Budapesti Klasszikus Film Maraton Az idén 60 éves Magyar Nemzeti Filmarchívum programján bepillantást nyerhettek a hazai és nemzetközi klasszikus filmek történetébe – többek között Fábri Zoltán öt digitalizált remekművébe –, de emellett az Archívum tevékenységét is megismerhetitek közelebbről. Ha szeretitek a régi filmeket, ott a helyetek! A maraton részleteiről itt olvashattok bővebben.  Időpont: november 5-ig Helyszín: […]

Budapesti Klasszikus Film Maraton

Az idén 60 éves Magyar Nemzeti Filmarchívum programján bepillantást nyerhettek a hazai és nemzetközi klasszikus filmek történetébe – többek között Fábri Zoltán öt digitalizált remekművébe –, de emellett az Archívum tevékenységét is megismerhetitek közelebbről. Ha szeretitek a régi filmeket, ott a helyetek!

A maraton részleteiről itt olvashattok bővebben. 

Időpont: november 5-ig

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapesti Francia Intézet, Corvin mozi

Kocsis Zoltán-emlékest

A karmester és zongoraművész a halálával óriási űrt hagyott maga után, ám a Nemzeti Filharmonikusok nem hagyják feledésbe veszni az életművét: egész estés koncert keretében emlékeznek meg egykori vezetőjük örökségéről.

A program részleteit itt találjátok

Időpont: november 6.

Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A JÉGTORONY TITKA – Kiállítás és kincskereső játék

A Vajdahunyadvárban nyílt kiállítás sarkvidéki utazásra és kincskeresésre hívja a gyerekeket, akik amellett, hogy felfedezhetik a káprázatos jégvilág lakóit, megtévesztő feladványokkal tehetik próbára bátorságukat és ügyességüket. Kalandvágyó kicsiknek kötelező program. ;)

A programról itt olvashattok bővebben. 

Időpont: november 5-ig

Helyszín: Budapest, Vajdahunyad vár

Márton napi Borfesztivál a Gellértben

Kézműves sörök? Mennyei borok? Gasztrokalandozások a világ körül? Mindezt megtaláljátok a hetedik alkalommal megrendezett Márton napi Borfesztiválon, ahol olyan sztárséfek is jelen lesznek, mint Széll Tamás és Szulló Szabina, valamint Héjja László, a Gellért konyhafőnöke.

A fesztivál részleteiről itt olvashattok bővebben.

Időpont: november 9-12.

Helyszín: Danubius Hotel Gellért, Budapest, Szent Gellért tér 2.

Debreceni Őszi Fesztivál

Debrecenbe kéne menni, ám ezúttal nem pulykakakas vásárlás céljából, hanem a Debreceni Őszi Fesztivál miatt, ami az ország egyik legjelentősebb kulturális rendezvényének számít. A városszerte megrendezett programon koncertek, kiállítások, színház- és táncművészeti előadások, gyermekprogramok, népművészeti rendezvények, valamint tematikus filmnapok és közönségtalálkozók várnak mindenkit, aki kedveli a kortárt művészeteket.

A programról részletes leírást itt olvashattok

Időpont: november 6-18.

Helyszín: Debrecen különböző pontjai – részletek a program leírásában

Donáth Mirjam: Mások álma – New York ismeretlen arca

Donáth Mirjam neve ismerős lehet, hiszen a szerzőnek ez zsinórban már a harmadik kötete lesz. A regényben Mirjam arról mesél, hogyan élte meg az amerikai álmot és miért döntött úgy, hogy végül mindezt feladva visszatér Magyarországra. Érdekfeszítő és tanulságos olvasmány mindenkinek, aki tervezi, hogy külföldre költözik, aki már el is hagyta a hazáját, sőt annak is, aki itthon maradt.

A könyvet itt rendelhetitek elő.

Látkép – Az elmúlt fél évszázad magyar fotográfiája 1967-2017

A Varsóban nagy sikert aratott kiállítást ezúttal a budapesti Capa Központban rendezik meg. A tárlaton betekinthettek a hazai fotográfia elmúlt 50 évébe, a technika változásokba, a fotózás alapjainak újragondolásába, illetve a szemléletmód alakulásába is.

A kiállítás részleteiről itt tájékozódhattok

Időpont: november 19-ig

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest, Nagymező utca 8.

Olasz Filmfesztivál

A Budapesti Olasz Kultúrintézet vetítést szervez a kortárs itáliai filmek legjobbjaiból. A fesztiválon bemutatkozik Paolo és Vittorio Taviani legújabb alkotása, a Személyes ügy, Francesca Comencini rendezésében a Képtelen szerelmek, illetve többek között Vincenzo Marra Egyensúly című filmje is. Amennyiben kedvelitek az olasz filmeket, ne hagyjátok ki a programot!

