10 könyv, ami segít a gyász feldolgozásában és a továbblépésben

Hiányérzet és szomorúság. Düh és félelem. Tehetetlenség és elkeseredés. A gyász rengeteg érzelemből építkezik, amelyet csak úgy lehet az alapokig visszabontani, ha felismerjük a problémát és tudatosan teszünk ellene. Akár a következő könyveket olvasva.

C. S. Lewis: A bánatról

Harmat Kiadó, 1584 Ft

Tényleg kegyetlen az Isten, hogy elveszi tőlünk azt, akit szeretünk? A Narnia krónikáinak írója ebben a kötetben mérhetetlenül őszintén emlékezik meg a felesége haláláról, de önelemzése mellett arra is választ keres, hogy mi a hit alapja. Ha számunkra sem egyértelmű a válasz, akkor érdemes kézbe venni a könyvet, mert iránymutatást ad a témában.

A könyvet itt tudjátok beszerezni.

Todd Burpo: Igazából mennyország

21. Század Kiadó, 2360 Ft

Az Igazából mennyország egy kisfiú, Colton történetét meséli el, akinek műtét közben leállt a szíve, mégis sikerült visszahozni az életbe. Colton innentől kezdve olyan eseményekről kezdett el mesélni, amikről nem is tudhatott. Például, hogy az apja a várószobában imádkozott érte, hogy volt egy nővére, aki meg sem született, de többek között Isten trónusát is részletekbe menően lefestette. Édesapja, Todd úgy döntött, hogy egy szórakoztató, ugyanakkor rengeteg kérdést felvető kötetben örökíti meg a fiú gondolatait – a regény a megjelenése óta az amerikai slágerlisták egyik éllovasa.

Ha megvásárolnátok, ide kattintsatok!

Helen Macdonald: H, mint héja

Park Kiadó, 2792 Ft

A mű szerzője, Helen Macdonald kislányként solymász szeretett volna lenni, ám az élet más hivatás felé sodorta. Amikor a nő évekkel később elvesztette az édesapját, fejébe vette, hogy felnevel egy héját. A kötet nemcsak azt festi le, hogyan sikerül az embernek megszelídítenie egy vadállatot, hanem azt is, hogyan lehet összebékíteni az elmúlás magányos érzését az élettel és a szeretettel. A gyászmunka során talán ez az egyik legnehezebb lecke, amit el kell sajátítanunk.

A regényt itt lehet megrendelni.

Joan Didion: A mágikus gondolatok éve

Európa Könyvkiadó, 2542 Ft

Joan Didion memoárja egy nagyon intim és bensőséges írás a férje halálát követő tizenkét hónapról. Ő és John Gregory Dunne tulajdonképpen szimbiózisban élték le az egész életüket: nemcsak házastársak, hanem kollégák is voltak, több közös regény és forgatókönyv is született az együttműködésükből. A kötetben – ami 2007-es megjelenése óta mondhatni a téma klasszikusává nőtte ki magát – Didion főleg azt boncolgatja, hogyan tudott a kétségbeesés gödréből kimászni, illetve, hogy miként sikerült ismét örömét lelnie az életben.

A kötetet itt rendelhetitek meg.

Verena Kast: A gyász

Park Kiadó, 2320 Ft

Kétségtelen, hogy a gyász nehéz terhet ró ránk, viszont nem mindennapi távlatokat is megnyit a személyiségünk fejlődése előtt. Verena Kast, a svájci pszichoterapeuta a saját terápiás tapasztalataiból merítve segít a gyász feldolgozásában és a továbblépéshez szükséges tudás elsajátításában. A könyv értékes fogódzót ad a témában.

A könyvet ide kattintva szerezhetitek be.

Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

Jaffa Kiadó

Singer Magdolna, hazánk egyik legismertebb gyásztanácsadójaként sokaknak segített már vigaszt találni egy szerettük elvesztése után. A szakember sok éves tapasztalatára alapozva vetette papírra gondolatait: a kötetben segít beazonosítani a gyászmunka egyes folyamatait, illetve önsegítő gyakorlatokat is ajánlj, hogy szeretteink halálát minél hamarabb képesek legyünk megérteni, feldolgozni és természetesen elengedni.

A könyv sajnos már nem rendelhető, ezért antikváriumokban, illetve könyvtárakban érdemes keresni.

 Németh László: Gyász

Fapadoskonyv.hu Kiadó, 2290 Ft

Németh László regénye egy sivár világot tár elénk, amelyben Zsófi, a főhős az egész életét a gyásznak rendeli alá. Eltaszít magától mindenkit – még azokat is, akik segítő szándékkal közelednek felé –, pedig igazából nem szerette  sem a férjét, sem elhunyt gyermekét, így a gyásza is érthetetlen valahol. A sorokat olvasva egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, amely kifordított szemléletmódja által segít a továbblépésben.

A kötetet itt tudjátok beszerezni.

Szepes Mária: Harkály anyó

Móra Könyvkiadó, 1867 Ft

A gyász és a veszteség a gyerekeket is érinti, amiben Szepes Mária könyve sokat segíthet. Főhőse, Pöttyös Panni kíváncsian figyeli a lakótelepi házak tetején kopácsoló madarat, ám a kedves Harkály anyó egy nap eltűnik. A csend szomorúsággal tölti el Panni szívét és a kislánynak szembe kell néznie azzal, hogy idővel minden emlékké fakul az életben.

Ha megrendelnétek, kattintsatok ide!

Müller Péter: Benső mosoly

Édesvíz Kiadó

Müller Péter szerint nem az az igazi segítség, ha úti lámpást ad az olvasó kezébe, hanem az, ha megmutatja neki, hogyan tudja meggyújtani a lángot a saját szívében. A Benső mosolyban ez az életszemlélet elevenedik meg: a szerző egyrészt az önismeret elsajátításában segít, a kötet második részében pedig arra is választ ad, hogyan találhatjuk meg a szeretet útját. Ez a könyv akkor nyújt támaszt, ha már túl vagyunk a gyászfolyamat fázisain és szeretnénk ismét teljes, boldog életet élni.

A könyv sajnos már nem rendelhető, ezért antikváriumokban, illetve könyvtárakban érdemes keresni.

Polcz Alaine: Gyászban lenni

Pont Kiadó

Milyen érzés gyászban lenni? Mi történik, ha a korábban ismert társadalmi hagyományok, amelyek a gyász folyamatát meghatározták, eltűnnek? Hogyan lehet a gyermekek gyászidejét megkönnyíteni? Polcz Alaine, a Magyar Hospice Mozgalom alapítója ötven éves pályafutása során rengeteg haldokló gyermeket és felnőttet segített az utolsó napjaikban, sőt, ő volt az, aki a hátrahagyottakban is tartotta a lelket. Az alapműnek számító kötetben a pszichológus arra ad választ, miként lehet a gyász érzésével megküzdeni a 21. században.

A könyv sajnos már nem rendelhető, ezért antikváriumokban, illetve könyvtárakban érdemes keresni.

 

Még több lelki témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock