Nem is olyan régen olyan izgalmas köteteket mutattunk be, amelyekből kiváló karácsonyi ajándék válhat. Akkor hölgyeknek, uraknak és gyerekeknek ajánlottunk olvasnivalót, de most folytatjuk a sort, kifejezetten a hozzánk hasonló ínyencekre gondolva: következzenek a legjobb szakácskönyvek!

A hazai konyha szerelmeseinek

Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem

fördős-zé-83-kedvenc-receptem

Lunchbox Produkciós Kft., 4 990 Ft

Szeretünk kísérletezni a világkonyhák ízeivel, de nincs jobb annál, amikor valami magyaros fogás kerül elénk a tányérra. Valószínűleg Fördős Zé is így van ezzel, mert új receptgyűjteményében a hazai ízek legjobbjait válogatta össze a saját szájíze szerint, klasszikusan, újragondolások nélkül.

Együnk mákot és diót!

Lajos Mari: 99 mákos-diós édesség

lajos-mari-99-mákos-diós-édesség

Central Mediacsoport Zrt., 3 500 Ft

Karácsonykor mi lehetne aktuálisabb, mint egy diós-mákos süteményválogatás? Lajos Mari receptjei bizonyítják, hogy van élet a bejglin és zserbón túl is, ami jó hír, mert mi személy szerint nem tudunk ellenállni a darált töltelékkel készült a finomságoknak. :)

Buon appetito!

Gianni Annoni: Olaszul l’enni jó

gianni-olaszul-l-enni-jo

Kossuth Kiadó, 6 990 Ft

Gianni legújabb könyve nemcsak egy szakácskönyv, hanem olyan betekintés a vendéglátósok és az olasz konyha világába, melybe egyébként csak ritkán van mód belesni. A kötetet lapozgatva egy virtuális és szellemi utazáson vehetünk részt: Gianni gasztronómiai indíttatásától kezdve egészen addig, hogyan lehet egy éttermet sikeresen vezetni.

Kicsik és nagyok kedvence

Mautner Zsófi: Karácsonyi színező – 15 ünnepi recepttel

mautner-zsófi-karácsonyi-színező

21. Század Kiadó, 2 990 Ft

A gasztronómiai témájú színező egészen új műfajnak számít itthon, de lelki szemeink előtt látjuk, hogy miközben az anyukák fakanalat ragadnak, a gyerekek szorgosan színezik az éppen készülő finomságot a 15 nagyszerű, ünnepi recept közül. Mautner Zsófi kötete még akkor is sütés-főzésre motivál, ha valaki ritkán fordul meg a konyhában.

Édesszájúak figyelmébe

Borbás Marcsi: Édes békeidők

borbás-marcsi-édes-békeidők

StratComm Kft., 5 500 Ft

Tökéletes sütemény nincs – tisztázza Borbás Marcsi legújabb könyvében, de nem is az volt a célja, hogy ilyen receptekkel teli kötetet készítsen. Mindössze egy olyan válogatást szeretett volna, ami az érzelmekre hat, és mellette tisztelettel fordul a nagy cukrászmesterek és a nagymamák felé, akik tudják, hogyan kell igazán élni! Mi biztosan örülnénk, ha egy olyan szakácskönyvet kapnánk karácsonyra ami a nagybetűs Élet receptjét rejti. ;)

Húsimádók kedvence

Pálinkás Norbert: 100% Disznó

100-disznó

Geopen Kiadó, 6 990 Ft

Pálinkás Norbert kamaszkorában került először közelebbi kapcsolatba a disznóvágással, és azóta szinte mindent látott már a műfaj keretein belül. Járt sváb disznóvágáson, erdélyi disznóvágáson, szabolcsi disznóvágáson és spanyol disznóvágáson is, megtanulta, mit, mikor és hogyan kell levágni, hogyan kell melegíteni és hűteni, na és persze azt is, hogy lehet a sertést a konyhában a legsokoldalúbban felhasználni. A húsimádóknak ez a kötet maga a Kánaán!

A szülők örömére

Havas Dóra: Így etesd a családodat!

havas-dóra-így-etesd-a-családodat

Lila Füge Produkció, 4 990 Ft

Reggeli készülődés, óvoda, iskola, munka, rohanás a gyerekekért, különóra, hazatérés, leckeírás, vacsora, fürdés, alvás – a szülőknek állandó körforgás az élet, benne a kihívással, hogy mi legyen az az étel, ami gyorsan elkészül, egészséges és még a kicsik is megeszik. Havas Dóra receptjei az elfoglalt szülők igényeire szabva készültek, amikor gyorsan kel valami finomat az asztalra, uzsonnás zacskóba varázsolni.

Tankönyv kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt

Yannick Masson-Jean Luc Danjou: A főzés tudománya

a-főzés-tudománya

Gault&Millau, 13 000 Ft – csak itt rendelhető meg

730 oldal technológia és 100 oldal recept: ez a könyv lehet az európai konyhaművészet Bibliája, ugyanis az elkészítési módoktól, a húsrészeken és felhasználásukon keresztül, a zöldségdarabolásig és cukrászatig, illetve a főzésben elkövetett hibák kiküszöböléséig minden megtalálható benne. Segítségével szakácsok, háztartásbeliek és amatőrök is felfejleszthetik tudományukat, hála az egyszerű nyelvezetnek és a folytonos magyarázatoknak. Szerintünk olyan alapmű lehet ez, ami minden valamirevaló fakanálforgató polcára odakívánkozik.

Szöveg: D.A.

Borítóképek: a kiadók weboldalairól

Nyitókép: Thinkstock