Mondj nemet! Hatalmi játszmák, áldozatok és #metoo a Nők Lapja új számában

Természetesen ezen a héten is számos érdekes cikket találtok a magazinban, most mégis a világot hónapok óta újra és újra megdöbbentő zaklatási botrányokkal kapcsolatos anyagokat tartjuk a legfontosabbnak. A nemzetközi és hazai eseteket követően több cikkben is arra keressük a választ, hogy mi a tanulság a nők és a férfiak számára a történtekből.

A képre kattintva galéria nyílik!

Galéria | 9 kép

Mondj nemet! Hatalmi játszmák, áldozatok és #metoo a Nők Lapja új számában

Mondj nemet! Hatalmi játszmák, áldozatok és #metoo a Nők Lapja új számában

Fotó megosztása:

Mondj nemet!

Két olyan fi lm is fut a mozikban, egy amerikai és egy magyar, amiben meghatározó a pénz szerepe. Tulajdonképpen minden ekörül forog: az egyikben egy férfi , a másikban egy nő a főszereplő. Az egyikük az életben való nehézségeire a bankrablást választja megoldásnak, ami társadalmilag maximálisan elítélt bűntény, a másik szereplő vitatott, tiltott pókerpartik szervezésével válaszol az általa megfogalmazott kérdésekre. Ki vagyok én? Hol képzelem el magam? Mit kockáztatok az egyéni boldogulásomért? A két filmben, annak ellenére, hogy az egyiket Magyarországon, a másikat Amerikában forgatták, nagyon komoly párhuzamok vannak a szerkezetet illetően. A több mint kétórás, lebilincselő történetekben számomra egy komoly azonosság van: a visszatekintés a múltba, a családi gyökerekig, a gyerekkorig. Az egyik főszereplőről már ekkor kiderül, hogy nehezen tud vele bánni a nagymama, rendszerint lopáson kapják, míg a női főszereplőnél a síversenyeken elért eredmény, a súlyos balesetből való felállás, a tőle elvárt irriális maximalizmus gyengíti a jellemet. Végül mindketten konfliktusba kerülnek a törvénnyel, egyiket a szerelmének való megfelelés, a másikat az önállósulás mérhetetlen vágya és egy apai mondat viszi „rossz útra”. Azt, hogy ki, miért ad rossz választ bizonyos élethelyzetekben, nemcsak a kriminalisztika, a pszichológia, de a filmművészet is boncolgatja. Ki, miért nem tud, nem akar nemet mondani bizonyos helyzetekben a könnyebbik út, a pénz, a szexuális közeledés, a lopás – és még folytathatnánk a sort – csábítására?

A zaklatási ügyek kapcsán sokféle vélemény fogalmazódott meg az elmúlt hónapokban, szinte már meg sem lepődünk, ha újabbak kerülnek felszínre. Mi mégsem éreztük úgy, hogy késő lenne foglalkozni ezzel a témával, hiszen bárki, bármikor kerülhet számára kétes helyzetbe, amikor nemet kellene mondania. És nem tud. Dossziénkban arról is írunk, hogy kiből lehet ideális áldozat. Aki határozatlan, bizonytalan, befolyásolható, és ez még a mozgásán is látszik… főleg ha nőről van szó.

A témában nagyon nehéz újat mondani, de hogy mennyire nem fekete vagy fehér a válasz, arra a fent említett filmek is felhívják a figyelmet. Az amerikai elit leánya ugyanúgy küzd a problémáival, mint a romániai elnyomás alatt élő, nehézsorsú erdélyi fi ú. Mindenkinek saját magának kell megküzdenie a gyengeségeivel, legyen az bármilyen csábítás. Biztos, hogy nem éri meg igent mondani a szereposztó díványon, alkut kötni bármiben, legyen az egy nemtetsző udvarlás, iskolai erőszak, a hétköznapokban megélt atrocitás a buszon, vonaton – nemre és korra tekintet nélkül –, ám ehhez kell egy olyan erős bástya, a család, amely megtanít, felkészít ezekre a helyzetekre. Ha mégsem, akkor gondolkodás nélkül kell nemet mondani.

Eszes Andrea, vezetőszerkesztő

 

Fotó, illusztráció: Archív, Thinkstock