Júliusban éppúgy részünk lesz majd az önfeledt mulatásban, mint a csendes elmélyülésben. A francia utcabálon táncra perdülhetünk, a blues fesztiválon pedig a műfaj legjobb képviselőit hallhatjuk. De nem csupán kacagni fogunk: Esterházy Péter halálának egyéves évfordulóján pályatársai egy megható esttel készülnek.

Szép Ernő: Vőlegény

Szép Ernő a legnagyobb zsonglőr, kötéltáncos, illuzionista a magyar irodalomban. A Vőlegény pedig az egyik fő attrakciója. Az első felvonás szédítően kavargó burleszk, a második krimiszerűen izgalmas szerelmi párbaj, mely egyszerre gyöngéd és tébolyultan erotikus, és mindennek tetejében egy fogorvosi székben játszódik. A főszerepben többek közt Kovács Patríciát, Szabó Kimmel Tamást és Takács Katit is láthatjuk – a szórakozás szerintünk garantált lesz.

Jegyeket itt válthattok az előadásra. 

Időpont: Július 8.

Helyszín: Szentendre Városháza, 2000 Szentendre, Városház tér 1-3.

V. Óbudai Blues Fesztivál a Kobuci Kertben

Évről évre világhírű zenészek és itthoni mesterek gyűlnek össze az óbudai Zichy-kastély kertjében, hogy az élő blues örömével ajándékozzák meg a közönséget. Ez a találkozás mára a műfaj talán legfontosabb fővárosi ünnepévé vált: nekik is köszönhető, hogy a kelet-európai blues ma nemcsak egy tradicionális műfaj, hanem eleven, kortárs művészi erő is. Az ötödik, jubileumi évben egy ezúttal hét napon át tartó eseménysorozattal, több helyszínen, több médiumon keresztül szeretnék a szervezők mindazt megünnepelni.

A részletes programról itt olvashattok. 

Időpont: Július 8-14.

Helyszín: Kobuci, 1033 Budapest, Fő tér 1.

Esterházy Péter-emlékest

Múlik az idő. Egy éve már annak, hogy korunk egyik legnagyobb magyar írója, Esterházy Péter távozott közülünk. Halálának évfordulóján egy emlékesttel tisztelegnek előtte pályatársai, kollégái. Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat című művét írók, költők olvassák fel majd fel Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével.

Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

Időpont: Július 14.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

W.H. – Shakespeare-szonettek és dalok Nádasdy Ádámmal a Gyulai Várszínházban

A W.H. formáció a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, ezúttal újra Nádasdy Ádám vendégszereplésével, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt.

A koncertről bővebben itt olvashattok. 

Időpont: Július 9.

Helyszín: Gyulai Várszínház, 5700 Gyula, Kossuth utca 13.

Francia utcabál Budapesten

A francia nemzeti ünnepet idén is remek hangulatú utcabállal ünneplik a Francia Intézet előtti téren. Fellép a Szeder zenekar, amelynek új albumán fontos szerepet játszik a francia nyelv is. Franciaországból pedig a Les Garçons trottoirs érkezik fővárosunkba, akik sanzonokkal, szvinggel és egy csipetnyi rockkal perdítik táncra a közönséget. Ez azonban még nem minden!

A programról itt olvashattok bővebben. 

Időpont: Július 15.

Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: facebook.com/orlaiprodukcio, facebook.com/KOBUCI, facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum, facebook.com/gyulaivarszinhaz, facebook.com/franciaintezet