Kapcsolj ki! Színházak Éjszakája és Beszélő levelek teszik izgalmassá a következő napokat

Valódi különlegességek közül válogathat, aki nem szeretné otthon tölteni az ősz legszebb napjait. A kíváncsibbak hírességek postaládájába leshetnek be, míg a színházkedvelőket a kulisszák mögé várják majd a Színházak Éjszakáján. De lesz Paprikafesztivál és Design Hét is.

Kinyílik a hírességek postaládája

Vagyok-es-leszek-Neked-Ruttkai-Eva-es-Latinovits-Zoltan-nem-mindennapi-szerelme_984fb4731264397ced635b401ca65876

A levéltitok szentsége olyan dolog, amit sokan előszeretettel törnénk meg, ha lehetőségünk lenne rá. A kíváncsiságunkat azonban most anélkül élhetjük ki, hogy bárki megróna érte minket. A Beszélő levelek-esteken ugyanis szeptembertől minden hónapban egy házigazda és hat előadóművész hívja különleges utazásra a nézőket. Híres emberek, történelmi személyek, ismert művészek életébe pillanthatunk bele a legizgalmasabb, legviccesebb, legtragikusabb leveleiken keresztül. Fény derül arra, hogy mit írt Richard Burton Elizabeth Taylornak a szakításukkor, vagy hogy mire kérte Mahatma Gandhi levelében Adolf Hitlert. De többek közt azt is meghallgathatjuk, hogyan vallott szerelmet Latinovits Zoltán Ruttkai Évának.

Időpont: Szeptember 15-16-17. 19:30

Helyszín: Mozsár Kávézó, 1061 Budapest, Nagymező utca 21.

Lessetek be a legnépszerűbb budapesti színházak kulisszái mögé!

11214272_825882137525516_4773650516612910172_n

Budapest harminc színházában egyetlen éjszakára minden megváltozik. A Színházak Éjszakáján sosem látott előadásokat mutatnak be, a nézők a kulisszák mögött barangolhatnak, vagy maguktól a színészektől tudhatják meg, amit mindig is szerettek volna erről a varázslatos világról. De emellett lesznek interaktív programok, performance-ok, koncertek is. A Színházak Éjszakáját ötödik alkalommal rendezik meg, és ezúttal sem érdemes majd kihagyni! Ha azonban mégis pihenéssel töltenétek ezt az estét, ősz könyvújdonságait ajánljuk figyelmetekbe.

Időpont: Szeptember 17.

Helyszínek és bővebb program: szinhazakejszakaja.hu

India egyik legkiválóbb sarod-játékosa a Trafóban

clip_image002

Partho Sarothy művészetét az indiai klasszikus zene hagyományos mélysége mellett a legkiválóbb muzsikusok virtuozitása jellemzi. A rágára jellemző harmónia és meditatív nyugalom sem halványul el zenéjében. Az elmúlt 40 évben a világ szinte minden szegletében koncertezett mestere, Pt. Ravi Shankarral, Magyarországra azonban most látogat először – éppen ezért nem javasolt kihagyni a koncertjét.

Időpont: Szeptember 17. 20:00

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom utca 41.

Gasztronómiai és népművészeti tobzódás a híres kalocsai paprika ünnepén

kalocsa

Kalocsa két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a messze földön híres népművészetével. Ezek a különlegességek találkoznak a Kalocsai Paprikafesztiválon, amit ezúttal tizenhetedik alkalommal rendeznek majd meg. Az érdeklődők testközelből is megismerkedhetnek a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz-harmóniájával, valamint a paprikához fűződő népművészeti örökséggel.

Időpont: Szeptember 16-17.

Helyszín: 6300 Kalocsa, Belváros és Búzapiac tér

Több mint 130 programmal vár a Design Hét

consept_IMG_0497_web

Hazánk legrangosabb design eseménye idén több mint 130 programmal várja minden érdeklődőt. A címadó tematika idén is nagyon izgalmas, a Design Anatomy ember és környezetének kapcsolatát járja körül. A cél, hogy bemutassák: a hasonló társadalmi, gazdasági és kulturális hagyományokkal, adottságokkal rendelkező és hasonló kihívásokkal szembenéző országok dizájnerei milyen formanyelveket, megoldásokat és eszközöket használnak munkájuk során.

Időpont: Szeptember 23. – október 2.

Helyszínek és bővebb program: designhet.hu

Szöveg: F.R.

Fotó: designhet.hu, Trafó Kortárs Művészetek Háza, stylemagazin.hu, Adrián Zoltán – Facebook.com/szinhazakejszakaja, Facebook.com/kalocsaipaprikafesztival