Nagyon vártuk már, hogy végre beinduljon a színházi szezon, azt pedig végképp, hogy összeállíthassuk ezt az ajánlót, ugyanis a 2017/2018-as évad első felére jobbnál jobb előadásokat harangoztak be a teátrumok.

Egy őrült nap, avagy Figaro házassága

Spanyolországban járunk, ahol Figaro épp az esküvőjére készül a grófné szemrevaló komornájával, Suzannel. Csakhogy nagyon úgy fest, hogy a két szerelmesen kívül ezt a házasságot senki nem támogatja. Sem a csapodár gróf, sem a pénzsóvár énektanár, sem a kertész, de még a házasságmániás vénlány, Marcellina sem. A „boldogan élteket” a fokozódó bonyodalom ellehetetleníti, de pont az adja az ívét a történetnek. Beaumarchais híres darabja felejthetetlen szórakozást ígér azoknak, akik szeretik a szappanoperák szövevényes históriáit.

További információt a színház oldalán találtok a darabról.

Bemutató: Nemzeti Színház, november 10.

Az apáca

Denis Diderot klasszikusa modern köntösbe ültetve jelentkezik a Trafó színpadáról. A 16 éves apácanövendék zárdáról zárdára menekülésének, találkozásainak és szerelmeinek története egy olyan világba enged bepillantást, ahol a nők hatalmi és érzelmi játszmáié a főszerep. Ezeket a viszonyokat a mai kor szülöttei is közelről ismerhetik, ezért is annyira univerzális és aktuális a darab.

Még több részletért kattintatok ide!

Bemutató: Trafó, október 18.

Háború és béke

Tolsztoj regényét nem kell bemutatni – a kötet sikere 1867-es megjelenésétől kezdve egyszerűen töretlen. Számos művészt megihletett már Pierre Bezuhov, Andrej Bolonszkij és Natasa Rosztov szerelmi háromszögének története, amely most a Vígszínház színpadán is megelevenedik. Ha kedvelitek az orosz író munkásságát, ott a helyetek!

Ha érdekel a darab, itt találtok róla részletes információt.

Bemutató: Vígszínház, december 16.

A vadkacsa

Nagyon várjuk már a Marton László nevéhez fűződő előadást, ugyanis a direktor 2003-ban elnyerte az Irish Times legjobb rendezőjének járó díját a mű külföldi színpadra állításáért. Az Ekdal család története – akiknek az élete egy régi családi barát titkainak köszönhetően teljesen új irányt vesz – akkor Dublinban került a közönség elé, de most végre magyarul is megtekinthetővé válik, hála a Pesti Színház művészeinek. Kíváncsian várjuk a bemutatót!

Ide kattintsatok, ha többet szeretnétek tudni az előadásról.

Bemutató: Pesti Színház, december 15.

39 lépcsőfok

A jól szituált agglegény, Richard Hannay tökéletes, de unalmas élete egy csapásra köddé válik, amikor keresztezi az útját egy csinos, fiatal nő, aki úgy vonzza a bajt, mint mágnes a vasat. Patrick Barlow műve 2005-ben debütált Londonban, azóta szinte a világ összes országát bejárta, sikert sikerre halmozva. Ez már önmagában elegendő ok lenne, hogy tűkön ülve várjuk a premiert, ám a kíváncsiságunkat az is felkeltette, hogy Nagy Sándor és Szirtes Balázs kettőse összesen huszonhat szereplőt kelt majd életre. Ezt nevezzük kihívásnak!

A színház oldalán még több információt olvashattok a darabról.

Bemutató: Játékszín, október 14.

Csoda korban élünk (Szigliget)

Ugyan a bohózat október 7-én debütált, annyira jó kritikákat hallottunk róla, hogy egyszerűen nem hagyhattuk ki az ajánlónkból. A történet szerint Rákosi elvtárs kedvenc költőjét, Sass Tibort felterjeszti a Sztálin-díjra, ennek apropóján egy olasz újságíró interjút készítene a művésszel. Csakhogy semmi nem úgy történik, ahogyan kellene. A kapucsengőnek nyoma vész, a besúgó-jelentés rossz helyen landol, az államvédelmi kísérő elakad útközben, és ha mindez nem lenne elég: Sass Tibor rejtélyes körülmények között meghal. A szigligeti alkotóházban ezzel minden a feje tetejére áll.

A részletekért kattintsatok ide!

Bemutató: Thália Színház, október 7.

A sevillai borbély

Természetesen gondoltunk az operarajongókra is. A Szegedi Nemzeti Színház Kerényi Miklós Gábor rendezésében műsorra tűzi Rossini vígoperáját, amelynek sztorija a fent említett Figaro házasságának szereplői köré szövődik. A poént nem lőjük le, de az biztos, hogy a mulatságos helyzeteket teremtő cselekmény és Rossini zenéje felejthetetlen élményt jelent majd.

Még több információt itt találtok a darabról.

Bemutató: Szegedi Nemzeti Színház, november 17.

Kabaré

1931-ben járunk a berlini Kit Kat Klubnál. Odakint már a nácik dáridóznak, de a szórakozóhely falai között egy percre sem áll meg az élet: az örök éjszaka és a szabadság, a szerelem és az ártatlan bujaság, na és persze a „kabaré” közepén találkozik a fiatal író és a nagybetűs Nő. Az ő megismerkedésüknek zenésített történetét mindannyian jól ismerjük, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennénk kíváncsiak a színpadi változatára.

A színház oldalán bővebben is olvashattok a műről.

Bemutató: Csíky Gergely Színház, december 15.

Hókirálynő

Gyerekkorunk óta rajongunk Hans Christian Andersen meséiért, ezért a Hókirálynő birodalmába való utazást nem szívesen hagynánk ki. A történet szerint, Gerda útra kel, hogy megkeresse testvérét, akit a királynő „örök” álomra kárhoztatott. Útja során azonban egyre inkább belemerül a mesékbe, ami nem minden esetben segíti célja elérésében. A tánc és próza kéz a kézben jelenik meg a színpadon, ezért az előadás a kisebb közönséget ugyanúgy elvarázsolhatja, ahogyan a gyermeklelkű felnőtteket is.

Itt tájékozódhattok a bemutatóról.

Bemutató: Kecskeméti Katona József Színház, december 5.

Furcsa pár

Végy két teljesen ellentétes férfit – Oscart, a cinikus és jó humorú, de a rendet hírből sem ismerőt, és Felixet az érzékeny rendmániást, aki képtelen tétlenül ülni – és máris kész a komédia. Na jó, ennyi azért nem elég hozzá, de az mindenképpen sok vicces szituációt szül, hogy a főszereplők kénytelenek egy háztartásban élni és együtt megtapasztani azt a magányos élethelyzetet, amibe a válás kényszerítette őket. A jó adag humortól és öniróniától lesz ez a darab felejthetetlen és szórakoztató.

További információt a darabról a színház oldalán találtok.

Bemutató: Miskolci Nemzeti Színház, december 1.

Szöveg: D.A.

Fotó: A színházak weboldalairól