puffadás

Ezekkel a módszerekkel gyorsan orvosolható az ünnepekkor jelentkező puffadás

Vannak helyzetek, amikor jól jön az azonnali természetes megoldás.

Mind gondoltunk már arra közvetlenül étkezés után, hogy legszívesebben eltakarnánk valamivel hirtelen megnövekedett hasunkat – erre általában még tesz egy lapáttal, ha szűkebb ruhát húztunk, és a puffadás még szerencsétlenségünkre jól is látható. A duzzadt has ráadásul az egész testünket elnehezíti, emellett kihat a hangulatunkra, így nem csoda, ha agyunk nonstop valamilyen gyors stratégia kidolgozásán mesterkedik.

Ez az esetek többségében kimerül a speciális készítményekben, pedig a feszítő érzést természetes módon is csökkenthetjük néhány szokással, melyek különösen jól jönnek, ha ünnepi lakomák egész sora vár ránk igén karácsonykor.

Mi okozza a puffadást?

Mindenekelőtt nem árt tisztázni, mi történik ilyenkor a testünkben Ez segíthet elképzelni az éppen zajló folyamatokat, ami pedig már önmagában sokat javíthat a helyzeten.

A puffadás általában a bélrendszerben keletkező gázok eredménye, melyek a lebontó baktériumok működése, vagyis emésztés közben keletkeznek. Amennyiben ezek a gázok valamilyen okból felgyülemlenek, vagy nem ürülnek ki a szervezetből, hasi duzzanatot okoznak.

A táplálkozás, a mozgáshiány és a csökkenő hatékonyságú emésztőenzimek az idő előrehaladtával egyre gyakrabban vezetnek puffadásos problémákhoz,

ami nem jelenti azt, hogy a kellemetlen érzés a fiatalabb korosztályt ne érintené. Főleg, hogy a konkrét betegségeken túl – az ételintolerancia, a belet érintő szindrómák és bizonyos baktériumok elszaporodása is kiváltó tényező lehet – a rosthiány és még számos élelmiszer fogyasztása szintén eredményezhet puffadást.

Tejtermékek, zöldségek, hüvelyesek, mesterséges édesítőszerek és szénsavas italok, a legtöbbjüket be sem kell mutatni, hiszen magunktól is tudjuk, milyen hatást váltanak ki, miközben a megoldás mindenki számára egyéni – attól függően, kinek mi vált be ezidáig. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk néhány univerzális praktikára, melyek jó esetben rövid időn belül enyhítik a panaszokat.

Természetes módszerek puffadás ellen

Lássuk, melyek ezek!

Rekeszizomlégzés

Az egyik leghatékonyabb eszköz a feszültség enyhítésére, ugyanis a legtöbbször az evés közbeni felületes légzés okozza a puffadást. Ilyenkor jön képbe az úgynevezett rekeszizomlégzés, melyhez elsősorban le kell lassítani a levegővételt.

Helyezzük a kezünket középre, oda, ahol a hasunk fel-le mozog és irányítsuk hasból a légzésünket! Ez ellazítja a testet, lassítja a szívverést és pihenés-emésztés aktivitásra serkenti az idegrendszert, vagyis fokozza a belek izomzatának összehúzódását.

Forró kamilla- vagy gyömbértea

puffadás

Fotó: Canva

A gyógynövényekhez szinte bármilyen probléma esetén fordulhatunk, amíg az nem krónikus, így természetesen szélhajtó fajtákból is választhatunk, melyek oldják a felgyülemlett gázokat. Ilyen a kamilla, ami antioxidánstartalma révén nyugtatja az idegeket és az emésztéshez szükséges izmokat is ellazítja.

A gyömbér ugyancsak jótékony hatású, fogyasztása segít csökkenteni a gázképződést és a puffadás tüneteit, de ugyanígy alkalmazhatjuk a köményt, az ánizst, a citromfüvet vagy a borsmentát. 

Testmozgás

Ha van rá lehetőségünk, tegyünk egy néhány perces sétát – akár együtt, az egész családdal, egy kiadós ebéd után bizonyára mindenkinek jólesik majd a friss levegő. A séta, de egyébként bármilyen enyhébb fizikai aktivitás mozgásba hozza a bélrendszert, segít a szervezetnek a gázok feloldásában, miközben serkenti az emésztést.

Még csak nem is kell sokáig a hidegben mászkálnunk, már 10-15 perc séta elegendő, hogy a hasi puffadás tüneteit enyhítsük

Borsmentaolaj

A gyógynövényeknél már említettük a borsmentát, amit szerencsére olaj formájában kapszulaként is gyorsan bevihetünk a szervezetünkbe – ezzel pedig segíthetjük emésztésünket, de még a gyomorégést is elkerülhetjük. A borsmenta természetes görcsoldó, mely közvetlenül az izmoknál fejti ki hatását,

kivéve akkor, ha refluxbetegséggel küzdünk – ez esetben a gyógynövény súlyosbíthatja a tüneteket,

tehát még a természetes módszereknél is fontos odafigyelni egyéni igényeinkre.

Masszázs

Hanyatt fekve gyengéd hasi masszázzsal egyaránt fokozhatjuk a bélműködést, de a hatékonyság érdekében nem mindegy, milyen technikát követünk. Kezdjük a masszírozást jobb oldalról a bordák alól, majd balra lefelé haladva középen vigyük végig kezünket alhasi tájékig. Kombináljuk mélylégzéssel a gyakorlatot, így még hamarabb búcsút mondhatunk a kellemetlen feszítő érzésnek. 

Az sem mindegy, hogy korán reggel mivel indítjuk a napot. Sok galibát és kellemetlenséget okozhat például, ha üres hassal fogyasztjuk ezt a 9 élelmiszert.

Kiemelt kép: Getty Images