Kapcsolj ki! Futóversenyen, kórusok éjszakáján vagy irodalmi kiállításon

A heti ajánlóban gondoltunk azokra, akik átmozgatnák az utóbbi hónapokban kicsit berozsdásodott végtagjaikat, vagy elmerülnének a német irodalom egy kitűnő alkotójának munkásságában, de hoztunk egy könyvet is, amely szerzőjét elindította a világhír felé.

Német író magyar tüzértiszti köpenyben – Heinrich Böll-kiállításmegnyitó a PIM-ben

Heinrich Böll életében, életművében kitüntetett szerep jutott Magyarországnak. Az író három regénye köré csoportosítva ebből a kapcsolatrendszerből mutat be a kiállítás néhány kevésbé ismert mozzanatot. Az első regény, a magyarul 1957-ben megjelent Ádám, hol voltál? azokon a tapasztalatokon alapul, amelyeket Böll 1944 nyarán sebesültként a sepsiszentgyörgyi, debreceni és szentesi katonakórházakban szerzett. A második, az Egy bohóc nézetei csak húsz év késéssel jelenhetett meg magyarul, mivel a „polgári humanista” író e művét betiltották a hajdani NDK-ban. 1971-ben jelenik meg a később Nobel-díjjal elismert Csoportkép hölggyel című regénye, amely 1973-ban magyarul is napvilágot lát – néhány „apró” kihagyással. A kiállítás amatőr filmmel, fényképekkel, levelekkel, kéziratokkal, eredeti szövegekkel és fordításokkal idézi fel az életművet, és ami körülötte van. A kiállítást Görgey Gábor író nyitja meg, közreműködik Epres Attila színművész. A kiállításról bővebben a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján tájékozódhattok.

Időpont: február 16. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Károlyi u. 16. – Budapest

Kórusok Téli Éjszakája a MagNet Közösségi Házban

A Kórusok Éjszakája egy amatőr kórusfesztivál, 2018. június 9-én lesz a következő, de hogy addig se teljenek zene nélkül a napok, az énekelni vágyók a Kórusok Téli Éjszakáján a MagNet Közösségi Házban töltik meg hanggal a teret. A szervezők meggyőződése, hogy énekelni mindenki tud, és a kóruskultúrának nem csak a klasszikus koncerttermekben van helye. Az éneklés felüdít, megszépít, fellelkesít, megmozgat, összhangba hoz, és együttműködésre sarkall, sőt, kimondottan egészséges is. Ennek szellemében hazai amatőr kórusok mutatkoznak be 4 párhuzamos helyszínen (az épületen belül), a 20 koncert valamelyikén, ezzel is éneklésre bátorítva a téli fesztiválra ellátogató közönséget. A kórusokat 6 kategóriába sorolták: népzene, klasszikus, könnyűzene, kortárs, régizene, gyerekkórus. Minden koncertsávban többféle stílusból válogathatunk. A Facebook-eseményt itt találjátok.

Időpont: február 24.

Helyszín: MagNet Közösségi ház, Andrássy út 98. – Budapest

Szerelmes Füred futóverseny

2018-ban is megrendezik a Szerelmes Füred futóversenyt, amelyen idén párkereső futam is indul a párok versenye mellett. A rendezvény új helyszínről, a Hotel Margaréta parkolójából rajtol, itt alakítják ki a szervezők a teljes infrastruktúrát, nevezéssel, ruhatárral, gyermekfelügyelettel. 10 órakor a szinglik veszik nyakukba a balatonfüredi sétányt a Hotel Margarétától indulva a Széchenyi-Zákonyi Kikötő-Tagore-Aranyhíd útvonalon, majd 10.10-kor elrajtolnak a párok is. A teljesítendő távok 2018-ban az egyéni indulóknak 7 km, pároknak 2×7, azaz 14 km. Az esemény Facebook-oldalát ide kattintva éritek el.

Időpont: február 17. 10-13 óráig

Helyszín: Sétány – Balatonfüred

A Dohány utcai seriff az Örkény Színházban

2013-ban a darab elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene kategóriájában. Most lesz alkalmunk az Örkényben elcsípni ezt a kiváló művet. „A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül – mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott – számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is – mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át. Az előadás szövege a vészkorszak alatt elhurcoltak visszaemlékezéseiből áll össze, és teljes sötétben játsszák.” Jegyet ezen az oldalon válthattok az előadásra.

Időpont: február 19. 19.30

Helyszín: Örkény Színház – Budapest

Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk

Lucy és Gabe a terrortámadás napján, 2001. szeptember 11-én ismerkednek meg New Yorkban, ahol végzősök a Columbia Egyetemen. Az a nap mindkettejük életét örökre megváltoztatja. Miközben a város lángokban áll, ők először csókolják meg egymást. A következő tizenhárom évben elszakadnak, majd megtalálják egymást, újra és újra. Gabe fotós-újságíró a Közel-Keleten, Lucyt a munkája New Yorkhoz köti. Útjukon álmok kísérik őket, vágyak, féltékenység, megbocsátás és mindenekfelett szerelem. Lucynek szembe kell néznie a végzetes kérdéssel: szerelmük, közös életük a sors kezében van-e, vagy a sajátjukban? A könyv meghozta a szerzőnek a világhírt, harmincnál több nyelvre fordították le. A könyvet itt rendelhetitek meg.

Összeállította: M. M.

Fotó: Unsplash, Thinkstock, orkenyszinhaz.hu, 21.szazadkiado.hu