Ha a popcorn és a limonádé elkészült, nincs más hátra, mint beülni a kényelmes kanapéra, és átadni magunkat az emlékeknek a legjobb nyárias, könnyed filmek segítségével.

Dirty Dancing – Piszkos tánc (1987)

Végy egy gazdag lányt és egy szegény fiút, ejtsd őket szerelembe, majd az egészet fűszerezd meg tánccal és mozgásra csábító dallamokkal. Baby (Jennifer Grey) és Johnny (Patrick Swayze) története olyan klasszikus, ami felidézi a régi balatoni nyarak emlékeit, amikor a vállalati üdülő ifjúsága között lángra lobbant a szerelem. Annyi különbséggel, hogy mi sosem tudtunk így táncolni.

Római vakáció (1953)

Művészet. Építészet. Maga a megelevenedett történelem. A lenyűgöző római kalandozásnál csak egyetlen jobb dolgot tudunk elképzelni: ha egy olyan hercegnő teszi ezt, aki tilosban jár, és akit egy jóképű idegen kalauzol át a múltidéző város minden szegletén. Audrey Hepburn filmjeit nagyon szeretjük, de mind közül ez a legnagyobb kedvencünk, talán azért, mert titkon arra vágyunk, hogy egyszer nekünk is részünk legyen egy ilyen kalandban.

Mamma mia! (2008)

Mi kell egy nyári mozihoz? Mindenekelőtt egy festői helyszín, mondjuk Görögországban, ahol azúrkék a víz, hófehér a homok és mindig hét ágra süt a nap. Aztán a romantikus szál sem árt, hiszen a tengerpart varázsa szerelemre csábítja a nézőt. De leginkább néhány olyan fülbemászó dallamra van szükség, amit már jól ismerünk, mert ezek segítségével ténylegesen részesei lehetünk a történetnek. A Mamma mia! ezt mind magában rejti, innentől tehát nem kétséges, hogy minden idők egyik legjobb nyári filmjéről van szó, legalábbis szerintünk.

Házibuli (1980)

Az első szerelem és az első csók emléke mindannyiunkban élénken él, akárcsak az első alkalom, amikor a Házibulit láttuk. A film univerzális mondanivalója a kamaszkori fellángoláskor a 13 éves Vic (Sophie Marceau) szemén keresztül elevenedik meg, aki pontosan ugyanazokat a hibákat követi el, amiket mi magunk is tinédzserként. A nosztalgia szépségét nem szabad alábecsülni. :)

Kipurcant a bébicsősz, anyának egy szót se! (1991)

Ti mit tennétek, ha a szüleitek a bébiszitter gondjaira bíznának a vakáció idejére, de a hölgy időközben életét vesztené? A Crandell-gyerekek számára ez nem kérdés: először meg kell szabadulni a holttesttől, aztán jöhet a felügyelet nélküli, gondtalan nyár! Felnőttként helytelenítenünk kellene a tettüket, de igazából akárhányszor látjuk ezt a filmet, mindig velük együtt sodródunk az árral, hiszen a vakációban pont ez a kalandos izgalom a szép.

Mielőtt felkel a Nap (1995)

Ne állj szóba idegenekkel! Alapvető lecke, amit még gyerekként belénk sulykolnak a szüleink, arról azonban nem szól a fáma, hogy mindebből valami jó is kisülhet, akárcsak Jesse (Ethan Hawke) és Celine (Julie Deeply) esetében, akik a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze, hogy aztán egy különleges éjszakát töltsenek együtt az osztrák fővárosban. Mesébe illő történet, ami elvarázsol.

Hóbortos hétvége (1989)

A hétvégét eltölteni egy luxus tengerparti villában bulik közepette még akkor is csábító, ha a főnök az, aki meginvitál bennünket. Persze, ha a főnököt időközben a maffia meggyilkolja, az már egészen más megvilágítást ad a dolognak – gondolnánk mi. A két főszereplő (Andrew McCarthy és Jonathan Silverman) azonban úgy dönt, hogy a látszatot megéri fenntartani, hiszen ilyenfajta szórakozási lehetőség csak egyszer adódik az ember életében.

Nyitókép: Archív