Keljünk útra! 3 magyar zarándokút arra az esetre, ha kedvünk támadna elvonulni

Idén másodjára indul útnak a tíz napos Balaton Camino, ami sokkal több, mint egy egyszerű túra, a 200 kilométeres tó körüli séta lelki utazást is jelent. A külföldön évek óta népszerű „elvonulós” programokból itthon is egyre többet találni. Hármat ajánlunk most a figyelmetekbe.

A Pilgrim zarándokiroda statisztikája szerint míg 2014-ben 237 886 zarándok tette meg a világhírű, több mint 500 mérföld hosszú Camino de Santiago spanyol zarándokutat, addig ez a létszám 2017-re növekedett, tavaly 301 036 főt regisztráltak. Az elindulók többsége (278 490 fő) gyalog tette meg a távot, de volt olyan is, aki biciklivel vagy lóháton indult el. A felmérésből világosan kiderül, hogy évről évre egyre többen választják a több ezer éves vallási hagyományokon alapuló utazási formát, ami nemcsak a helyes út megtalálásában segíti az embert, hanem a testi és lelki megújulásban és a szürke mindennapokból való kiszakadásban is.

Magyarország is gazdag természeti szépségekben és túraútvonalakban, ezért, ha egy nap úgy döntünk, szívesen elvonulnánk, itthon is van lehetőség a zarándoklásra. Sőt, akár a híres spanyolországi Santiago de Compostela városba vezető sétába is becsatlakozhatunk.

Magyar Zarándokút

A magyarországi El Camino, azaz a Magyar Caminónak becézett zarándokút a hazai szent helyeket összekötve Esztergomból vezet Máriagyűdre, a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon vagy a Mecseken át. A 2010-ben megnyitott, 420 kilométeres szakasz mentén (Kalocsán és Dabason) Galíciából hozott, Santiago de Compostelában a Szent Jakab katedrálisnál megszentelt kagylószobrokat is találhatunk. A zarándokutat bárki bejárhatja, aki elfogadja a működés szabályait. Az elindulóknak a jelentősebb hálózati alappontokon zarándok-útlevelet lehet kiváltani, ami feljogosít a zarándokszállások használatára. Az út teljes infrastruktúrájával márciustól novemberig folyamatosan várja a zarándokokat, a szervezők azt kérik, hogy az április és májusi hónapban csak egyénileg és ne csoportosan induljanak a jelentkezők. A távot átlagos tempóban haladva kb. 17-22 nap alatt lehet végigjárni. Érdeklődni és jelentkezni a szervezet hivatalos weboldalán tudtok.

Szent Jakab-út

A magyarországi Szent Jakab zarándokút alapútja Budapestről, a Nulla kilométerkőtől indul, és mintegy 200 kilométer után ér a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab-templomhoz, amely régi korok zarándokútjainak is fontos állomása, megállóhelye volt. A zarándokút Magyarország szépségekkel teli tájain vezet, át a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, majd a Kisalföldön és a Hanságon. Az út Lébényből továbbvezet Mosonmagyaróvárra, Rajkára, innen pedig Szlovákia, majd Ausztria felé, és Wolfsthalban becsatlakozik az egész Európán átívelő, Santiago de Compostelába vivő hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Ezzel Magyarország is bekapcsolódott az európai Camino útvonalába, és lehetővé vált, hogy Budapestről akár egészen Santiagóig elgyalogolhasson bárki, akit szíve Szent Jakab útjára hív. A zarándokút közössége idén lesz tíz éves, így az idei nyári zarándokút jubileuminak számít. Az eseményre elsősorban azokat várják, akik részt vettek az elmúlt kilenc év zarándoklatainak valamelyikén. Amennyiben nem töltődik fel minden hely a honlapjukon, a regisztrációt nyitottá teszik.

Balaton Camino

A fentebb már említett Balaton Caminót három barátnő álmodta meg 2017 februárjában. Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna akkor az újévi fogadalmak mellé egy olyan projektet kerestek, amibe teljes szívből, a saját szabályaik szerint, a saját örömükre vághatnak bele, így találták ki, hogy körbesétálják a magyar tengert. A kezdeményezést hatalmas érdeklődés övezte, sokan csatlakoztak, így 2018-ban is úgy döntöttek, hogy megszervezik az eseményt. A május 18-án kezdődő séta tíz napig tart, a résztvevők 200 kilométert tesznek meg, útjuk során kilenc szállás áll rendelkezésükre. A csapathoz bárki bátran csatlakozhat akár egy napra is. Még több információ a balatoni zarándokútról ezen az oldalon.

Szöveg: D. E.

Fotók: a szervezők oldalairól

Nyitókép: Thinkstock