Vége az unalmas magolásnak! 5 alkalmazás, amivel játék a nyelvtanulás

Nem feltétlenül kell drága különórákra járatni a gyerekeket ahhoz, hogy jól elsajátíthassanak egy-egy idegen nyelvet. Számtalan olyan nyelvoktatási alkalmazás létezik ugyanis, amivel könnyen, szinte játszva, a mobiljukon keresztül tanulhatnak. Sőt, akár mi is!

Small girl thinking about foreign phrases

Duolingo – Akár egy nyelvórán

Az egyik legnépszerűbb alkalmazás, amit nyelvtanulásra fejlesztettek ki az elmúlt években. Leginkább a gyerekek angolját tökéletesítheti a Duolingo, az oktatás pedig – akár egy klasszikus nyelvórán – az alapoktól kezdődik. Vannak szövegértési, nyelvtani feladatok, bővíthetik vele a szókincsüket, fejleszthetik vele a kiejtésüket. A tanulás során a helyes válaszokat pontokkal jutalmazzák, a hibásak mellé pedig magyarázatot csatolnak.

Letölthető: iOs-re, Adroidra, Windows Phone-ra

Drops – A magyar fejlesztés, ami lekörözte a Pokémon GO-t

A magyar fejlesztésű applikáció augusztus óta elérhető, és megjelenése után rögtön előkelő helyet foglalt el az App Store letöltési listáján – még a nyár slágerét, a Pokémon GO alkalmazást is megelőzte. A Drops egy nagyon pörgős, kreatív oktatási segédeszköz, ami az idegen nyelvű szavak elsajátítására fókuszál. Napi öt perc áll a gyerekek rendelkezésére, hogy fejlesszék szókincsüket. Az időt számláló méri, ha pedig letelt a megadott keret, 24 óra múlva tanulhatnak újabb szavakat. A fejlesztők szerint ez az ötperces, koncentrált tanulás sokkal hatásosabb, mintha valaki órákig magolna. Az angol mellett német, spanyol, francia és olasz nyelv tanulását is lehetővé teszi.

Letölthető: iOs-re ingyenesen, az Androidos változatára azonban még várni kell

Xeropan – Elszakad a száraz tananyagoktól

A mindennapi életben is előforduló témákat, helyzeteket dolgoz fel a Xeropan, amit azoknak ajánlunk, akik elszakadnának a száraz, unalmas tananyagoktól. A leckékben előforduló történeteket ugyanis nem professzorok találják ki, hanem a felhasználók küldhetik be. Így tényleg közelebb kerülhet a gyerekekhez egy-egy téma, az azzal összefüggő szavak és szabályok. A megértést és a feladatok megoldását pedig hangfelvételek segítik. Ez a hazai fejlesztésű alkalmazás elsősorban az angol tanulásra fókuszál, a tavalyi Appra Magyar! versenyen pedig díjat is nyert.

Letölthető: iOs-re és Androidra

Speaking Pal – Azoknak, akik tudják, de nem beszélik a nyelvet

Ezt az angol nyelvű alkalmazást azoknak készítették, akik félnek megszólalni idegen nyelven, vagy csak úgy érzik, csiszolnának a kiejtésükön. A Speaking Pal különböző témák köré szervezett dialógusokon keresztül tereli a felhasználókat a helyes irányba: elsőként meg kell hallgatniuk az adott beszélgetést, aztán később be is kell kapcsolódniuk egy adott mondat bediktálásával. Azt pedig, hogy helyes kiejtéssel mondták-e a mondatot, egy hangfelismerő szoftver ellenőrzi.

Letöltés: iOs-re és Androidra

Memrise – Megkönnyíti a magolást

A nyelvtanulás nem minden része izgalmas, magolni is kell, ami a gyerekek számára nagyon monoton lehet. Ezt könnyíti meg szórakoztató módon a Memrise. Vicces képekkel, hangfelvételekkel és ismétléssel teszi színesebbé a nyelvtanulás egyik legunalmasabb szakaszát. Az alkalmazás használatához valamennyire tudni kell angolul, a kifejezéseket ugyanis arról a nyelvről fordítja. Leckék sorozatával fogják megkapni a megtanulandó szavakat, az ismétléseknél pedig egy folyamatosan növekvő növény jelzi, mikor vehetik biztosnak, hogy már elsajátították az adott kifejezést.

Letölthető: iOs-re és Androidra

A Nők Lapja Iskolaválasztó című különszámában további hasznos tippeket találtok a gyerekek tanulására vonatkozóan. Keressétek október 4-től az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock