Végre itt az október és vele együtt 7+3 filmpremier, amit már nagyon vártunk

Az októberi filmválaszték igazi svédasztal, bestsellerektől kezdve az Arany Medvét nyert dokumentarista filmeken át egészen a történelem meghatározó személyiségeinek élettörténetéig minden megelevenedik a mozivásznon.

A lány a vonaton (The Girl on the Train)

Szereplők: Emily Blunt, Justin Theroux, Haley Bennett, Rebecca Furguson, Luke Evans

A Paula Hawkins bestselleréből készült film az év egyik emlékezetes thrillerének ígérkezik. A főszereplő Rachel ugyanis bármelyikünk lehetne. Ő az a nő, akit elhagyott a férje, aki képtelen ezen túllépni, és ezért alkoholba fojtja a bánatát, és minden áldott nap vonatra ül, hogy dolgozni menjen. A történet eddig akár a valóság is lehetne, de itt jön a csavar: a vonat Rachel régi otthona előtt halad el, ahol exe, annak új felesége és nemrég született gyerekük lakik. A nő, hogy a múltat el tudja engedni egy fiatal párról, Meganról és Scottról kezd fantáziálni, akik tökéletesek, szépek, szerelmesek és hűségesek egymáshoz. Ám az egyik ilyen ábrándozását egy emberrablás szakítja meg, Rachel pedig félelmében úgy dönt, jelentkezik a rendőrségen szemtanúként. Na de ki hisz egy kétségbeesett nőnek, aki alkoholista, ráadásul emlékezetkiesései vannak?

Bemutató: október 6.

Tűz a tengeren (Fuocoammare, Fire at Sea)

Szereplők: Pietro Bartolo, Samuele Caruana, María Costa, Mattias Cucina

A dokumentumfilm, mely a szicíliai sziget, Lampedusa bevándorlási krízisét mutatja be, az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjat nyert. Gianfranco Rosi hónapokat töltött itt, hogy rögzítse a közösség mindennapjait, munkáját kihegyezve egy 12 éves helyi kisfiúra, aki a helyi tengeri hagyományoknak ellentmondva a szárazföldön érzi igazán jól magát. Az ő és a lakosság szemszögéből ismerhetjük meg az ide érkező menekültek túlélésért vívott harcát.

Bemutató: október 6.

Inferno (Inferno)

Szereplők: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Irrfan Khan

Az Angyalok és démonokból, valamint A Da Vinci-kódból megismert Robert Langdon professzor egy firenzei kórházban ébred, ahol lőtt sebbel ápolják. A gond, hogy a Harvard szimbólumkutatójának fogalma sincs arról, mi történhetett vele. Arról pedig pláne, hogy a különös tárgy, amit nála találtak, hogy került hozzá. A professzor ezért nyomozni kezd, egy fiatal orvosnő segítségével igyekszik a rejtélyeket felderíteni. Egyetlen nyoma van csak, Dante Isteni Színjátékának néhány sora, egyenesen a Pokolból.

Bemutató: október 13.

Nézd, ki van itt (Er ist wieder da)

Szereplők: Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katia Riemann

2011-et írunk, Berlinben. Egy üres telken, katonai egyenruhában ébredezik Adolf Hitler, aki nem tudja, hogy keveredett ebbe az új, furcsa világba, azonban megpróbálja belőle a legjobbat kihozni és televíziós műsorvezetőnek áll. Vajon hogyan reagál a múltból jött diktátor a társadalom új nézeteire, a 21. század kihívásaira, vagy éppen a menekültváltságra? Kiderül a komikus, de a világnak egyértelműen görbe tükröt tartó filmből, mely Timur Vermes azonos című regényéből – vagy mondhatni botránykönyvéből – készült.

Bemutató: október 13.

Titkok és vallomások (Le confessioni)

Szereplők: Toni Servillo, Daniel Auteuil, Moritz Bleibtreu, Connie Nielsen

A világ leggazdagabb országainak gazdasági vezetői Németországban gyűlnek össze tárgyalni, közöttük van többek között Daniel Roché, a Nemzetközi Valutaalap elnöke is. Azonban a férfit váratlanul holtan találják a szobájában, aki pedig utoljára beszélt vele, egy olasz pap, akit maga Roché hívott meg a találkozóra, azzal a céllal, hogy meggyónja bűneit. De vajon a Föld egyik legbefolyásosabb emberének mi olyan titka lehet, ami az életébe kerül? Mi kíváncsiak várjuk a választ!

Bemutató: október 13.

Gagarin (Gagarin. Pervyy v kosmose)

Szereplők: Yaroslav Zhalnin, Mikhail Filippov, Olga Ivanova, Vadim Michman

A nevét kicsik is nagyok ismerik. Ő volt a világ első űrhajósa, sőt, az első, aki a Földet megkerülte és vissza is tért! Közel háromezer elit vadászpilótából választották ki a szovjet űrprogramra, 20 másik társával együtt – ekkor még egyikük sem tudta, ki lesz az a szerencsés, aki a történelemkönyvek hasábjaira ilyen módon bekerül. Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy milyen családi dráma húzódott meg Gagarin élete mögött. A film bemutatja a földműves családba született fiú történetét, akiből űrutazó lett! Az űrhajózás hetének alkalmából nem csak elképesztő fotós válogatással készültünk, de úgy éreztük, hogy ezt a filmet is a figyelmetekbe kell ajánlanunk.

Bemutató: október 20.

Trollok (Trolls)

Szereplők: Anna Kendrick, James Corden, Justin Timberlake, Kunal Nayyar, Zooey Deschanel, Russel Brand

E sorok írója hány órát töltött azzal gyerekként, hogy a színes hajú trollokkal játszott – ó régi szép idők! :-) Na de gyermeki éne valahol most is örül, hogy végre egész estés mozit kaptak a jópofa figurák, azért meg pláne, mert olyan sztárok kölcsönzik a hangjukat – lásd a szereplőknél –, akik napjaink legjobbjai. Ettől a történettől még a trollok haja is égnek áll majd. ;-)

Bemutató: október 27.

https://www.youtube.com/watch?v=pKqjA-Z0B_Y

És a ráadás

Az igazság az, hogy ebben a hónapban olyan sok jó filmet mutatnak be, hogy nem győztünk válogatni az alkotásokból. A következő három ugyan nem került be a mi, teljesen szubjektív válogatásunkba, de azért ezekről sem szabad megfeledkezni:

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb