Vannak nagyon különleges helyek hazánkban, amiket legalább egyszer az életben látnunk kell, ilyenek az összeállításunkban található barlangok is. A barlangászok világnapja alkalmából ismert és kevésbé ismert föld alatti úti célok közül válogattunk.

Kellemes időtöltés az Anna-barlang bejárása Lillafüreden

A lillafüredi Anna mésztufa-barlang a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik és európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság. Érdekessége, hogy annak ellenére látogatható, hogy a mésztufa barlangokat általában csak engedéllyel lehet megtekinteni, ezért is ekkora természeti érték hazánkban. A Szinva-patak által szállított mész formálta a különleges alakzatokat, például növényekre kövült csipkéket is. A népszerű turistalátványosságot 1833-ban fedezték fel, és még maga Petőfi Sándor is meglátogatta 1847. júliusában. A barlang teljes hossza 568 méter, ebből 200 méter látogatható. A hőmérséklet nagyjából 10 fok körüli, azért mindenképpen vigyünk magunkkal meleg ruhát a látogatásra!

Csodabogyós-barlang Balatonederics közelében

A Balaton közelében, a Keszthelyi-hegység délkeleti részén egy erdős hegyoldalból nyílik a különleges nevű barlang, ami 1992 óta fokozottan védett. A Dunántúl nyolcadik leghosszabb barlangja méretének, látványos formáinak és bejárhatóságának köszönhetően kiválóan alkalmas tanbarlangnak, vagyis a barlangjárás, barlangkutatás elsajátítására és a képződmények megismerésére. Mivel nincsen se világítás, se kiépített utak – egyes helyeken kúszva kell közlekedni – azoknak ajánlott, akik szeretik a kihívásokat és egy sétánál többre vágynak. A barlangban évszaktól független 9,5 fok van, cipőt és melegebb ruházatot is csomagoljunk, ha nekivágunk a túrának!

Tapolcai-tavasbarlang a csónakázás szerelmeseinek

Csodás barlangban hajókázhatunk, ha a Tapolcai-tavasbarlangot választjuk úti célunknak. Azért is érdekes a helyszín, mert ez az ország egyetlen olyan barlangja, amit csónakkal járhatnak be a látogatók. Az 1903-ban felfedezett környezeti különlegességben a feltörő meleg víz alakította ki a járatokat. A közép-európai viszonylatban páratlan barlang 13,7 millió éves kőzettel rendelkezik, amelyet vízen evezve tekinthetünk meg. A barlang hőmérséklete húsz fok körüli, így a mintegy 300 méternyi járható szakaszon biztosan nem fogunk fázni, csak annyi a dolgunk, hogy gyönyörködjünk a csodálatos képződményekben.

Irány a Pál-völgyi-barlang, azaz túra Budapesten is

Hazánk leghosszabb barlangja a cseppköveiről lett ismert, de jellemző rá a magas és hasadékszerű folyosók megléte és a szintkülönbségek is. Az 1919 óta kisebb megszakításokkal, de folyamatosan látogatható barlang egy 500 méteres túraútvonalon várja a látogatókat, ahol meseszerű cseppköveket és érdekes szikla-alakzatokat is láthatunk. Az 1904-ben, a Szépvölgyi út mellett található kőfejtőben felfedezett barlangban egész évben 11 fok körüli a hőmérséklet, ezért érdemes a nyári időszakban is melegebb ruhával és zárt cipővel készülni. Érdekesség, hogy a kutatásoknak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsaszájú-barlang összeköttésével a rendszer járatainak hossza elérte a 31 kilométert.

Gyógyulás az Abaligeti-barlangban

A Mecsek leghosszabb patakos barlangjában is érdemes eltöltenünk egy kis időt. A barlang és a hozzá tartozó nagyjából egy hektáros felszíni terület 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Ma már jól kiépített járat várja az odalátogatókat, akik egészségügyi okokból is bátran felkereshetik a földalatti helyszínt. Több évtizede a légúti betegségben szenvedők közkedvelt helye, éppen ezért 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A hőmérséklet nagyjából 10-13 fok között mozog a barlangban – ehhez mérten készüljünk ruházattal!

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest, S. R.