A nagy hideg talán már nem sokáig várat magára, éppen ezért összeszedtük a világ kedvenc italait, amik a zord időben felmelegítik a testet és olykor a lelket is.

Cola de Mono – Chile

Ez az ital sűrített tej, cukor, kávé, szegfűszeg és aguardiente keveréke. Az utóbbi nem más, mint egy nagyon erős, általában szőlőből készült alkoholos ital.

Coquito – Puerto Rico

A Coquito alapja a rum, amit kókusztejjel és sűrített tejjel tesznek igazán kellemessé. Ez az ital a közkedvelt Pina Colada téli verziója.

Cava – Spanyolország

Spanyolország pezsgőjének is nevezhetjük, amit bár ők kifejezetten az ünnepekre tartogatnak, érdemes kipróbálni máskor is.

Eggnog, vagyis tojáslikőr – USA, Kanada

Az eggnog nem más, mint tej, tejszín, és tojás keveréke. Forrón vagy hidegen is fogyasztható.

Glögg – Skandináv országok

A svéd forralt bor az egyik legjobb téli melegítő ital, az összetevői a száraz vörös bor és a brandy. Ha téli időszakban a skandinávoknál járunk, nem érdes kihagyni.

Ponche Navideno – Mexikó

A Mexikóiak melengető finomságát bármilyen gyümölcsléből elkészíthetjük, a lényeg, hogy ízesítsük olyan finom fűszerekkel, mint a fahéj vagy az ánizs, és adjunk hozzá magvakat.

Poppy Seed Milk – Litvánia

Ez a finom kelet-európai ital áztatott mákból készül, amit mézzel ízesítenek. Miután ledaráltuk a mákot, keverjük össze vízzel és forraljuk fel, végül ízesítsük mézzel.

Sahlep – Törökország

A Sahlep a közel-keleti országok kedvence, ami a desszert és az ital határán mozog. Sűrű tejből és egy speciális orchidea gumójának lisztjéből készül. Ezt a finomságot minden térségben máshogy ízesítik.

Sorrel Puncs – Jamaica

Ezt a puncsot áztatott, szárított hibiszkusz, gyömbér és más virágok teszik izgalmassá. Ha szeretnénk, ízesíthetjük 100%-os kókuszvízzel is.

Uzvar Kompot – Oroszország

Az oroszok téli alkoholmentes italát aszalt gyümölcsökből készítik, amiket forró vízbe tesznek és mézet adnak hozzá.

Wassail – Anglia

Az angolok forralt borának természetesen a brandy az alapja. Ezt dobják fel egy kis sült almával és különféle fűszerekkel.

 

Összeállította: M.M.

(foodandwine.com)

Fotó: Pinterest