Fényvillamos, mézeskalácsfesztivál és Mikulásfalva – Ünnepi hangulat országszerte az adventi vásárokon túl

Bár hó még nincs, az ünnepre az adventi vásárok mellett más programokkal is ráhangolódhatunk. Mutatjuk, mire gondolunk!

Fény a téli éjszakában

fényvillamos-bp

Ami először csak egy kis karácsonyi kedveskedésnek indult, az az évek során hagyománnyá vált: Budapesten ismét útjára indult a 3500 méternyi fényfüzérrel megvilágított Fényvillamos. A járat egyedi menetrend szerint közlekedik, immáron több vonalon is, hogy elvigye a karácsonyi fényeket a téli estékbe. Ez azonban nem minden, a fővárosi nosztalgiamenet sikerén felbuzdulva már Miskolcon és Szegeden is lehet utazni az ünnepi hangulatú járművekkel – romantikus városnézéshez ennél jobb programot el sem tudunk képzelni. :)

Helyszín: Budapest, Miskolc, Szeged

Bővebb információ: facebook.com/fenyvillamos

Időpont: egész decemberben

Varázslat a Mikulás otthonában

mikulásfalva

A Mikulás úgy döntött, hogy az Északi-sarkról a székhelyét – ideiglenesen – Nagykarácsonyba helyezi át, aminek nagyon örülünk, hiszen így bármelyikünk találkozhat a fehér szakállúval. ;) Viccet félretéve, Mikulásfalva tényleg minden varázslatot egyesít, ami az ünnepeket körbe lengi: látogatható a Szeretetposta, ahová a Télapónak címzett levelek érkeznek, a Mikulás háza, ahol maga a jóságos öregúr várja egész decemberben a látogatókat, sőt, a kert is, ahol Rudolfék szabadnapjaikat töltik december 6-a előtt.

Helyszín: Nagykarácsony-Mikulásfalva

Részletek: nagykaracsony.hu/unnep

Időpont: minden szombaton és vasárnap, december 23-ig

Ahol mindent betölt a mézeskalács illata

geresdlak

Mézeskalács házat készíteni nem egyszerű mulatság, sok múlik a részleteken, pont ezért annyira különleges a geresdlaki Mézeskalács-falu kiállítás, ahol három település – Püspöklak, Geresd és Kisgeresd –, pontos mását készítették el a helyi lakosok a fűszeres süteményből. Számokban kifejezve ez a következőt jelenti: 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, na és rengeteg fahéját, margarint és szódabikarbónát használtak fel, hogy a 110 ház elkészülhessen. A látvány magáért beszél!

Helyszín: Geresdlak

Még több információ: facebook.com/Geresdlak

Időpont: a tárlatot egészen február végéig meg lehet nézni

Három nap, amikor minden a mézről szól

ThinkstockPhotos-519577525

Minden, ami méz, megtaláljátok a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, melyről bővebben programajánlónkban írtunk.

A siklás szerelmeseinek

korcsolya

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi minden évben alig várjuk, hogy végre korcsolyát húzhassunk a lábunkra, és végigcsússzunk a jégen, miközben mindent betölt a forralt bor és a frissen sült kürtőskalács illata. Ha ti is szeretitek ezt az élményt, akkor ne hagyjátok ki a Bálna Terasz szabadtéri ingyenes műjégpályáját, ahol mindezt még egy lenyűgöző panorámával is megkoronázhatjátok!

Helyszín: Budapest, Bálna Terasz

Hasznos információk: facebook.com/BalnaTerasz

Időpont: december 3-tól január elejéig, kivéve ünnepnapokon

Advent, kölyök módra

kölyökadvent

A családokra gondolva a Nemzeti Színház advent vasárnapjain kézműves műhellyel, mézeskalács készítéssel, gyermekkönyvek vásárával és természetesen zenés programokkal várja azokat, akik szeretnék emlékezetessé tenni a kicsik számára az ünnepet megelőző időszakot. Mi még emlékszünk, amikor minket vittek ilyen eseményre a szüleink, nagyon szerettük őket, így szívből ajánljuk nektek is, hogy kipróbáljátok, mert megvan a maga varázsa. :)

Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház

Részletek a programokról: nemzetiszinhaz.hu

Időpont: mind a négy adventi vasárnapon, 10-13 óra között

Utazás fantáziaországba

mikulásvonat

Végül, de nem utolsó sorban, szintén a gyerekekre gondolva, a Diósgyőri Mikulásvonatra is érdemes odafigyelni. A díszes kocsikban krampuszok várják a gyerekeket, hogy felkészítsék őket a lillafüredi Mesebirodalomba való érkezésükre, ahol a Mikulás mellett kedvenc meséik megelevenedett szereplői várják a kicsiket, hogy aztán egy 60 perces interaktív mesejátékra csábítsák őket és a családokat.

Helyszín: Diósgyőr, Lillafüred

Bővebb információ: facebook.com/ADiosgyoriMikulasvonat

Időpont: december 18-ig, minden nap

Szöveg: D.A.

Fotó: Facebook/Fényvillamos, Facebook/Mikulásfalva, Facebook/Geresdlak, Facebook/Bálna Terasz, nemzetiszinhaz.hu, Facebook/A Diósgyőri Mikulásvonat, Thinkstock