Segítségkérés és segítségnyújtás a mozivásznon – A legkifejezőbb filmek a témában

Nincs annál nemesebb dolog, mint másoknak önzetlenül, elvárások nélkül segíteni, és kevés annál bátrabb sem, amikor beismerjük, hogy segítségre van szükségünk. Ez a téma a filmkészítőket is megihlette, így születtek ezek a megható alkotások, amik nekünk is minden alkalommal könnyeket csalnak a szemünkbe.

Életrevalók

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű francia filmje egy szívet melengető vígjáték-dráma két teljesen különböző világ találkozásáról. A külvárosból érkező, segélyre szoruló Drisst és a gazdag, tolószékes arisztokratát a szükség egymás mellé sodorja: Philippe otthoni segítőnek fogadja fel a férfit, aki ugyan a feladatra nem teljesen alkalmas, viszont a közös élmények nyomán egy életre szóló barátság alakul ki köztük. Készüljetek fel rá, hogy az igaz történeten alapuló film során hol a nevetéstől, hol pedig a meghatottságtól törölgetitek majd a könnyeiteket.

A szív bajnokai

Egy eltökélt anya mindenki megrökönyödésére befogadja kisfia egyik iskolatársát, egy hajléktalan fekete fiút. A család – amelynek Michael Oher szépen lassan a részévé válik – mindent elkövet azért, hogy rendbe hozza a fiú életét. Még arra is készek, hogy örökbe fogadják, a kérdés azonban, hogy Michael készen áll-e erre. Sandra Bullock a filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Egy asszony illata

Robert De Niro egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtja a vak nyugállományú ezredes, Frank Slade szerepében. A férfi nem tud mit kezdeni kiszolgáltatott helyzetével, ezért amikor a családja vakációra indul, rábeszéli az őt segítő fiatal fiút, hogy kísérje el New Yorkba, ahol a tervei szerint öngyilkos lesz majd. Charlie Simms vonakodva ugyan, de követi, az együtt töltött napok pedig mindkettejük életét megváltoztatják. Az Egy asszony illata egy olyan klasszikus, amit mindenkinek látnia kell egyszer.

Good Will Hunting

A húszéves Will Hunting a munkásnegyedben nőtt fel, az ottani fiatalokhoz hasonlóan pedig nem részesült rendes oktatásban, és gyakran keveredett összetűzésbe a törvénnyel. Fényképszerű memóriája és átlagon felüli intelligenciája azonban kiemelik a többiek közül. Még szerencse, hogy találkozik Sean McGuire-rel, aki egyetemi professzorból lett pszichológus. A Robin Williams által alakított férfi csodálja Will képességeit, és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

Erin Brokovich – Zűrös természet

A Julia Roberts által alakított Erin állástalan, háromgyerekes anyuka, aki meggyőzi egyik ügyvéd ismerősét, hogy alkalmazza. A nő nem jártas a jogban, egy nap azonban ráakad néhány orvosi leletre, és mivel nem érti az összefüggéseket, nyomozni kezd. Hamarosan rájön, hogy egy óriáscég mérgezi a kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz. Erin mindent megtesz, hogy kártérítést nyerjen az érintetteknek.

A Nők Lapja Psziché legújabb, 2016/08. számában többek közt a segítségkérés és -nyújtás lélektanáról olvashattok érdekes cikket. Keressétek a magazint december 7-től az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.
Fotó: Pinterest