Kapcsolj ki! Múzeumok Majálisával, gyönyörű növényekkel és érintéssel

Május utolsó heteiben nemcsak a jó időt, hanem a remek programokat is kiélvezhetjük. Lesz Múzeumok Majálisa, és az Osztrák-Magyar Monarchia gyönyörű virágkölteményei is bemutatkoznak a Nagytétényi Kastélymúzeumban, sőt, az érintésnek külön fesztivált szentelnek. A sor itt persze még nem ér véget...

Érintés Fesztivál

Az Érintés Fesztivál küldetése, hogy felhívja a figyelmet a szeretetteljes fizikai érintés fontosságára, és lehetőséget biztosítson az érintések különböző fajtáinak megismerésére és megtapasztalására, legyen az tánc, masszázs vagy az érintés bármely más formája. A Fesztivál pünkösd hétvégéjén számos helyszínen várja a lelki és érzelmi töltekezésre vágyó embereket. Gyermeket váró párok, egyedülállók és teljes családok, nyugdíjasok és baráti társaságok egyaránt találnak majd nekik szóló izgalmas programokat.

A részletes programról innen tájékozódhattok.

Időpont: június 2-4.

Helyszín: Budapest, több helyszínen

Palánta és növényvásár a kiskertpiacon

A növények szerelmesei számára kihagyhatatlan a kiskertpiac, ahol termelői növények és palánták közül válogathatunk – méghozzá közvetlenül a kertészetektől! A legkülönlegesebb palánta fajtáktól, a virágos és zöld növényeken, illetve a fűszer- és balkonnövényeken át a rovarfogókig, mimózákig, pozsgásokig, évelőkig, egynyárikig és orchideákig, mindent megtalálhatunk a folyamatosan bővülő kínálatban.

Minden fontos információt az esemény Facebook-oldalán találtok.

Időpont: Május 21.

Helyszín: Anker’t, 1061 Budapest, Paulay utca 33.

Ezer Lámpás Éjszakája Székesfehérváron

Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan már 7. alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája jótékonysági koncert- és eseménysorozatot országszerte. Székesfehérváron családi- és gyerekprogramokkal, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek fellépéseivel várják az érdeklődőket. A civil sátrakban a gyermekeltűnésekkel kapcsolatos felvilágosító programokra és látványos rendőrségi bemutatókra kerül sor. Az est fénypontjaként pedig országszerte összesen 10 000 világító lufit engednek a magasba, hogy megmutassák az eltűnteknek a hazavezető utat.

A részletes székesfehérvári programot itt találjátok.

Időpont: Május 28.

Helyszín: 8000 Székesfehérvár, Piac tér

Virágköltemények az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből

A Nagytétényi Kastélyban évről-évre megrendezik a virágkötészeti kiállítást. A kompozíciókat idén – a kiegyezés 150. évfordulójának évében – Erzsébet királyné kedvenc virága, az ibolya ihleti. Az alkalomra készített gyönyörű virágdekorációkat két napon át láthatja a közönség a Nagytétényi Kastély termeiben.  A virágkiállítás hétvégéjén emellett megtekinthető Erzsébet királyné 1854-es esküvői ruhájának korhű mása. Továbbá a látogatók megtekinthetik az Erzsébet – Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás Sisi-babáit.

Bővebben innen tájékozódhattok az eseményről.

Időpont: Május 20.

Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum, 1223 Budapest, Kastélypark u. 9-11.

22.Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben

A Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ezen a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtársétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Közben felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a kínálatot.

Ha a részletes programokra vagytok kíváncsiak, akkor látogassatok el az esemény Facebook-oldalára.

Időpont: Május 20-21.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Haász János: Felnőtteknek nem

Megváltozik az élet, új lakásba kell költözni, új óvodába kell járni, mert Apa nincs sehol, Apa Londonban van, talán vissza se jön többé. Miközben fontos apróságok derülnek ki: Jolán néni félrecsúszott haját Anya mindig megdicséri, a várfürdőben nincs is vár, Szabó úr kutyája pedig kifejezetten büdös. Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek a megbillent egyensúlyú családban hánykódó gyerekek sorsáról. Az egyetlen történetté összeálló életképek sorozata hol humorral, hol szomorkásan, de végig elemi erővel mutatja meg, hogy az ovisok élete is épp olyan hullámvasút, mint a nagy élet – csak kicsiben. A versek mögött Merényi (Grafitember) Dániel találó rajzai nyitnak teret a gyermeki csodavilág számára.

A kötetet innen rendelhetitek meg.

Kiadó: Athenaeum Kiadó

Ár: 2499

Összeállította: Filákovity Radojka

Fotó: Thinkstock, facebook.com/ErintesFesztival, facebook.com/ezerlampasejszakaja, facebook.com/nagytetenyikastely, facebook.com/nemzetimuzeum, kiadok.lira.hu/kiado/athenaeum/