3 európai úti cél az őszi hétvégékre, ahová pár óra alatt eljuthatunk vonattal

Attól, hogy megérkezett az ősz és vele együtt a hűvösebb idő, még nem kell lemondanotok az utazás élményéről. Ha szeretitek a vonatozás romantikáját, és éppen egy pár óra alatt elérhető úti célt kerestek a közelgő hosszú hétvégék miatt, akkor nézzétek meg, mit ajánl Légrádi Júlia kolléganőnk.

Bécs, a művészetek városa

Belvedere Palota és Múzeum, Bécs

Az osztrák főváros különleges atmoszférával bír. Budapestről nagyjából három óra az út, ami nem is számít soknak ahhoz képest, hogy cserébe egy gyönyörű európai metropoliszban barangolhattok. A Mariahilfer Straße egy fantasztikus és végeláthatatlan élményt ad üzletei sokaságával, izgalmas kirakataival, de úgy önmagában a páratlan hangulatával is.

Ha hozzám hasonlóan rajongtok a művészetekért, akkor mindenképpen látogassátok meg a Belvedere palotát. A csodás barokk stílusú építmény két részből áll, és már magáért a látványért is érdemes elsétálni oda. Ha már ott vagytok, érdemes megnézni a Felső-Belvederében a világ legnagyobb Gustav Klimt-gyűjteményét felvonultató állandó kiállítást, amelynek legismertebb darabjai a híres Csók és a Judit című műalkotások. Emellett a francia impresszionisták és a bécsi biedermeier legjelesebb képviselőinek munkáit is láthatjátok. Ha még mindig nem elég a művészetekből, akkor menjetek el a Leopold Múzeumba is, ahol egy egyedülálló Egon Schiele kiállítást tekinthettek meg.

Bécs számos látnivalója és programlehetőségei közül egyet érdemes még kiemelni, ez pedig nem más, mint a Schönbrunni kastély. Ausztria legismertebb műemléke egyben turisztikai látványosság is, amire érdemes több órát is szánni. Hatalmas kastélyparkja kuriózumnak számít, széles sétányaival, saját állatkertjével és labirintusával, az óriási Pálmaházzal, valamint a pompás Gloriette-el, ahonnét csodálatos panoráma nyílik. Bécs ezek mellett megannyi látnivalót rejt még, ha nem is mindent, de számos különleges helyet be lehet járni egy hétvége alatt is.

Tipp: Szeptember 21-én nyílt meg az Albertina Múzeumban Claude Monet impresszionista festőművész kiállítása, amely egészen január 6-áig látogatható. Részleteket itt találtok a programról.

Pozsony, a kedves

Főtér (Hlavné námestie) kilátással a várra és a Szent Márton-katedrálisra, Pozsony

Pozsony belvárosa – ahová mindössze két és fél óra alatt odaérhettek Budapestről – egy nagyon kedves, éttermekkel, üzletekkel, élettel és izgalmas szobrokkal átszőtt hely. Talán képekről ismeritek a csatornából kikönyöklő kis emberke figuráját, Kandit, aki elválaszthatatlan szimbóluma lett a városnak, és akit a mai napig turisták százai fotóznak le. Szlovákia fővárosa amúgy is híres szobrairól, lépten-nyomon belefuthattok egy-egy érdekes köztéri alkotásba.

Az óváros viszonylag gyorsan bejárható, de ha tehetitek, térjetek be a Fő téren található, patinás Mayer kávéház és cukrászdába, ahol régi berendezések, szlovák és bécsi sütemények és finom kávék is várnak. Ezen a helyen – főleg, hogy a Duna is közel kanyarog – teljesen otthon érezhetitek magatokat, arra viszont készüljetek, hogy rajtatok kívül sok turista választja ezt az úti célt pár napos állomásnak.

Semmiképpen se hagyjátok ki a pozsonyi vár meglátogatását, ahonnét fantasztikus kilátás nyílik a városra. Az impozáns épületegyüttes kimagaslik környezetéből, érdekessége pedig, hogy egykor itt őrizték a magyar királyi koronázási ékszereket.

Mivel Pozsony belvárosa nem túl nagy, érdemes gyalogosan végigjárni a látnivalókat, amik közül még szót kell ejtenem a Szent Márton székesegyházról, a Klarisszák templomáról, a Mihály-kapuról, a Szlovák Nemzeti Színház épületéről, a megannyi palotáról, szökőkútról, valamint a város leghíresebb szecessziós épületéről, a Kék templomról (más néven Szent Erzsébet-templom), amelyet maga Lechner Ödön tervezett. Ha Pozsonyba látogattok, ezeket mindenképp nézzétek meg!

Tipp: Szeptember 8-án nyílt az V. Textile Art Of Today címet viselő nemzetközi textilkiállítás a Danubiana Meulensteen Art Museumban, ahol a világ kortárs és professzionális textilművészetét ismerhetitek meg egészen november 11-ig.

Brno, a cseh kultúra egy darabja

Szent Péter és Pál-katedrális, Brno

Brno különleges kis ékszerdoboza a cseh kultúrának, ahol az autentikus éttermek és ivók, valamint a korhű épületek mellett a modern életérzés is megjelenik. A magyar fővárosból négy óra alatt juthattok el a városba vonattal. A belváros sétálóutcáján hasonló érzés foghat el titeket, mint a budapesti Váci utcában, azzal a különbséggel, hogy az üzletek sokaságát a gyalogosokkal egy helyen közlekedő villamosok egészítik ki.

Az épületek a múltat idézik, éppen ezért a sokak által „kis Prágának” is nevezett városkában megéri alaposan megnézni a tereket, a templomokat, de az óvárosban található épületeket is. A Brno egész látképét meghatározó Szent Péter és Pál-katedrális feltétlenül szerepeljen a listátokon, ha ide utaztok. Morvaország egyik legfontosabb építészeti műemléke már kívülről is megkapó, magassága és építészetének aprólékossága pedig belülről is bámulatos élményt nyújt.

A másik különlegesség, amit látnotok kell, az a Špilberk vár, ami a város feletti dombon található. Egy hatalmas és csendes parkon keresztül juthattok fel a Brno első számú nevezetességének is tartott várhoz. A kilátás lenyűgöző, felérve pedig megpihenhettek egy hangulatos kávézóban is.

A különleges szobrok (például a gigantikus méretű bronz lovasszobor), a cseh specialitások és a nyüzsgő városi főtéri piac is hozzájárul az ott eltöltött napok felejthetetlen hangulatához. Csak javasolni tudom, hogy ide utazzatok.

Tipp: Ha Brnóban jártok, váltsatok jegyet a Zelný tér alatt húzódó földalatti labirintusba, ahol idegenvezető segítségével ismerhetitek meg az egykori pince- és tárolóhelyiségek funkcióit, történeteit.

Szöveg: Légrádi Júlia

Képek: Thinkstock