Csajkovszkij mesebalettje az évtizedek során a karácsony elmaradhatatlan részévé vált. Kedvenc gyerekkori történetünk ma ünnepli hazai bemutatásának kilencvenedik évfordulóját, éppen ezért csokorba gyűjtöttünk a darabból és a könyvből készült leghíresebb filmadaptációk közül ötöt.

Diótörő – Nutcracker (1986)

Az orosz zeneszerző klasszikusának egyik legizgalmasabb és legszívmelengetőbb filmváltozata a ’80-es években készült. Ez az átirat még igencsak közel áll az eredeti történethez, különlegessége pedig, hogy a mozi képi világát Maurice Sendak, a gyerekmeséiről híres író és rajzoló tervezte.

Diótörő – The Nutcracker Prince (1990)

Az egész estés amerikai-kanadai rajzfilm E.T.A. Hoffmann regénye alapján készült, és hatalmas sikert aratott Amerikában a bemutatásakor. Sajnos a magyar gyerekeknek még öt évet várniuk kellett, a magyar szinkronos változatot ugyanis csak 1995-től lehetett kapni videokazettán. Minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi rajzfilmje ez a változat.

Diótörő – The Nutcracker (1993)

Emile Ardolino nevéhez főződik Csajkovszkij mesebalettjének 1993-as filmes változata, amelynek főszereplője a Reszkessetek betörők miatt világhírűvé vált Macaulay Culkin. A történet ismerős: a kis Marie (Jessica Lynn Cohen) karácsony este, a házukban tartott nagyszerű parti után mély álomba zuhan, és egy csodálatos világban találja magát, ahol a játékai saját életet élnek. Ebben az elvarázsolt világban találkozik a lány a Diótörővel (Macaulay Culkin), aki maga is kisgyermek volt, de a gonosz egérkirálynő elátkozta és játékká változtatta. Hogy az átok megtörjön, a fabábunak el kell nyernie a fiatal lány szerelmét.

Diótörő 3D -The Nutcracker in 3D (2010)

Andrej Koncsalovszkij orosz rendező fantasy műfajú háromdimenziós filmjét 2010 karácsonyán mutatták be Amerikában. A történet az 1920-as években, Bécsben játszódik. A kis Mary egy különleges diótörő játékfigurát kap ajándékba az egyik rokonától. Boldogan fekszik le aludni, de álmában megelevenedik a Diótörő és más játékai is, majd kezdetét veszi egy varázslatos utazás a fantázia világába. A fabáburól kiderül, hogy valójában egy elvarázsolt herceg, aki segít a kislánynak a gonosz Patkánykirállyal elleni küzdelemben.

A diótörő és a négy birodalom – The Nutcracker and the Four Realms (2018)

A történet picit módosul, de a háttér a régi. A film főszereplője, Clara ajándékként egy diótörő babát kap karácsonyra. Amikor az óra éjfélt üt, különös dolog történik, melynek következtében Clara egy fantáziavilágban találja magát, ahol mézeskalácskatonák harcolnak az egérhadsereg ellen. A kakukktojás feldolgozás – a filmet itthon várhatóan jövő november elején mutatják be – főbb szerepeiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Keira Knightley, Mackenzie Foy, Helen Mirren vagy Morgan Freeman. Kíváncsian várjuk!

Fotók: IMDb