Kapcsolj ki! Irodalmi fesztivál, képzőművészeti vásár és halas ínyencségek várnak októberben

Képzőművészetben, irodalomban és gasztronómiai élményekben gazdag október második hete: az Art Market Budapesten ezúttal négy kontinens legjobb művészeinek munkáit lehet megnézni, ismét lesz őszi Margó fesztivál, és finom halételekből sem lesz hiány a közeljövőben.

Író, könyv és olvasó egymásra találása az őszi Margón

14485063_1373830185978906_5574823188146862985_n

A kortárs magyar írók legjava, frissen megjelent kötetek, külföldi meghívottak, igazi fesztiválhangulat és – most először – hatalmas könyvvásár várja a látogatókat az őszi Margón. Itt minden az íróról, a könyvről és az olvasóról szól majd, akik rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon találhatnak egymásra. Az idei a második alkalom, hogy ősszel is megrendezik a Margót: a nyári hagyományosan a kortárs magyar irodalom és írók fesztiválja, míg ősszel a friss megjelenések mellett a külföldi szerzőkre fordítják a figyelmet.

Időpont: október 12-16.

Helyszín: Tesla, 1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

Négy kontinens kiállítói Európa vezető művészeti vásárán

UAD_0872

Az Art Market Budapesten ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatják be. Az idei négynapos eseményt a kortárs lengyel művészetnek szentelik a Polish(ed) elnevezésű programmal, ami rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról. A vásár helyszínén egy látványos csemegével is szolgálnak: a kiállítási épületek között szoborparkot alakítanak ki, amelynek teljes anyaga az oronskoi Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből mutat be válogatást. De további izgalmas látnivalókra és programokra is számítani lehet,ezekről bővebben innen tájékozódhattok.

Időpont: október 13-16.

Helyszín: Budapest, Millenáris

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben

Csepel_Művek_5

A Csepel Művek-bunkertúra az ország valaha volt legnagyobb gyárának II. világháborús időszakát mutatja be. A program során először a varázslatos atmoszférájú ipartelepen sétálva ismerhetitek meg a Weiss Manfréd / Csepel Művek történelmét. A II. világháborúban épített, majd a hidegháborúban modernizált létesítmény valódi időkapszulaként élte túl az elmúlt évtizedeket. Az 1944-es bombázások során emberek százai zsúfolódtak össze benne, majd később a Rákosi Mátyás/Csepel Művek polgári védelmi szervezetének körzetparancsnoki óvóhelyeként szolgált. A túra során két bunkert is be lehet járni: a program gerincét a berendezett, kétszintes 2-es bunker adja, de a kitartóbb vendégeknek a program végén lehetőségük van rá, hogy bejárják a gyár egyik ötszintes tömegóvóhelyét (9-es bunker) is.

Időpont: október 7. 19:00-23:00

Helyszín: Csepel Művek, Budapest

Antik kincsvadászat a Szimpla Kertben

szimpla

A dísz- és használati tárgyak szerelmesei igazi kincsvadászatra számíthatnak a második Szimpla Treasures-ön. A rendhagyó dizájnvásáron ugyanis egy helyen lehet válogatni a legelhivatottabb régiséggyűjtők portékái, valamint kortárs alkotók művei között. A vásáron októberben a textilek (takarók, terítők, csipkék), a kézi szövésű szőnyegek, a lámpák, az antik és kortárs fémtárgyak, táskák, kofferek, dobozok, ládák kerülnek a középpontba.

Helyszín: Szimpla Kert, 1075 Budapest Kazinczy utca 14.

Időpont: október 08. 10-16 óráig

Októberben a halászléé a főszerep az Öreg-tó partján

halálszlé

A tatai Öreg-tó partján, a Kastélykertben elevenednek meg az ősz legfinomabb ízei. A Nagy Halászléfesztiválra az ország minden pontjáról érkeznek halfőző mesterek, hogy a régiókra jellemző különleges ízekkel kápráztassák el a látogatókat. A halászlé mellett különböző halfogásokat és a hozzájuk illő üde neszmélyi borokat is ki lehet próbálni. Természetesen a rendezvény nemcsak a gasztronómiáról szól: interaktív bemutatókon keresztül bárki megismerkedhet a halfogás történetével és tudományával is, de lesznek hangulatos koncertek és vidámpark is a kicsik számára.

Időpont: október 14-16.

Helyszín: Tata, Kastélytér – tóparti sétány

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/Öreg-tavi-Nagy-Halászfesztivál, facebook.com/szimpladesignshop, facebook.com/margofeszt, wikipdia.org, Art Market Budapest