Narancsos, diós bejglifonat

Meseszép süti a karácsonyi asztalra: narancsos, diós bejglifonat

Nálatok is kötelező karácsonykor a bejgli, de szívesen kipróbálnád új formában vagy ízesítésben is?

Megjelent a Nők Lapja Konyha Desszert különszáma, melyben Urbán Gábor remek variációkat ajánl bejglire. Mutatjuk is az egyik kedvenc receptünket a magazinból – a bejglifonat ízre és látványra is pazar, megéri rááldozni az időt.   

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj/margarin
  • csipet só
  • 1 dl hideg tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája + 1 tojás, szétválasztva a kenéshez

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 7 dkg darált háztartási keksz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 (kezeletlen) narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéjkocka
  1. A tésztához a lisztet, a vajat/margarint és a sót keverőtálban kissé elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a hideg tejben elkevert porcukrot, élesztőt és tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk. Három egyforma részre osztjuk, a tésztacipókat fóliába csomagoljuk, 30 percet a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a diót, a kekszet, a fahéjat és a narancshéjat tálban összekeverjük. A mézet, a vizet és a cukrot forralóedényben forrásig hevítjük, majd a diós keverékre öntjük, és jól elkeverjük. Hozzáforgatjuk a kandírozott narancsot.
  3. Tiszta (lisztmentes) munkalapon a tésztákból három darab kb. 30×15 cm-es téglalapot nyújtunk. Egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a kihűlt tölteléket úgy, hogy a szélektől 1 cm-t elhagyunk.
  4. A két rövidebb szélén lévő szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, és a hosszabbik szélétől kezdve szorosan feltekerjük.
  5. A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, hármas fonással összefonjuk úgy, hogy a fonat ne legyen túl szoros (különben szétreped), a végeket összecsípjük. A tojássárgájával megkenjük, és hűtőbe tesszük száradni.
  6. A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk, szobahőmérsékleten 20-25 percet kelesztjük.
  7. Hústűvel vagy fogpiszkálóval megszurkáljuk, majd a 160 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 421 KCAL/SZELET

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Séfek kedvenc karácsonyi receptjei – Kacsatepertős, szilvalekváros bejgli

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!

NLKO Desszert

Ajánlott videó