10 lenyűgöző fotó az űrrepülés történetének első éveiből

Mióta világ a világ, az ember ámulattal kémleli az eget: izgatja az űr végtelensége, a benne lévő bolygók kietlensége. Nem csoda hát, hogy a megfelelő technikai és tudományos háttér birtokában rögtön elindult, hogy felfedezze. Ezeket a jelentős mérföldköveket ünnepeljük a világűr hetén, október 4. és 10. között.

„Földkelte”

fölkelte

A híres Apollo-8 fedélzetéről készítette ezt a történelmi jelentőségű fotót William Anders űrhajós 1968. december 24-én. Ez volt az első alkalom, hogy egy ember vezette űrhajó megkerülte a Holdat.

Lábnyom a Holdon

láb

Buzz Aldrin 1969-ben vett részt az első Holdra-szálláson az Apollo-11-el. A lábnyomáról készült fénykép ma is szimbolikus jele az ember megjelenésének az űrben.

Gemini-4 űrséta

gemini

Az első amerikai űrsétát 1965-ben tették, az erről készült fénykép pedig az első olyan felvétel, amin egy ember a világűrben lebeg.

Buzz Aldrin a Holdon

buzz

Az amerikai űrhajós volt az első, aki egy másik égitest talajára léphetett. A sisakján tükröződő alak pedig nem más, mint társa, Neil Armstrong.

A Challenger tragédiája

challeng

A Challenger tragédiája az első amerikai űrkatasztrófa, ami repülés közben következett be: 1986. január 28-án az űrrepülőgép 73 másodperccel a felszállást követően megsemmisült. A fedélzeten hét űrhajós tartózkodott, mind életüket vesztették.

A Nagy Vörös Folt

vörösfolt

A Jupiter egyik legkülönlegesebb ismertetőjegye a déli féltekén felfedezhető Nagy Vörös Folt nevű légköri formáció. A nagynyomású anticiklont – ami kétszer nagyobb átmérőjű, mint a Föld – 1979-ben a Voyager-1 és Voyager-2 fedélzetéről is megörökítették.

Felszállás közben

apollo_11_liftoff.jpg__600x0_q85_upscale

Az Apollo-11 legénysége elsőként landolt sikeresen a Holdon. A fotó a felszállás utolsó pillanataiban készült.

Biztosíték nélküli űrséta

biztosíték

Bruce McCandless nem ismerte a félelmet. Ő volt az első olyan ember, aki biztosító kábel nélkül mozgott a világűrben. Ez a fotó az első sétájáról készült, amit a Föld pályáján tett meg.

James Irwin és a zászló

irwin

James Irwin 1971-ben az Apollo-15 személyzetének tagjaként lépett a Holdra, ahol kitűzte az amerikai zászlót. Az Apollo-program egyik kiemelt célja volt ugyanis, hogy technológiai nagyhatalom képét formálja Amerikáról a közvéleményben.

Az első tudós a Holdon

tudós

1972-ben Harrison Schmitt volt az egyetlen tudós, aki az Apollo-17-el a Holdon landolt. A geológus segített az asztronauták kiképzésében, hogy azok minél hatékonyabb terepmunkát tudjanak végezni a Hold felszínén.

További lenyűgöző fotókért keressétek az airspacemag.com oldalát.

Szöveg: F.R.

Fotó: airspacemag.com