Szemet gyönyörködtető arborétumok, frissítő ezeréves források... Magyarország rengeteg olyan vidéki látnivalóval büszkélkedhet, ahol eltölthetjük akár a húsvéti hétvégét is. Most öt olyan mesebeli falut ajánlunk, ahol nemcsak történelmi épületeket vagy az ország legszebb panorámáját leshetjük meg, hanem jókat ehetünk-ihatunk is.

Noszvaj

noszvaj

Az Eger város szomszédságában megbújó kis település egy igazi kis ékszerdoboz a Bükkben. A barokk, copf stílusban épült De La Motte-kastély mellett hangulatos borospincékbe és barlanglakásokba látogathatunk. Ha pedig túrázni támadna kedvünk, itt arra is van bőven lehetőség, hiszen hegyen-völgyön át kerékpározhatunk vagy sétálhatunk.

Palkonya

Palkonya

Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy igazi mediterrán környezetben érezzük magunkat. Választhatjuk a tavaszi kirándulás célpontjának a Villány-Siklósi borúton lévő Palkonyát. A helyiek finom nedűkkel, gasztronómiai specialitásokkal várják a turistákat. Nyáron érdemes útba ejteni a híres összművészeti programsorozatot, az Ördögkatlan Fesztivált.

Erdőbénye

Erdőbénye

A Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik gyöngyszeme a hegyek között fekvő kis falu, Erdőbénye. Nagy múltjával, biofarmjával és az itt található tengerszemmel színes kalandokat tartogat a lelkes túrázóknak. Érdemes elsétálni a Szirmay-kastélyba is, amely alatt a környék leghosszabb összefüggő pincerendszere fekszik. A mulatni vágyók is találhatnak kedvükre való programot: nyaranta itt tartják a Bor, mámor, Bénye fesztivált.

Balatongyörök

Balatongyörök

Az aktív sportok kedvelői biztosan nem fognak unatkozni a Balaton északi partján található kis településen. Vízi sportok, kerékpártúrák és golfozási lehetőségek közül szemezgethetnek az ide látogatók. Az ország egyik legszebb panorámáját semmiképp nem érdemes kihagyni, a Szépkilátóról a Tapolcai-medence tanúhegyeinek látványa egyszerűen káprázatos.

Mindszentkálla

Kőtenger

A borospincéktől, szőlő- és mandulatültetvényektől hemzsegő Káli-medence ad otthont a környék bájos kis falujának, Mindszentkállának. Ha sátorozásra adnánk a fejünket, akkor egy itteni hangulatos borospince udvara lehet az ideális helyszín. A Szentbékkálla és Mindszentkálla között elterülő kőtengerhez mindenképpen menjünk el, a bátrabbak még egy ingókőre is felmászhatnak!

 

Összeállította: D. E.

Fotók: noszvaj.hu; somogyipinceszet.hu; Vavrek Veronika; balatongyorok.hu; mindszentkalla.hu;