Kapcsolj ki! Borünnepen, dokumentumfilm-fesztiválon vagy egy jó könyvvel

Izgalmas, elmélyülős és kötetlen programok várnak ránk a hétvégén és az elkövetkező héten. Mi ki nem hagynánk őket!

Dr. Mérő László Érzelmeink logikája című előadása a Lurdyban

mérő lászló

Logikus gondolkodás és érzelmek? Hogy férhetnek meg egymás mellett? Dr. Mérő László előadásából megtudhatjuk, mi történik velünk, ha visszaszorítjuk érzelmeinket, és milyen hatással van ez a racionális gondolkodásunkra. Az ismert matematikus, pszichológus és publicista előadása az érzelmek újfajta szemléletéről szól, a hallgatók megismerkedhetnek az érzelmek struktúrájával, működési mechanizmusával és azok befolyásolhatóságával is. Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhattok.

Időpont: január 21. 19 óra

Helyszín: Lurdy Ház Konferenciaközpont, Könyves Kálmán krt. 12–14.

Balatonfüredi Vince-napi borünnep

Szent Vince a borászok védőszentje. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon esik, akkor sok bor várható. Vince ráadásul legyőzi a telet, és köszönti a lassacskán érkező tavaszt is. A hagyományhoz kapcsolódóan január 18. és 21. között Balatonfüreden borünnepet tartanak, ismeretterjesztő előadásokkal, borkóstolókkal és különféle fellépőkkel. Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

Időpont: január 18–21.

Helyszín: Dísz tér – Balatonfüred

BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A BIDF hiánypótló kezdeményezés hazánkban, szerencsére január 23. és 28. között idén is megrendezik. Az idei esemény különlegessége, hogy minden vetítés végén találkozhatunk a film alkotóival, tehát minden jeggyel egy-egy közönségtalálkozón is részt vehetünk. A filmválaszték ezúttal is impozáns: a keddi nyitófilm, A monostor gyermekei például Bhutánba kalauzol, ahol bár a bruttó nemzetiboldogság-index igencsak magas, kiderül, hogy még itt sem válhat minden álom valósággá. További izgalmas és megható, elgondolkodtató alkotások várnak ránk, csak győzzünk választani! A részletes programról ide kattintva tájékozódhattok.

Időpont: január 23–28.

Helyszín: Cinema City Aréna, Budapest

Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámor Budapesten

Január 19. és 21. között második alkalommal rendezik meg a Forralt Bor Fesztivált, az év első gasztronómiai összejövetelét Budán, az Allee melletti sétányon. A forralt borok mellett igazán izgalmas italválasztékkal készülnek a szervezők. Lesz kávé, forró csoki, kakaó, speciális teák, grog, puncs, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Persze az italokat mellé elengedhetetlenek az igazi téli ételek, amelyek még „ínycsiklandóbbá” teszik a rendezvényt. Részletek a fesztivál Facebook-eseményének oldalán.

Időpont: január 19–21.

Helyszín: Allee melletti sétány – Budapest

Jennie Melamed: Lányok csöndje

Az Athenaeum kiadásában jelent meg Jennie Melamed regénye, amelynek története egy szigeten játszódik, ahol első ránézésre mindent rendben találunk. Ám létezik egy ki nem mondott szabály, ami felborítja a látszólagos idillt. Mindez nem más, mint hogy „Szülj fiút!”. Ezen a szigeten „a totális hazugság a legkisebb bűn, amit elkövetnek a gyereklányok ellen, ahol az ortodox rend a szabadság és az emberi méltóság teljes hiányát jelenti a lányok számára, ahol a világtól elzárt sziget idillje maga a kilátástalanság – ott az elnyomott gyerekek álmodnak maguknak egy szebb, szabadabb, élhetőbb világot. Aztán a serdülő Janey Solomon kilép a sorból, és azt mondja: NEM!” A könyv sokkal több, mint izgalmas.

A könyvet itt rendelhetitek meg.

Összeállítás: M. M.

Fotó: Archív, Facebook, lira.hu, Unsplash