Részletek a fesztiválról itt érhetőek el.

Időpont: november 6-16.

Helyszín: Puskin mozi, Budapest, Kossuth Lajos u. 18.

Somewhere over the Rainbow – Idealizált színes világok: 1940-1970 színezett fotográfiák

Korábbi címlapsztárunk, Alföldi Róbert a magánygyűjteményébe és a művészi reflexióiba enged betekintést a különleges címet viselő tárlat keretében, ahol a fekete-fehér fotók kézi eszközzel való megszínesítése áll a középpontban. Már az ötlet is lenyűgözően hangzik, szerintünk érdemes jegyet váltani az eseményre.

A program részleteiért kattintsatok ide

Időpont: november 30-ig

Helyszín: Átrium, Budapest, Margit körút 55.

Jo Nesbø: Szomjúság

A héten a Nők Lapjában a skandináv krimiké a főszerep, ezért nem feledkezhetünk meg a hamarosan megjelenő Nesbø-kötetről sem. Harry Hole nyomozó békés és nyugodt mindennapjait ezúttal egy fiatal nő brutális meggyilkolása borítja fel, de a tiszt a nyomozás közben olyan felfedezést tesz, amit ő maga sem gondolt volna: lehetőséget kap a múltja rendezésére.

A könyvet itt tudjátok előrendelni.

Esterházy-fesztivál

Ha kedvelitek Esterházy Péter munkásságát, ne hagyjátok ki a Szépírók Társaságának őszi fesztiválját, ugyanis zenével, színházzal, képzőművészettel, kerekasztal-beszélgetésekkel és irodalmi programokkal elevenítik fel a szerző életművét. A program igazi kulturális csemegének és méltó megemlékezésnek ígérkezik.

A részletekről itt tájékozódhattok.

Időpont: november 4-5.

Helyszín: Tesla Budapest Klub, Budapest, Kazinczy utca 21.

Boggie-Várkert irodalom

A szépirodalom és a zene témáját ötvözi Boggie, Kemény Zsófia, Szabó T. Anna, Ugron Zsolna és Dragomán György közös estje, ahol az énekesnő és az írók, valamint költők és a szerzők közös munkája jelenik meg a színpadon.

Az est részleteit itt találjátok.

Időpont: november 4.

Helyszín: Várkert Bazár, Rendezvényterem, Budapest, Ybl Miklós tér 4.

Országos Rajzfilmünnep

Gyerekkorunk legkedvesebb emlékei elevenednek meg az Animáció Világnapja alkalmából megrendezett Rajzfilmünnepen. Levetítik a Mézga család, a Vuk, illetve a Magyar népmesék egyes részeit, de természetesen a kortárs kedvenceket, azaz az Egy kupac kiflit, a Lengemeséket vagy éppen a Bogyó és Babócát is műsorra tűzik a szervezők a gyerekek kedvéért. Kedves anyukák, apukák, nagymamák, nagynénik és nagybácsik, ezt nem érdemes kihagyni! ;)

A programról itt találtok bővebb leírást. 

Időpont: november 3-5.

Helyszín: az ország különböző helyszínei – részletek a program leírásában

Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

Még nincs késő becsatlakozni a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny rendezvénysorozatába, hiszen a megmérettetés csak december 16-án, egy gála keretében fog véget érni. Addig is megismerkedhettek az ifjú külföldi és hazai karmesterekkel, mi több, munkásságukon keresztül a klasszikus zene tradíciójába is belekóstolhattok.

A verseny részleteiről itt kaphattok bővebb felvilágosítást. 

Időpont: december 16-ig

Helyszín: Kodály Központ, Pécs, Zsolnay Vilmos út 37.

Szent Márton napja

Kisállat simogatás, traktorozás, diószedés, tehénfejés, lovaglás, pólófestés és még sorolhatnánk – a patcai Katica tanya igazi vidéki kavalkáddal várja Szent Márton napja alkalmából azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik szívesen kipróbálnák a tanyavezetéshez kapcsolódó teendőket. Ha kellő kedvet éreztek ahhoz, hogy felfedezzétek a tanyavilág titkát, ezt ne hagyjátok ki!

A program részleteit itt tudjátok megtekinteni. 

Időpont: november 11-12.

Helyszín: Patca, Katica Tanya Élményközpont

 

Összeállította: D.A.

Fotó: Thinkstock, Facebook/Budapesti Klasszikus Film Maraton, Facebook/7. Márton napi Borfesztivál a Gellértben, capacenter.hu, animuscentral.hu, Facebook/Országos Rajzfilmünnep