Februári filmajánló a McDonald’s alapítójától Jackie Kennedy-ig

Februárban általában az egész világ Oscar-lázban ég, ez most sincs másképp: az Akadémia már kihirdette a jelölteket, és sok esélyes produkció a hónapban nálunk is a mozikba kerül. Ugyanakkor nem csak ezekre érdemes jegyet váltani.

Az alapító (The Founder)

Szereplők: Micahel Keaton, Linda Cardellini, Patrick Wilson, Laura Dern, Nick Offerman

Az 50-es évek Amerikájában járunk, ahol a McDonald fivérek forradalmasítják a szendvicskészítést: gyorséttermükben rekordidő alatt összeállítanak bármilyen szendvicset, nem kell többé fél órát várni a rendelésekre. Ray Krocnak (Michael Keaton) megtetszik a koncepció, és ügyes stratégaként addig mozgatja a szálakat, míg át nem veszi az irányítást a vállalkozás felett. Ha kíváncsiak vagytok, hogy lett a kaliforniai hamburgerezőből a világ egyik legismertebb vállalata, ezt a mozit ne hagyjátok ki – mi sem fogjuk.

Bemutató: február 2.

Arany (Gold)

Szereplők: Matthew McConaughey, Bryce Dallas Howard, Toby Kebbel, Edgar Ramirez

Hiába van az embernek rengeteg ötlete, ha az egyetlen dolognak, amivel beindíthatná a vállalkozását híján van – nem más ez, mint a pénz. Kenny Wells (Matthew McConaughey) dörzsölt üzletember, akinek az elképzelései rendkívüliek, de nem tudja miből finanszírozni őket, ezért összeáll a geológus Michael Asoctával (Edgar Ramirez), akivel az indonéz dzsungelben arany lelőhelyre bukkannak. A két férfinek hamar a fejébe száll a dicsőség és megrészegülnek a dollármillióktól, de ezzel magukra vonják az indonéz kormány és az FBI figyelmét is, és nagyon úgy tűnik, amilyen gyorsan jött az a pénz, olyan gyorsan el is tűnik az életükből. A kritikusok szerint McConaughey ismét remekel a vásznon, nekünk pedig ez elég indok, hogy jegyet vegyünk rá. :)

Bemutató: február 16.

Paterson (Paterson)

Szereplők: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Rizwan Manji

Paterson (Adam Diver), a buszsofőr egy kisvárosban, Patersonban él. Befelé forduló ember, akinek minden napja ugyanúgy telik: felkel, elmegy a munkába, figyeli a várost, mások beszélgetését, munka után iszik egy pohár sört, aztán sétálni viszi a kutyát, és ha mindemellett jut rá ideje, verseket ír. A felesége, Laura (Golshifteh Farahani), pont a férfi ellentéte, harsány és imádja a változást, ők ketten mégis a legnagyobb harmóniában élnek. A film semmiképp sem akciójelenetekkel tarkított alkotás, ami megdobja az adrenalinszintet, de elgondolkodtató abban az értelemben, hogy nem vagyunk-e mindannyian egy kicsit Patersonok.

Bemutató: február 16.

Tulipánláz (Tulip Fever)

Szereplők: Alicia Vikander, Dane DeHaan, Christoph Waltz, Tom Hollander

A Deborah Moggac könyve alapján készült film a 17. század Amszterdamjába kalauzol, ahol egy fiatal és tehetséges festő, Jan (Dane DeHaan) beleszeret egy boldogtalan feleségbe (Alicia Vikander), akiről portrét kell festenie. Mindezt a nő férjének (Christoph Waltz) orra előtt, aki szintén szerepel a családi portrén, és aki nem kedveli, ha felszarvazzák. Intrika, ármány és szerelem – az e havi kínálatban nekünk ez az egyik legnagyobb kedvencünk. :)

Bemutató: február 23.

Díjazottak dömpingje

Ez még nem minden, ebben a hónapban több Oscar-díj esélyes film is bemutatásra kerül, amelyeket 2017-es top 20-as válogatásunkban is bemutattunk. A Natalie Portman főszereplésével készült Jackie (Jackie, premier: február 9.) az egykori first lady napjait mutatja be közvetlenül azután, hogy a férjét lelőtték. A Holdfényben (Moonlight, premier: február 16.) egy drogfüggő anya által nevelt fekete kisfiú férfivá érését követhetjük nyomon, míg A régi városban (Manchester, by the Sea, premier: február 23.) Casey Affleck birkózik meg a gyámság felelősségével.

És ami még várható

Akad még néhány érdekesnek ígérkező bemutató a hónapban. A sötét ötven árnyalatában (Fifty Shades Darker) ismét visszatér Ana és Christian, a filmet február 9-től játsszák a mozikban. Lesz két magyar alkotás a Tékasztorik és a Kojot, amelyeket február 14-től, illetve 16-tól vetítenek a filmszínházak, de a gyerekeknek sem kell mellőzniük a filmes szórakozást, február 9-én érkezik a családi animációs film, a Lego Batman – A film (Lego Batman Movie), ami remek kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb