A remek szeptemberi filmkínálat megkönnyíti az új évszakra való átállást. Itt az idő, hogy a vízpart helyett vetítővásznak előtt töltsük a szabadidőnket!

Csábítás (The Beguiled)

Szereplők: Colin Farrell, Elle Fanning, Nicole Kidman, Kirsten Dunst

Az amerikai polgárháború idején járunk, ahol egy sebesült északi katona keveredik a konföderációs tábor egyik leányiskolájába. A hölgyek megmentik a férfi életét, sőt, egyre jobban megkedvelik, ám ahol ennyi magányos nő él egy fedél alatt egy jóképű idegennel, ott elkerülhetetlen, hogy a féltékenység felüsse a fejét. Bár jellemzően félve fogadjuk a könyves filmadaptációkat, az Oscar-díjas Sophia Coppola nekünk garancia a jó alkotásra. Ha kedvet kaptatok hozzá, irány valamelyik mozi ma este!

Bemutató: szeptember 7.

https://www.youtube.com/watch?v=iRjw_qywQ-c

A remény másik oldala (Toivon tuolla puolen)

Szereplők: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu

Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Aki Kaurismäki, a film direktora, elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét – már csak ezért is nagy érdeklődéssel várjuk ezt a mozit, amelynek egyik főhőse az utazóügynök Wikström, aki imád pókerezni. Amikor nagyobb összeget nyer a játékban, úgy dönt, maga mögött hagyja az eddigi életét és nyit egy éttermet. Khaled, a szír fiú bevándorlási kérelmet kér Helsinkiben, de elutasítják – így bukkan fel Wikström éttermének hátsó udvarában. A férfi először el akarja zavarni Khaledet, de végül munkát ad neki és hamarosan össze is barátkoznak…

Bemutató: szeptember 7.

Kingsman: Az Aranykör (Kingsman: The Golden Circle)

Szereplők: Taron Egerton, Jeff Bridges, Colin Firth, Julianne Moore, Halley Berry, Channing Tatum

Eddig nyugodtan hajtottuk álomra a szemünket, mert tudtuk, hogy a Kingsman úriember ügynökei megvédenek minket a világuralomra törő gonosszal szemben. ;) De mi történik akkor, ha valaki felrobbantja a képzett csapat központját és csak egy újonc (Taron Egerton) és annak kiképzője (Mark Strong) élik túl a támadást? Persze, hogy segítséget kell kérni a hasonszőrű amerikai szervezettől, és közös erővel meg kell állítani a lángészt (Julianne Moore), aki maga szeretné irányítani az egész emberiséget. Az első rész a maga nemében páratlan volt, kíváncsiak vagyunk, sikerül-e megugraniuk a készítőknek a lécet a folytatással!

Bemutató: szeptember 21.

A hetedik alabárdos

Szereplők: Bánki Gergely, Sárközi-Nagy Ilona, Bezerédi Zoltán, Ónodi Gábor, Ujlaki Dénes, Nagy Ervin

Szerencsére szeptemberre is jut egy hazai filmpremier, ráadásul nem kevesebb történik benne, minthogy a színészek tulajdonképpen saját szakmájukat figurázzák ki. Miki, a mellőzött színész egy véletlen balesetnek köszönhetően az örök statiszta szerepéből a színház vezető rendezőjévé válik. Ez mind szép és jó, de a feladat közel sem bizonyul annyira egyszerűnek, mint gondolja, ugyanis nem csupán a kollégáit kell meggyőznie alkalmasságáról, de mindent meg kell tennie annak érdekében is, hogy a teátrumra ne tehesse rá a kezét az ukrán lobbi.

Bemutató: szeptember 21.

Tulipánláz (Tulip Fever)

Szereplők: Dane DeHaan, Alicia Vikander, Christoph Waltz, Judy Dench

Sophiát, a gyönyörű, de árva lányt férjhez adják egy befolyásos kereskedőhöz. Bár ez anyagi biztonságot jelent a számára, egyúttal boldogtalanságot is hoz az életébe, legalábbis addig, amíg a férje portrét nem rendel róla. A festő és a lány között ugyanis szenvedélyes viszony bontakozik ki, és úgy döntenek, titokban beszállnak a tulipánhagyma üzletbe, hogy elég pénzt gyűjtsenek a szökésre. Természetesen nincs az a titok, ami idővel ne derülne ki, és éppen ez adja a film esszenciáját. Szerintünk Chritoph Waltz és Alicia Vikander kettőse sok jót sejtet a mozival kapcsolatban, éppen ezért már számoljuk vissza a napokat a bemutatóig.

Bemutató: szeptember 28.

Amire még érdemes jegyet váltani:

Természetesen a fenti filmeken kívül számos olyan alkotást mutatnak még be, amiket érdemes megnézni. Az Egyenesen át az egykori klasszikus feldolgozása néhány orvostanhallgatóról, akik azt szeretnék kideríteni, mi történik a testünkkel a halál után – ehhez pedig hajlandóak újra és újra az életüket adni. A Stephen King-rajongók nagy örömére végre az Az is megérkezik a mozikba, hogy egy piros orrú, parókás, színes cipőjű bohócon hozza el a rettegést az életükbe. Az Újra otthon című filmben Reese Witherspoon próbál egyszerre megküzdeni a válásával, a gyerekeivel, az életébe toppanó férfiakkal és a volt férjével, aki korántsem annyira közönyös iránta, mint amennyire egy exnek kellene. Persze a gyerekek sem maradnak a hónapban mese nélkül, az Óriásláb fia című animációs alkotásban egy átlagos srác rájön, hogy ő valójában a csupaszőr és csupaszív Óriásláb leszármazottja, innentől pedig egész sor kalamajkába keveredik. Végül, de nem utolsó sorban, ha szeretitek a német humor és a komoly témák találkozását, akkor nem érdemes kihagyni az Isten hozott Németországban! című vígjátékot, amiben egy nyugdíjba vonuló nő úgy dönt – családja kérése ellenére –, hogy befogad egy menekültet. A kultúrák találkozása rengeteg humoros és egyben elgondolkodtató szituációt eredményez.

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb