökési tervre van szükségük, aminek kivitelezése teljes egészében a kisfiúra hárul. Jack lassan megérti, hogy a szoba valójában egy börtön, ahol a hataloméhes és erőszakos Nick bácsi fogva tartja őket. Arra azonban, ami a szabadulásuk után vár rájuk, sem ők, sem a család tagjai nem készültek fel. Drámai történet egy fiatal lányról, akit az utcán raboltak el, majd hét évig tartottak fogva egy tejesen hangszigetelt fészerben. Vajon hogyan élhet teljes életet egy nő, aki gyermeket szül erőszakolójának? Ezt és számos további kérdést is felvet a megrendítő, sőt egyenesen sokkoló film.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb