A hűvös hétköznapi estéken az egyik legjobb elfoglaltság moziba menni, és izgalmas filmeket nézni. Ehhez ajánlunk mostantól minden hónapban impozáns alkotásokat. Szerencsére januárra akad belőlük bőven.

Az én szerelmem (Mon Roi)

Mit tennél akkor, ha az élet kényszerpihenőre ítélne, és közben át tudnád gondolni szerelmi életed minden apró percének történését? Maiwenn Le Besco rendezésének kulcsfigurája (Emmanuelle Bercot, aki Cannes-ban megkapta a szerepért a legjobb színésznőnek járó díjat) pont ilyen helyzetbe kerül. Egy síbaleset következtében elhúzódó rehabilitációja alatt felidézi viharos szerelmi viszonyát férjével (Vincent Cassel), és a traumákkal tűzdelt kapcsolat feldolgozása, valamint önmaga jobb megismerése során rádöbben, hogy nemcsak a testének, de a lelkének is szüksége van a gyógyulásra. Tanulságos és megindító történet – január 7-e óta tekinthető meg a hazai mozikban.

A kórus (Boychoir)

Megzabolázni egy 11 éves, kivételes tehetséget nem könnyű, főleg, ha az illető nemrég veszítette el édesanyját, melynek következtében egyáltalán nincs megbékélve sem önmagával, sem a világgal. A Dustin Hoffmann által alakított kórusmester mégis megpróbálkozik ezzel a feladattal, és hogy sikerüljön az együttműködés a kiforratlan Stettel, sajátos módszereket vet be. Hoffmann mellett többek között Kathy Bates is feltűnik a filmben, ami a fiúkórusok és a zene világába enged komolyabb betekintést.

A kórus mától (január 14.) látható a mozikban.

Steve Jobs

Steve Jobs neve talán ismeretlennek tűnhet, de ha azt mondjuk, hogy ő az, akinek az almajeles számítógépeket és laptopokat köszönhetjük, amik a hollywoodi filmek közel 90%-ában felbukkannak díszletként, talán más lesz a helyzet. A róla készült, átütő erejű életrajzi dráma a mai napon 2 Oscar-jelölést is bezsebelt. Michael Fassbender – ő alakítja Jobsot – a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért versenyez, Kate Winslet pedig a legjobb női mellékszereplő lehet a márciusi Oscar-gálán. Tech-őrülteknek és életrajzi filmekért epekedőknek kifejezetten ajánljuk.

Bemutató: január 14.

A visszatérő (The Revenant)

Sokak szerint Leonardo DiCapriónak nem ezért a filmért kéne Oscar-díjat kapnia, amire egyébként minden esélye megvan (összesen 12 jelölést kapott az alkotás, többek között a legjobb férfi főszereplő, a legjobb film és a legjobb rendező kategóriákban), mivel nem feltétlenül ez élete legjobb alakítása. Természetesen mindenkinek saját szíve joga eldönteni, hogy ez mennyire igaz, az azonban kétségtelen, hogy a színésznek már jó ideje kijárna legalább egyetlen darab az aranyszobrok közül. A visszatérő megtörtént eseményeken alapuló, kőkemény film, ami a túlélésről és az élni akarásról ad maradandó leckét.

Mától (január 14.) nézhetjük meg itthon.

Gondolj rám

A Vámos Miklós és Kern András által írt forgatókönyv alapján készült feketekomédia egy rákbeteg orvosról szól, aki miután szembesül állapotával, kitalálja, hogy 6 hónap alatt megutáltatja magát a szeretteivel annak érdekében, hogy az elvesztése minél kevésbé fájjon. Kern András rendezőként is jegyzi a filmet, sőt a főszerepet is ő játssza benne, mellette pedig feltűnik többek között Eszenyi Enikő (a feleség szerepében), Majsai-Nyilas Tünde, Szilasi Balnak és Rajhona Ádám is.

Bemutató január 21-én.

A szoba (Room)

A szoba nagyon erős könyvadaptáció (Emma Donoghue egekig magasztalt regénye a film alapja), nem véletlenül büszkélkedhet A visszatérőhöz hasonlóan több Oscar-jelöléssel. Egy emberrablás történetét dolgozza fel a mozi, amelyben egy édesanyja 5 éves koráig elhiteti kisgyerekével, hogy az a szoba az egész világ, amelyben egyébként fogva tartják őket. A gyerek 5. születésnapja után azonban lehull a lepel a valóságról, és hirtelen egy különös szökési kísérlet szemtanúivá válunk, ami egyszerre megindító és hátborzongató, de mindenekelőtt iskolapéldája a szülői és az emberi szeretetnek.

A filmet január 28-tól vetítik.

A dán lány (The Danish Girl)

Az Oscar-díjas Eddie Redmayne lehet, hogy hamarosan újabb aranyszoborral gazdagodik, ugyanis olyan zseniálisan játszik a filmben, mint annak idején A mindenség elméletében. Dráma a javából ez a mozi, hiszen egy olyan férfi életét mutatja be, aki nemátalakító műtéten esett át azért, hogy nőként létezhessen. A David Ebershoff regényén alapuló sztori érdekessége, hogy 1926-ban játszódik, és nagyon nyíltan mesél a manapság nagyon aktuálissá váló transzneműség témájáról.

A dán lány január 28-tól elérhető a mozik kínálatában.

Szöveg: Sors Rita

Nyitókép: Youtube