- Tervezd meg otthon a menüt és számolj reális porciókkal, hogy már a bevásárlásnál elkerüld a felesleges tételeket.
- Válassz saját márkás termékeket és olcsóbb húsrészeket, viszont különleges fűszereket.
- Oszd meg a fogásokat és a költségeket a családdal, tervezz előre a maradékok felhasználására, és elég 2–3 jól megválasztott desszert a sütihegyek helyett.
Ha belegondolsz, valószínűleg nálatok is volt már olyan karácsony, amikor napokig tologattátok a maradékokat a hűtőben, aztán a fele a kukában végezte. Nem vagytok ezzel egyedül: az ünnepek alatt rengeteg étel landol a szemetesben, vele együtt pedig a pénzünk is.
Tervezz okosan!
Minden plusz tepsi hús, fölösleges köret és hatodik féle süti újabb ezerforintokat jelent, amit lényegében kidobunk. Ez az útmutató segít, hogy idén ne költs feleslegesen. Tervezd meg pontosan az adagmennyiséget, számolj előre a maradékokkal, és próbálj úgy bőséges ünnepi asztalt varázsolni, hogy a legdrágább alapanyagok végül ne a szemetesben végezzék.
1. Ne a boltban találd ki a menüt, hanem otthon
A legdrágább karácsonyi bevásárlás az, amikor egy fáradt délután csak benézel a szupermarketbe, és ott próbálod kitalálni, mi legyen az ünnepi menü. Ülj le inkább otthon és írd össze:
- hány főre főzöl,
- hány fogást szeretnél,
- mi az, amit mindenképpen elkészítesz (például: halászlé, rántott hal, bejgli).
Ha ez megvan, könnyebb lesz kihúzni a felesleget, és rájössz, hogy nem kell háromféle hús és négyféle köret, ha egyébként mindenki már a levestől jóllakik.
2. Számolj porciókkal, és ne duplázz
Rengeteg pénz megy kárba amiatt, hogy túl sokat főzünk, majd a maradékok a hűtőben végzik. Gondold végig reálisan, ki mennyit eszik:
- levesből általában 1-2 merőkanál/fő,
- főételből 1 normál adag,
- süteményből inkább 2–3 féle kisebb mennyiségben, mint 6 féle, amiből a fele megmarad.
Írj magadnak jegyzetet, hogy hány szelet hal, mennyi köret, hány szelet süteménnyel számolsz fejenként. Így biztosan nem szalad el a bevásárlás.
3. Márkás helyett saját márkás
Sok ünnepi alapanyagból (tejföl, vaj, cukor, liszt, tészta, konzervek, fagyasztott zöldség stb.) a saját márkás termékek is teljesen jók, sőt néha még finomabbak is, mint a drágábbak. A legegyszerűbb tételnél is pár száz forint a különbség, de 20–30 tételnél már látványos a spórolás.
- Gondold végig, ami az, amiből különlegeset szeretnél venni (például finom sajtot, drágább szaloncukrot), és miből jó az olcsóbb verzió.
- A sütéshez használt vaj/növényi margarin, tej, kakaópor, fűszerek egy része simán lehet saját márkás.
Kapcsolódó: Kiderült: ezen kell spórolniuk a magyaroknak karácsonykor
4. Nem kell prémium hús ahhoz, hogy ünnepi legyen a vacsora
A karácsonyi asztalon nemcsak a prémium pulykamell és marha bélszín lehet igazán ünnepi a fogás. Szuper választás lehet például:
- egy tepsiben zöldségekkel együtt sült, pirosra pirult csirkecombfilé,
- egy lassan, omlósra sült sertéslapocka,
- vagy egy bőségesen megpakolt egytálétel,
- extra feltétes rakott krumpli, zöldséges-húsos tepsis fogás.
Ha nem spórolsz a fűszereken, a pácon és hagysz elég időt a sütésre, ezek az ételek ízben ugyanazt az élményt hozzák, mint a jóval drágább húsrészek.

Olcsó, mégis ünnepi fogás lehet egy zöldséges-tepsis csirkecomb krumplival.(Fotó: Getty Images)
5. Osszátok meg a menüt és a költségeket
Nem attól leszel jó házigazda, hogy mindent egyedül te készítesz, és fizetsz. Nyugodtan mondd a családnak/barátoknak:
- „Mi elkészítjük a főételt, ti hozzatok valami édességet.”
- „Én csinálom a levest, hozzatok köretet és salátát.”
6. Maradékmentés: tervezd bele előre
Ha így is marad étel (mert valószínűleg fog), ne januárban dobd ki. Már előre gondold át, miből mit tudsz újra felhasználni:
- a hús mehet szendvicsbe, tésztaszószba, rakott ételekbe,
- a köretekből új tepsis egytálétel készülhet,
- a maradék süteményből pedig pohárdesszert (pl. rétegezve krémmel, gyümölccsel).
7. Ne gondold túl a desszertet
Nem kell öt féle süti és három torta, hogy ünnepi legyen az asztal. Bőven elég:
- 1 tradicionális sütemény (például: bejgli, zserbó)
- 1–2 egyszerűbb édesség: piskótatekercs, kevert süti, almás pite, mézeskalács.
A kevesebb alapanyag és a kevesebb macera kevesebb pénzbe kerül, és jóval kevesebb stresszel jár. Ráadásul a vendégek úgysem tudnak végigenni nyolcféle édességet, bármennyire is szeretnék.
Nem az a jó karácsony, ahol roskadozik az asztal a feleslegtől, hanem az, ahol nem a túlköltés és a pazarlás viszi el a fókuszt az együttlétről. Ha előre tervezel a karácsonyi menüvel, reális porciókkal számolsz, és kitalálod, mihez kezdesz a maradékkal, akkor az ünnepi menü egyszerre lesz bőséges, finom és pénztárcabarát.
Kapcsolódó: Zéró tolarencia a káposztának! – Ha epés vagy, ezeket az ételek kerüld karácsonykor!
Kiemelt kép: Getty Images