Görbe tükör a tökéletesnek hitt jövőről négy remek sorozatban

A rohamos gyorsasággal fejlődő technológia miatt hajlamosak vagyunk idealizálni a jövőt, és arra gondolni, hogy az újítások majd eltüntetik a tökéletlenségeinket. De biztos, hogy ez így lesz? Négy izgalmas sorozat már eljátszott a gondolattal, hogy talán mégsem minden fekete vagy fehér.

Fekete tükör

Charlie Brooker formabontó sorozatának különálló epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják. Minden rész eltérő szereplőgárdával, más-más valóságokban játszódik és zseniálisan reflektál korunk társadalmi problémáira. Így azzal is szembesít, milyen amikor az éppen oly nagyra tartott digitális világ teszi tönkre az embereket, akik arra vannak kényszerülve, hogy az okostelefonjukkal pontozzák egymást, így meghatározva társadalmi státuszukat. Ami minket illet, rajongunk az alkotás kissé fanyar, fekete humoráért, és azért, ahogy minden alkalommal lebilincselően – és megdöbbentően – tolja elénk a legégetőbb problémákat, így nyújtva görbe tükröt felénk.

Westworld

A bűnbeesés evolúcióját követhetjük nyomon a sorozatban, ami a mesterséges intelligencia hajnalán játszódik. A történet szerint – ami Michael Crichton Feltámad a vadnyugat című filmjének az újragondolása – létezik egy kalandpark, ahol a látogatók a legsötétebb vágyaikat is kiélhetik android ellenfeleiken. Egy hatalmas hiba következtében azonban elszabadul a pokol. Vajon hogyan lehet megkülönbözteti a valóst a valótlantól? Mi lesz, ha az egész életünket valaki a saját akarata szerint, a háttérből próbálja irányítani? Hogyan tudunk majd kitörni? Többek közt ezekhez hasonló kérdések merülnek fel bennünk ennek a lebilincselő és izgalmakkal teli sorozatnak a nézése során. Kihagyhatatlan!

Mr. Robot

Egy mentális problémákkal küzdő hacker áll a sorozat középpontjában, aki szociális fóbiával és depresszióval küzd. Nappal egy kiberbiztonsággal foglalkozó cég rendszergazdája, éjszaka viszont úgy próbálja leküzdeni a kapcsolatteremtési nehézségeit az emberekkel, hogy feltöri az adataikat és személyes információkat böngész róluk. Egy nap felkérést kap, hogy csatlakozzon egy hackercsoporthoz, amelynek célja, az E Corp, egy, a világot behálózó vállalat pénzügyi adatbázisának teljes megsemmisítése. Ez azt eredményezné, hogy az emberek cégnél felhalmozott hitelei megszűnnének. A sorozat hihetetlenül pontosan és egészen elképesztően mutatja meg a mai valóságot is. Egyrészt szembesít azzal, hogy az interneten tárolt adataink által egy szemvillanásnyi idő alatt meg lehet tudni rólunk mindent, másrészt a pénz és a vagyon virtuális voltára is tökéletesen rávilágít. Nincs magánélet, nincs biztonság, az egész életünk egy nyitott könyv. Egy kiber beavatkozás pedig mindent megváltoztathat azzal, hogy például eltörli az adósságunkat. Ezt félelmetesnek és egyben nagyon elgondolkodtatónak találjuk.

Humans

A Humans azt a jövőbeli időszakot képzeli el, amikor a mesterséges intelligenciával rendelkező lények már teljesen beépültek a társadalmunkba, annak mindennapi részeivé váltak. A feladatuk pedig, hogy engedelmesen segítsék és megvédjék az embereket. De vajon mi történik akkor, ha szabad akaratot kapnak, és rendelkezni fognak azzal a joggal, hogy érezzenek és öntudatra ébredjenek? A Humanst nemcsak azért érdemes nézni, mert burkolt társadalomkritikát tartalmaz, hanem azért is, mert olyan velejéig hatoló filozófiai kérdéseket feszeget, mint hogy mitől ember az ember, gép a gép és mi tesz minket azzá, akik vagyunk.

Vajon mi már készen állunk a tökéletes jövőre? Hogyan változtat át minket és mit fog meghagyni a hibáinkból a digitális forradalom? Ennek jártunk utána a Nők Lapja legújabb, 2017/26. számában. A magazin június 27-én jut el az előfizetőkhöz, míg az újságárusoknál június 28-tól kapható majd.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest