5+1 könyv, ami valamilyen módon a gyermekek jogaira is rávilágít

1959 óta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Ezen a napon fogadta el ugyanis az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Mivel ez a dokumentum nem volt kötelező erejű, harminc évvel később, 1989-ben Gyermekek Jogairól szóló Egyezményre módosult az elnevezés, ami azóta is hangsúlyozza, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. A téma apropóján különleges könyveket gyűjtöttünk egy csokorba:

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Libri Könyvkiadó, 2012

Brian Selznick regényének olvasása közben egy lélekemelő történet részesei lehetünk. A főhős egy kisfiú, Hugo Cabret, aki a forgalmas párizsi vasútállomáson él, méghozzá teljesen titokban. Az árva gyermek az épület rejtett zegzugaiból felügyeli a pályaudvar óráinak működését. Egy nap azonban az egész élete fenekestül felfordul: megismer egy kislányt, összetűzésbe kerül a mogorva játékboltossal, ráadásul legféltettebb titka is veszélybe kerül. A különleges kaland során Hugo édesapjának rejtett üzenete (egy különös rajz, egy féltve őrzött jegyzetfüzet, egy kulcs és egy mechanikus ember) kerül a középpontba. A fiú ugyanis csak akkor kerülhet közel elvesztett apjához, ha megfejti a rejtvényt, amin a férfi dolgozott.

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk nagyszerűen összefoglalja, hogy mekkora szüksége is van (lenne) a gyerekeknek a szüleikre. Minden csöppséget megillett a megfelelő gondoskodás, emellett az anyai és apai szeretet joga, Hugo viszont árvaként egyetlen emlékéhez ragaszkodva igyekszik ezt megkapni.

Émile Ajar: Előttem az élet

Park Kiadó, 2016

A regény főszereplője egy arab kisfiú, Momo, aki a társadalom perifériájára szorult különféle nemzetiségekkel együtt meglehetősen mozgalmas, ám nélkülözésekkel teli életet él. Szüleit nem ismeri, nevelője Rosa mama, az idős zsidó asszony, aki abból tartja fenn magát, hogy gyerekekről gondoskodik. Momo hamar felveszi ennek a furcsa környezetnek a ritmusát: lop, csal, veszélyes figurákkal barátkozik. Igyekszik önállóvá válni és segíteni magán, Rosa mamához viszont nagyon ragaszkodik. A különleges, mondhatni társadalmon kívüli réteg, vagy, ha úgy tetszik csoport összetartása akkor mutatkozik meg igazán, amikor a szeretett mama életének utolsó hónapjaihoz ér. Ekkor ugyanis mindenki összefog, hogy a szeretett asszony napjait a legszebbé tegye…

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk szélsőséges módon mutatja be a gyerekek életét és sorsát, ezáltal pedig a kilátásaikat a jövőre nézve. Az alapigazságokat tartalmazó fontos mű rávilágít a szeretet mindent elsöprő erejére, és a csöppségek kiegyensúlyozott családi élettől való megfosztottságára.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2018

Imádjuk a Pál utcai fiúk történetét, hiszen a gyerekkor színe-java benne van. Részesei lehetünk az iskolai életnek, a felhőtlen játéknak, az igaz barátságnak, a kicsinyes harcoknak, sőt az árulásnak, az összetartásnak, és a végtelen szeretetnek is. Bár Móra Ferenc gyerekeknek szánta regényét, mi felnőttek is szívesen újraolvassuk, hiszen megannyi csodát és üzenetet hordoz magában Boka, Nemecsek, Áts Feri és az egész grund története.

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk nagyszerűen megmutatja, hogy a gyerekeknek joga van a játékhoz, a barátsághoz, és ahhoz is, hogy kiálljanak egymásért a bajban.

Rhiannon Navin: Egyetlen gyermek

Athenaum Kiadó, 2018

A szerző első regénye egy kitűnő bemutatkozó regény, ami felejthetetlen élményt nyújt az olvasóknak. A történetet egy hatéves kisfiú szemszögéből követhetjük végig, aki mesél gyógyulásról, családról és a gyerekek bölcsességéről. Sőt! Figyelmeztet bennünket arra, hogy néha a legkisebb testekben lakozik a legnagyobb szív, és a legvékonyabb hang a legerősebb a világon. Zach Taylor első osztályos, társaival és tanárnőjével egy szekrényben rejtőznek el a lövöldöző ámokfutók elől. A tragédia során tizenkilencen veszítik életüket. A kisdiák anyja pert fontolgat az ámokfutó fiú szülei ellen, Zach viszont szupertitkos búvóhelyére vonul vissza, és mint egy utazás a könyvek világába merül el, hogy feldolgozza a katasztrófát, és a gyógyulás és megbocsátás útján elindulhasson. Nemcsak magán próbál segíteni, de a környezetében élő felnőtteken is, akiknek a szeretet és az együttérzés egyetemes igazságait igyekszik megmutatni, hogy átsegítse őket életük legsötétebb óráin.

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk minden gyereknek joga van a megfelelő oktatásra, az erőszakmentes környezetre, valamint a véleménynyilvánításra.

Alan Alexander Milne: Micimackó

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2017

A világ egyik legismertebb ifjúsági történetének főszereplői az erdőben lakó és szüntelen fontoskodó állatok, továbbá mindenki kedvenc és legjobb barátja: Róbert Gida. A mesebeli helyen szinte mindennap történik valami izgalmas, vagy éppen mulatságos esemény, amik a megannyi veszély és baj mellett, számos tanulsággal is szolgálnak: Róbert Gida igyekszik rendbe hozni a különös szituációkat. A Százholdas Pagony, Micimackó, Malacka, Nyuszi, Tigris és a többiek valószínűleg nem csak a gyerekek arcára csalnak mosolyt.

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk minden gyereknek joga van a játékhoz, a képzelet és a fantáziavilág megéléséhez, és a barátokkal való kalandokhoz.

+1 Boldizsár Ildikó: Az elveszett madártoll – Gyermekjogi mesék

Országos Betegjogi Központ, 2016

Nagyszerű kiadvány Az elveszett madártoll, ami a gyermekjogok fontosságára és megismerésére hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a gyermek saját jogainak ismertetése része legyen a gyermeknevelésnek, hiszen a legkisebbeknek is fel kell ismerniük az őket ért jogsérelmeket, de ugyanennyire kulcsfontosságú, hogy tiszteletben tartsák mások jogait is. Ezek az ismeretek segítenek majd nekik felelősségteljes felnőtté válni. A fenti kiadvány egy mesekönyv, amelyben a meséken keresztül a legapróbbak is megtudják, milyen jogok illetik meg őket.

Miért került bele a válogatásunkba? Mert szerintünk fontos, hogy a gyerekek már kiskorukban megtanulják mik azok az emberi jogok, milyen helyzetekben érdemes kiállniuk magukért és mi az, amire egyértelműen nemet kell, hogy mondjanak.

 

Szöveg: L. J.

Képek: a kiadók oldalairól

Nyitókép: Thinkstock