Kíváncsi vagy Paulo Coelho életére, vagy érdekel, kik játszottak komoly szerepet a 2008-as gazdasági világválság kirobbanásában? Akkor mindenképpen látogass el ebben a hónapban egy moziba: ígéretes filmpremierek várhatók, és nem csak az előbbi két témában.

A múlt hónaphoz hasonlóan most is ajánlunk jó néhány, számunkra izgalmasnak ígérkező filmet, melyek februárban debütálnak a hazai mozikban, íme!

A nagy dobás (The Big Short)
A valós eseményen alapuló történetek kedvelői A nagy dobást vélhetően imádni fogják. A február 4. óta vetített film a legutolsó nagy világválság előtti évektől indul és vezet végig az eseményeken egészen a gazdaság összeomlásáig. Teszi mindezt úgy, hogy közben reális képet ad a motivációkról, ok-okozatokról. A stáblista is biztató, a főbb szerepekben Christian Bale, Brad Pitt és Ryan Gosling tűnik fel. Díjeső gyanús film, az egyszer biztos – 5 Oscar-díj és 5 BAFTA-jelölést zsebelt be az alkotás.

Carol
Egy húszas éveiben járó áruházi eladó lány (Rooney Mara) és egy jómódú, kihűlt házasságban vergődő nő (Cate Blanchett) szerelmi sztorija bontakozik ki a filmvásznon. A történet attól válik még különlegesebbé, hogy az 50-es években játszódik, amikor a tökéletes feleség szerepét várták el minden nőtől. A nagy dobáshoz hasonlóan természetesen a ma (február 11.) bemutatott Carol is Oscar- és BAFTA-esélyes idén.

Egy szobalány naplója (Journal d’une femme de chambre)
A francia-belga dráma egy olyan korba kalauzol, amikor a nők egyik legfőbb fegyvere a méreg volt. Nem szeretnénk lerántani a leplet az előzetes legjobb részéről, inkább csak annyit mondunk: a főszereplő szobalány, akit Léa Seydoux alakít, egy vallási fanatikus úrnő és egy cselédeket hajkurászó úr szolgálatába áll. A filmet mától (február 11.) nézhetitek meg a mozikban, az előzetest pedig itt:

A zarándok-Paulo Coelho legjobb története (Năo Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho)
Paulo Coelhót, Az alkimista című spirituális regény íróját mindenki ismeri. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy műveinek fő inspirációs forrása a saját élete, amely izgalmasabb, fordulatosabb és meglepőbb, mint amilyet az írói képzelet létre tud hozni. A fiatal Paulo rock and roll-történelmet írt Brazíliában, megszökött az őrület karmaiból, flörtölt a halállal, míg végül spirituális mélységekbe merült. Az ő kalandos életét mutatja be A Zarándok című film, melyet február 25-étől vetítenek a hazai mozik.

Mennyit ér egy ember? (La loi du marché)
A cím tűpontosan meghatározza azt, amiről a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon többszörösen jelölt alkotás szól. A korábban gyári munkásként dolgozó Thierry (Vincent Lindon) munkanélküliként próbál a felszínen maradni: napközben a munkaügyi központban él át komikus helyzeteket, esténként pedig jó férj és jó apa próbál lenni. Tizenéves fia, Matthieu értelmi fogyatékos, de vidám és magabiztos: éppoly elszántsággal küzd egy boldogabb életért, mint kitartó és eltökélt apja.

Bemutató: február 25.

Ave, Cézár!(Hail, Caesar!)
Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Scarlett Johansson. A felsorolást még hosszasan lehetne folytatni, annyi jó színész tűnik fel a sokak által az év vígjátékának titulált Ave, Cézár!-ban. A Coen fivérek legújabb alkotása valószínűleg sok olyan nézőt vonz majd, akik szerették a Fargót vagy a Nem vénnek való vidéket, melyek szintén a rendező testvérpár alkotásai. A film február 25-én debütál itthon.

Szöveg: Sors Rita

Fotó: www.uipduna.hu