Nyáron jól esik a légkondicionált moziban kikapcsolódni néhány óra erejéig. A jó hír, hogy júliusban mindenki megtalálja a hozzá közel álló műfajt: a könnyed szórakozástól a fajsúlyos témákig minden terítékre kerül.

Az ember, akit Ovénak hívnak (En man som heter Ove)

Ove magának való, mogorva ember, aki nem kedveli, ha mások nem képesek betartani a kutyasétáltatással, parkolással, vagy a hangoskodással kapcsolatos előírásokat a kertvárosban, ahol él – kinek ne lenne ismerős ez a szituáció… Mindez azonban csak a látszat, Ovénak igazából óriási szíve van, csak könnyebb mindenkivel elhitetni, hogy ő a környék bolondos öregura. Reméljük, tanulunk tőle valami hasznosat!

Bemutató: 07.07.

Az én csontsovány nővérem (Min lilla syster)

A tinédzser Stella példaképének jégkorcsolyázó nővérét tartja, de egy világ omlik össze benne, mikor rájön, hogy a lány étkezési zavarral küzd. Katja szeretné eltitkolni a szüleik elől, hogy bulimiában szenved, de Stella felfedi testvére titkát, ezzel pedig olyan dominó-effektust indít útjára, ami a családi békét veszélyezteti. A testképzavarról szóló mozifilm egyébként kapcsolódik a Nők Lapja Psziché aktuális lapszámához is.

Bemutató: 07.14.

Emlékezz! (Remember)

A demenciában szenvedő Zen egy öregek otthonában él, állandó felügyelet alatt. Amikor azonban rájön, hogy a férfi, aki 70 évvel ezelőtt meggyilkolta a családját egy koncentrációs táborban, Amerikában él, úgy dönt, megszökik, hogy bosszút állhasson rajta. Az Oscar-díjas Christopher Plummer tehetségén nem fog az idő, 86 évesen annyira hitelesen játszik, amin a kritikusok sem találnak semmi kivetnivalót.

Bemutató: 07.14.

Jégkorszak – A nagy bumm (Ice Age: Collision Course)

Megint a makkal kezdődik minden: amikor Motkány egy jégbe fagyott járműre akad – amit természetesen makkmegőrzőként akar használni –, olyan folyamatokat indít útjára, amelyek Sid, Manny és Diego, valamit a csorda többi tagjára is nagy hatással vannak. De amíg a Föld felé egy óriási aszteroida közelít, a kis csapatnak megvannak a saját problémái is, Manny az örömapa szerepében tetszeleg, Diego a családalapításon töri a fejét, Sid pedig az igaz szerelmet keresi. Vajon megtalálja?

Bemutató: 07.14.

Frankofónia (Francofonia / Le Louvre sous l’Occupation)

A második világháború idején a náci megszállóktól semmi nem volt biztonságban, különösen nem egy olyan „kincsestár”, mint a Louvre. A film azt mutatja be, hogyan óvták meg Franciaország és a világ egyik leghíresebb múzeumát többek között ebben az időszakban is, de betekintést nyújt az épület történetébe a reneszánsz kortól egészen napjainkig. A művészetek kedvelőinek ez a mozi már-már kötelező.

Bemutató: 07.21.

Star Trek – Mindenen túl (Star Trek Beyond)

Az Enterprise űrhajó és legénysége új kihívás elé néz: Kirk kapitányék az űr olyan felfedezetlen zugába merészkednek, ahol egy titokzatos ellenség kerül az útjukba. A találkozás nem csupán a legénységet teszi próbára, de magát, a Föderációt is. Két dolog miatt várjuk ezt a filmet nagyon: egyrészt kíváncsiak vagyunk arra, milyen világot teremtenek az alkotók az űrhajón kívül, másrészt ez az utolsó Star Trek film, amiben a tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelcint láthatjuk. :(

Bemutató: 07.21.

Jason Bourne

Jason Bourne már emlékszik arra, kicsoda is ő valójában, tehát csak egy dolga maradt: hogy felfedje az eltitkolt igazságokat a múltjával kapcsolatban. Aki szereti az akciót, annak mindenképpen érdemes Matt Damonnal tartania.

Bemutató: 07.28

Szöveg: D. A.

Fotó: startrek.com