A karácsonyi készülődés egyik legjobb része a desszertkészítés. Urbán Gábor receptjéért a család garantáltan hálás lesz!

Egy látványos, saját kezűleg készített torta más, mint a többi desszert, hiszen remek lehetőséget teremt arra, hogy valami igazán különlegeset alkossunk, ami eltér a megszokott karácsonyi süteményektől.  

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 12 dkg liszt

A kenéshez:

  • 25 dkg sűrű málnalekvár

A mousse-hoz:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg pisztáciapaszta (vagy 7-8 dkg pisztácia pürésítve)
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 2 teáskanál zselatin

A díszítéshez:

  • 5-8 dkg hántolt pisztácia
  • 3 dkg fehércsokoládé-forgács
  • néhány habcsók
  1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a darált mandulával és sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük.
  2. A masszát kb. 22 cm átmérőjű, magas, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, készre sütjük 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
  3. Amikor kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk, és megkenjük a lapokat a málnalekvárral. Elmossuk a formát, újra kibéleljük sütőpapírral, és visszahelyezzük az egyik lapot.
  4. A mousse-hoz a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, félretesszük. A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött csípősre melegítjük (csíp, ha beledugjuk az ujjunkat), kihűlésig habbá verjük. Az így kapott sárgájahabhoz hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, az olvasztott csokoládét, a pisztáciapasztát, majd az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, és (mikróban) megmelegített zselatint.
  5. A mousse-t az előkészített formába rétegezzük a piskótalapokkal úgy, hogy vékony rétegben a tetejére is jusson. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára dermedni.
  6. A díszítéshez az oldalát a durvára vágott pisztáciával panírozzuk, a tetejét csokoládéforgáccsal, habcsókkal díszíthetjük.

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 40-45 PERC
KALÓRIA 5386 KCAL/EGÉSZ TORTA

Ez is érdekelhet: Meseszép téli sapka torta (túrós, gránátalmás)

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/12. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO december

Ajánlott videó