Egy látványos, saját kezűleg készített torta más, mint a többi desszert, hiszen remek lehetőséget teremt arra, hogy valami igazán különlegeset alkossunk, ami eltér a megszokott karácsonyi süteményektől.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
A piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 8 dkg darált mandula
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg liszt
A kenéshez:
- 25 dkg sűrű málnalekvár
A mousse-hoz:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg pisztáciapaszta (vagy 7-8 dkg pisztácia pürésítve)
- 4 dl hideg habtejszín
- 2 teáskanál zselatin
A díszítéshez:
- 5-8 dkg hántolt pisztácia
- 3 dkg fehércsokoládé-forgács
- néhány habcsók
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a darált mandulával és sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, magas, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, készre sütjük 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk, és megkenjük a lapokat a málnalekvárral. Elmossuk a formát, újra kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az egyik lapot.
- A mousse-hoz a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, félretesszük. A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, ha beledugjuk az ujjunkat), kihűlésig habbá verjük. Az így kapott sárgájahabhoz hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét, a pisztáciapasztát, majd az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) megmelegített zselatint.
- A mousse-t az előkészített formába rétegezzük a piskótalapokkal úgy, hogy vékony rétegben a tetejére is jusson. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára dermedni.
- A díszítéshez az oldalát a durvára vágott pisztáciával panírozzuk, a tetejét csokoládéforgáccsal, habcsókkal díszíthetjük.
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 5386 KCAL/EGÉSZ TORTA
Ez is érdekelhet: Meseszép téli sapka torta (túrós, gránátalmás)
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
