7 magyar film, amit látni kell gyerekként (és felnőttként sem árt újranézni)

Hét film, és ennél sokkal több órányi szórakozás. Olyan klasszikusokkal nosztalgiázunk, amelyek a rég elfeledett gyerekkorunkat idézik fel.

Tüskevár (1967)

Senkinek nem kell bemutatni Tutajos és Bütyök kalandjait, akik a Kis-Balaton környékén vakációznak. A „puhány” pesti srácok Matula bácsi segítségével felfedezik a természet szépségeit és mindeközben olyan kalandos utat járnak be, ami alapjaiban változtatja meg az életüket. Akárhányszor láttuk a filmet, vagy olvastuk a regényt, mindig úgy éreztük, egy csónakban evezünk a fiúkkal. Most is szeretettel gondolunk ezekre a felejthetetlen pillanatokra.

Az égig érő fű (1979)

Poldi bácsi, a nyugdíj előtt álló parkőr évtizedekig az otthonához közeli zöld területet gondozta, és az idős férfi el sem tudja képzelni, mi lesz vele fák, virágok és szép zöld gyep nélkül. Misu – aki a nyári szünidejét abban a bérházban tölti, ahol Poldi bácsi is él – hallja, mennyire elkeseredett az idős úr, és mindent gyermeki dacát beveti, hogy a régi, ódon bérház udvarát gyeptéglák lepjék el. Szívből szerettük ezt a történetet, egyrészt mert szórakoztató volt, másrészt mert jól bemutatja, mire képesek az emberek, ha összefognak.

A szeleburdi család (1981)

Ahol két szülő, három gyerek, egy hörcsög és egy kutya él egy fedél alatt, ott nem lehet unatkozni. Ez Faragóéknál hatványozottan igaz. A Budapest belvárosában élő családdal mindig történik valami, hol a gyerekek csintalankodnak, hol a hörcsög mászik át a szomszédba, hogy az újgazdag Belviziéket halálra rémissze. Mégis van valami szeretni való ebben a famíliában: talán pont az, hogy nem akarnak senkinek megfelelni, egyszerűen csak élik az életüket, megjátszás nélkül.

Hahó, Öcsi! (1971)

Öcsi, a Balogh család legifjabb tagja folyton valami csínytevésen töri a fejét. A családját nagyon bosszantja, hogy így viselkedik, ezért egyik reggel bezárják a fürdőszobába, ahol két törpe jelenik meg előtte, Kököjszi és Bobojsza. A mesebeli lények segítségével Öcsi kiszabadul a fürdőből és útnak indul, hogy időt szerezzen szüleinek, akik folyton rohannak és nem érnek rá vele foglalkozni. A kaland során rengeteg csalódás és akadály keresztezi a kisfiú útját, de ő sorra legyőzi azokat és még a családját is megmenti a halálos ítélettől. A gyermeki szeretet erejétől még ma is meghatódunk – ez a film minden lurkó és sok-sok felnőtt számára is tanulságos lehet.

A palacsintás király (1973)

Dínom-dánom ország ura, Tóbiás király palacsintasütő-versenyt hirdet, így kívánja megtalálni fia jövendőbelijét. Kökényszemű Katica remek palacsintát süt, az összes lányt kenterbe veri a megmérettetésen, ám köszöni, nem kell neki a királyfi. Az események később mégis úgy alakulnak, hogy a lány kénytelen összefogni a trónörökössel, hogy megvédjék az országot. A dalos-táncos jelenetek már gyerekként is lenyűgöztek minket, de film azon mondanivalóját is értékeljük, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. ;)

Keménykalap és krumpliorr (1974)

Majmok tűnnek el a budapesti állatkertből, a Vadliba kisdobos őrs tagjai pedig szövetséget kötnek: szeretnék felkutatni a majmokat és egyúttal felvidítani torokgyulladással küzdő barátjukat. Ám bármennyire is igyekeznek, Bagaméri, a fagylaltárus folyton keresztülhúzza a számításaikat, mivel ő is szeretne hozzájutni a majmokért beígért jutalomhoz. Úgy gondoljuk, a baráti szolidaritás, ami ebben a filmben megjelenik, minden élethelyzetben és életkorban példaértékű.

Gyerekrablás a Palánk utcában (1985)

Mi történik akkor, ha egy kisfiú szülei elválnak, ráadásul az anyuka új vőlegényét a gyerek ki nem állhatja? Lajcsi különös története ezt a témát járja körül, aki a nagy nap előtt úgy dönt, hogy elraboltatja magát a barátaival váltságdíj fejében, sőt, követeli a rablók nevében, hogy az apja térjen vissza külföldről. Míg mindenki Lajcsit keresi, a fiú a padláson bujkál, várva, hogy a dolgok rendeződjenek. Úgy tűnik, szerencséje van, mert amellett, hogy nem fedezik fel, még az ügyében nyomozó rendőr is a pártjára áll. Turpisságból és céltudatosságból a kissrác jelest érdemel, még úgy is, hogy nem szép, hogy ekkora bonyodalmat okoz tervével a mamájának.

Nyitókép: Youtube