Kapcsolj ki! Összművészeti fesztiválon a Dunánál, Elvis Presley koncertfilmjével vagy egy nem hétköznapi könyvvel

A nyár vége felé sem maradunk programok nélkül, akár a fővárosban, akár vidéken kapcsolódnánk ki. Megnézhetjük a Rock’n’Roll királyának legendás koncertjét, kóstolhatunk egészen speciális csokoládékat Szerencsen, de lazíthatunk a Dunánál is egy izgalmas összművészeti fesztiválon. Mutatjuk a szerintünk legjobb eseményeket, illetve egy komoly témáról szóló könyvet is a figyelmetekbe ajánlunk.

A király visszatér, avagy Elvis Presley 1968-as koncertfilmje a moziban

Elvis Presley legendás 1968-as televíziós koncertjét digitális felújítás és újrakeverés után nézheti meg a nagyközönség. Az említett tévés koncert óta – amely újraindította a Rock’n’Roll királyának zenei karrierjét – 50 év telt el. A másfél órás élő show-t a fent említett év decemberében közvetítették szerte az Egyesült Államokban. Most, „A nagy visszatérés” 50. évfordulója alkalmából világszerte visszatér a mozikba a film, ahol mindenki, aki valaha szerette Elvist, szinte testközelből nézheti végig a kivételes előadóművész fellépését. A programról bővebben az Uránia Nemzeti Filmszínház Facebook-eseményénél tájékozódhattok.

Időpont: Augusztus 24. 20.00

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

PLACCC Fesztivál idén is

A 2018-as PLACCC Fesztivál központi témája a test és technológia lesznek. Ennek fényében számos, a témakörhöz kapcsolódó programot kínálnak majd a szervezők a látogatók számára. A szeptember során, több időpontban és helyszínen zajló nemzetközi esemény, köztereken és rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít majd a középpontba. Az első része a fesztiválnak a szeptember 3-ai Shapers című köztéri előadással kezdődik, amelyet Budapestre, a Rákóczi térre adaptál majd a francia Ex Nihilo társulat. A program további részében táncelőadások és az új technológiákból merítő projektek szerepelnek. Még több infót találhattok a programsorozatról a PLACCC Fesztivál Facebook-oldalán.

Időpont: Szeptemberben, több időpontban

Helyszín: Budapest, több helyszínen

Méltó nyárzárás a Dunapest Fesztiválon

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az összművészeti és urbanisztikai fesztivál, vagyis a Dunapest. A kreatív névvel ellátott esemény a nyár utolsó hétvégéjén a főváros folyó menti helyszínein kínál majd száznál is több programot, művészeti és egyéb előadói műsorok formájában. A szervezők szerint a fesztivál egyszerre inspirálja a város lakóit és az idelátogatókat, hiszen mindannyian szeretjük újra és újra felfedezni annak szépségeit, és megtapasztalni a természet és a művészetek kapcsolódását. A fesztivál célja, hogy a Dunára irányítsa a figyelmet. A programról még többet tudhattok meg a Dunapest Facebook-eseményénél.

Időpont: Augusztus 31 – Szeptember 2.

Helyszín: Budapest, több helyszínen

Édes élet Szerencsen, az Országos Csokoládé Fesztiválon

A hétvégén 11. alkalommal várják majd az édességkedvelőket Szerencsen az Országos Csokoládé Fesztiválon. Péntek délutántól vasárnap estig változatos kulturális és zenei programokkal, nyereményjátékokkal, sportversenyekkel, valamint édességbemutatókkal, jobbnál jobb kóstolókkal, csokiból készült meseszobrokkal, csokoládé kalandparkkal, vásári fogataggal és még ennél is több meglepetéssel készülnek a szervezők. Az esemény kicsiknek és nagyoknak is egyaránt kiváló kikapcsolódási lehetőség. A rendezvényről bővebben a fesztivál weboldalán olvashattok.

Időpont: Augusztus 24-26.

Helyszín: 3900 Szerencs, Várkert, Rákóczi út

Fontos olvasmány egy fontos témáról: Pető Andrea – Elmondani az elmondhatatlant

Jaffa Kiadó, 2018

Komoly témát feszeget Pető Andrea nyár elején megjelent új könyve, amelyet szinte minden generációnak érdemes elolvasnia. Az Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak Magyarországon a II. világháború alatt nem könnyed, ám annál fontosabb társadalmi nehézségre hívja fel a figyelmet. Hazánk II. világháborús történetét számos oldalról (politikai, hadtörténeti) feldolgozta már a szakirodalom, viszont ez a szegmens sokáig kibeszéletlen maradt.  A mű arra keresi a választ, hogy pontosan milyen események és elbeszélések formálták a nemi erőszakkal kapcsolatos kollektív emlékezetet, miért történhetett meg az, hogy sokan a hallgatást és az elhallgatást választották.

 

Szöveg: L. J.

Képek: a rendezvények oldalairól