Provence-i sült tarja majonézes lencsesalátával

Mit együnk szilveszterkor? – Provence-i sült tarja majonézes lencsesalátával

Sertéshús, lencse, borkorcsolya, vendégváró falat – a legtöbb ember ezeket írja fel a december 31-i listájára.

Nincs ötleted, mi legyen a főfogás? Vigh Krisztina most egy mennyei, szerencsehozó sertéshúsos-lencsés fogást ajánl a szilveszteri bulihoz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg csont nélküli egész tarja
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál mustár
  • 3 teáskanál szárított provence-i fűszerkeverék (vagy 1-1 teáskanál kakukkfű, oregánó és majoránna)
  • 1,5 dl főzőtejszín

A salátához:

  • 15 dkg barna lencse
  • 1 fej lila hagyma
  • 10 darab 5 cm-es savanyú uborka
  • 5 dkg majonéz
  • 15 dkg görög joghurt
  • 3 evőkanál mustár
  • fél dl savanyúuborka-lé
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  1. A salátához a lencsét bő, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük (ha előző este beáztatjuk, gyorsabban megfő). A lila hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az uborkát kis darabokra vágjuk, és a felaprított hagymával együtt a lencséhez adjuk.
  2. A majonézt, a joghurtot, a mustárt és a savanyú uborka levét összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük, majd a lencsés keverékhez adjuk. Az egészet alaposan összekeverjük, hűtőben 3-4 órán át pihentetjük. A legjobb másnap lesz, amikor összeértek az ízek.
  3. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A húst (egészben) sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a reszelt fokhagymával, mustárral, végül megszórjuk fűszerkeverékkel. Tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben 2,5 órán át sütjük, vagy addig, amíg omlósan puha lesz. Hústűvel vagy villával ellenőrizzük.
  4. Miután megsült a hús, kivesszük a tepsiből, 15 percet hagyjuk pihenni, és felszeletelve kínálótálra tesszük. A tepsiben a kisült szafthoz hozzáöntjük a felforralt tejszínt, felkapargatjuk a lesült darabokat, majd az egészet kisebb lábasba tesszük, és pár percig forraljuk. Összeturmixoljuk, és a húst meglocsoljuk a szósszal. A húst a hideg lencsesalátával tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 1164 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Vigh Krisztina

Ez is érekelhet: Séfajánlat szilveszterre – Császárhús élesztőkrémmel

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO december

Ajánlott videó